Schutting beitsen of schilderen, tips van de vakman.
Een vrouw die twijfelt of ze haar schutting moet beitsen of schilderen.

Schutting beitsen of toch juist schilderen? Een terechte vraag van 1 van onze klanten in onze winkel. Voor de meest uiteenlopende klussen kopen mensen hun verf of vragen zij advies. Het is niet een van de leukste klussen dus wil je in 1 keer het allerbeste resultaat. Wij gaan je helpen, het antwoord op deze vraag lees je in het volgende blog.

Buitenbeits of dekkende verf

Schuttingbeits of verf: wat gebruik je voor de schutting? Eigenlijk hangt dat helemaal af van het resultaat dat je wenst. Wil je de houtnerf nog zien en ben je tevreden over de houtkleur van de schutting? Dan is een transparante beits de beste keuze. Wil je een matte uitstraling en een langere bescherming? Ga dan voor een dekkende beits. Een blanke of dekkende lakverf raden we af. De reden hiervoor is dat de verf niet ademt en het sluit het hout op waardoor je eerder last krijgt bladderende verf of blaasjes.

Olie of beits

Naast beits kun je ook kiezen om je schutting in de olie te zetten. Het verschil tussen olie en beits is de bescherming. Een beits trekt dieper in de poriën van het hout. Hierdoor geeft beits een betere bescherming aan een houten schutting dan olie. Weersinvloeden, vuil en vocht hebben zo minder kans. Gevolg: een duurzaam beschermde schutting.

Beste beits voor schutting

Beits is dus het beste onderhoudsproduct voor je schutting. Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk Tackfarg of de Jotun Demidekk Pure Matt. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.

Hoe behandel je een houten schutting?

Een houten schutting, hardhouten schutting en geïmpregneerde schutting behandel en onderhoud je op dezelfde manier:

1. Groene alg verwijderen

1. Verwijder alg en groene aanslag met algendoder.

2. Schuren

2. Schuur de schutting op met P180 schuurpapier en maak deze vervolgens stofvrij.

3. 1e laag beits aanbrengen

Breng een laag dekkende beits of transparante schutting beits aan.

4. Laat drogen

Laat de 1e beitslaag vervolgens drogen. Op de verpakking van de gebruikte beits zijn de droogtijden af te lezen.

5. Breng de 2e laag aan

Nadat de beits droog is, breng je de tweede laag schuttingbeits aan.

7 Schildertips van de vakman

De beste tips krijg je van een ervaren vakman. Zijn 7 aanvullende tips voor het beitsen van een schutting zijn:

  1. Maak de schutting na het schuren en voor het schilderen zandvrij.
  2. Schilder achter de zon aan, dus daar waar de zon al is geweest.
  3. Schilder nooit in de volle zon. De beste periode om buiten te schilderen is tussen april en oktober, wanneer het tussen de 5 en 25 graden is en de luchtvochtigheid lager is dan 85%
  4. Breng altijd 2 lagen beits aan.
  5. Schilder met de structuur van het hout mee en beits de verticale planken van boven naar beneden en de horizontale planken van links naar rechts.
  6. Gebruik nooit lakverf voor een schutting. Kies voor een ademend product zoals beits.
  7. Schilder de schutting met de buren.

Toolkit: kwast, roller of spuit

Beits is dus het beste onderhoudsproduct voor je schutting, welke beits je kiest hangt af van je portemonnee en je wensen. Vervolgens moet je kiezen waarmee je de beits aanbrengt op je schutting? Kies je voor een kwast, roller of spuit? Dit antwoord ligt volkomen bij jou. Kies het gereedschap waar jij graag mee werkt. Een kwast, roller of spuit: het kan alle drie. 

Schutting beitsen: welke kleur?

Welke kleur je voor de schutting kiest hangt af van je smaak en de inrichting in je tuin. Een schutting is vaak een flink oppervlak in je tuin en daarom prominent aanwezig. Ga je voor een natuurlijke look? Kies een transparante schuttingbeits zodat de houtnerf en kleur goed zichtbaar blijven. Een trend zijn de vergrijsde kleuren. Van een subtiele grey wash tot een antraciet of zelfs zwarte schutting.

Schutting zwart maken

Een zwarte schutting is een absolute trend. Het is strak, stoer, robuust en past bijna in elke tuin. Wil jij deze trend in jouw tuin? Jotun Demidekk is een perfecte beits om je schutting zwart te maken. Deze schuttingbeits zorgt voor een 12 jaar lang beschermde en onderhoudsarme schutting. Wij mengen deze beits in de kleur die jij wilt. Dus ook in het zwart.

Betonnen schutting schilderen

Heb je geen houten maar een betonnen schutting? Ook die kun je schilderen in de kleur die bij je tuin en smaak past. De aanpak lijkt op de werkwijze voor het schilderen van een houten schutting. Je hebt alleen geen beits maar muurverf nodig.

Zo schilder je een betonnen schutting

  1. Verwijder alg en groene aanslag met algendoder.
  2. Breng een laag Sikkens Alphatex IQ of Alphatex IQ Mat aan.
  3. Laat de verf drogen.
  4. Breng tot slot nog een verflaag aan.

Online beits bestellen

Met in zijn hoofd het advies en in zijn handen een emmer Jotun Demidekk, schuurpapier en kwasten, verliet de klant tevreden de winkel. Hij ging voor een 12 jaar lang onderhoudsarme zwarte schutting. Wij zijn heel benieuwd voor welke kleur jij gaat. Heb je vragen of wil je kleuradvies, kom gerust langs, bel of mail. Weet je al wat je wilt? Online bestellingen worden tot 23.00 uur nog dezelfde werkdag verstuurd. Zo kun je wel heel snel je schutting beitsen!

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze experts en laat je informeren en adviseren over het schilderen, beitsen of oliën van je houten of betonnen schutting.