Tuinmeubels beitsen, op welke manier?
Een tuin in de zon, met houten gebeitste tuinset, en een houten gebeitste tuinhuis.

Tuinmeubels beitsen is de perfecte en beste manier om je houten tuinmeubels te beschermen tegen het weer. Houten tuinstoelen, houten tuintafels en nog veel meer houten tuinmeubels kunnen met de juiste buitenbeits beschermd worden tegen verschillende weersomstandigheden. Je tuinmeubels beitsen is dus van groot belang voor de duurzaamheid van je houten tuinmeubels.

Tuinmeubel beits voor je tuinmeubels beitsen

Je tuinmeubels beitsen kan met twee soorten beits. Dekkende beits en transparante beits. Dekkende beits zorgt voor een kleur op het hout en transparante beits zorgt ervoor dat de natuurlijke uitstraling van je tuinmeubels blijft bestaan. Met beide beitsen kan je je tuinmeubels beitsen voor een goede bescherming.

Tuinmeubels beitsen op de juiste manier

Nadat je de perfecte beits heb gekozen om je houten tuinmeubels te beitsen kun je beginnen met je tuinmeubels beitsen.

Stap 1: Je houten tuinmeubels ontvetten of reinigen

Zowel nieuwe en oude tuinmeubels dienen eerst ontvet en gereinigd te worden met een harde borstel en een tuinmeubelreiniger. Als je klaar bent met het ontvetten of reinigen van je tuinmeubels spoel je het hout af met schoon water en een zachte borstel om het vervolgens 24 uur te laten drogen.

Stap 2: Schuren van je tuinmeubel

Schuur je houten tuinmeubel in zijn geheel op met Sia Siaflex Handschuurpapier (1948) korrel P180.

Stap 3: Beschadigingen aan je houten tuinmeubels repareren

Zitten er gaten of scheuren in het hout? Dan kan je deze gemakkelijk repareren met Alabastine Kneedbaar Hout.

Stap 4: Je reparatieplekken opschuren

Na het repareren van je plekken schuur je de gerepareerde plekken op in de richting van de houtstructuur. Doe dit bij voorkeur met een schuurmachine en anders met Sia Siaflex Handschuurpapier (1948). Maak vervolgens het hout stofvrij.

Stap 5: Je houten tuinmeubels beitsen

Breng bij voorkeur 3 lagen tuinmeubel beits aan voor een optimaal resultaat van je tuinmeubels. Tuinmeubels beitsen dien je nat in nat te doen om kleurverschil te voorkomen. Beits trekt snel in hout en daarom is het van belang dat je in één keer door beitst. Na een droogtijd van 24 uur kan je het tuinmeubel beitsen voortzetten met de volgende laag. Schuur tussen elke laag je houten tuinmeubel licht op.

Let op: Veeg druipers meteen weg, voordat ze opdrogen en zichtbaar zijn.

Tuinmeubels beitsen of oliën?

Het verschil tussen tuinmeubels beitsen of oliën zit in de bescherming en in de uitstraling. Tuinmeubel beitsen zorgt voor een betere bescherming terwijl tuinmeubel olie de natuurlijke uitstraling van het hout beter bewaard. Voor buiten raden wij tuinmeubel beitsen aan, omdat je last heb van verschillende weersinvloeden. Voor binnen raden wij oliën aan. Wanneer je tuinmeubel eenmaal is geolied kan je geen beits meer aanbrengen op je tuinmeubelen.


Top 3 dekkende beits tuinmeubels

Wil je je tuinmeubels beitsen met dekkende tuinmeubel beits? Dan is dit de top 3 beitsen.


Top 3 transparante beits tuinmeubels

Wil je je tuinmeubels beitsen met transparante tuinmeubel beits? Dan is dit de top 3 beitsen.

Tags: Tuin