Hout beitsen, dekkend of transparant beitsen?
Er wordt een transparante beits op een vloer aangebracht.

Hout beitsen? Het is een uitstekende keuze om tuinhout te beschermen tegen de invloeden van het weer. Beits is bijvoorbeeld goed geschikt voor schuttingen, de vlonder en voor tuinmeubelen. Je hebt daar geen grondverf bij nodig, omdat je het product meteen op het hout aan kunt brengen. Het is een relatief makkelijke manier van werken, waarmee je jouw hout zo lang mogelijk mooi houdt of zelfs een nieuwe kleur kunt geven. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij, waarmee je het type hout dat jij hebt staan mooi af kunt werken.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten beits, bijvoorbeeld transparant en dekkend:

  • Transparante beits
    Een transparante beits voor de schutting, tuinmeubelen of de vlonder is de mooiste keuze als je de houtnerf wilt blijven zien. Het helpt je het karakter van het hout te versterken, al zijn er ook producten beschikbaar waarmee je het hout juist lichter of donkerder kunt maken.

    Tip: ondanks dat je een transparant product gebruikt heb je de keuze uit verschillende kleuren. Ontdek ons uitgebreide assortiment, waarmee we je graag helpen inspiratie op te doen.

  • Dekkende beits
    Wil je het hout eigenlijk verven in een mooie kleur, maar zoek je daarvoor naar een beits? Een dekkende beits is dan een goede keuze. De houtnerven zullen niet (goed) meer zichtbaar zijn. Een voordeel van de dekkende producten is dat je de levensduur er beter mee kunt verlengen dan met de transparante producten.

Wil je hardhout lakken of beitsen? Je kunt een lak gebruiken, die als het ware op het hout blijft liggen. De beits trekt juist in het hout, waardoor de mogelijkheid blijft om te krimpen en weer uit te zetten. Beits of olie biedt bescherming van binnenuit, terwijl de laklaag erop ligt en op die manier invloeden van het weer tegenhoudt.

Steigerhout, geïmpregneerd hout, vurenhout, etc.

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten hout die je kunt lakken of beitsen? Vanuit ons uitgebreide assortiment kun je voor ieder type hout een geschikte beits bestellen. Je kunt er bijvoorbeeld mee werken op steigerhout, geïmpregneerd hout, vurenhout en andere houtsoorten.

Het is uiteraard belangrijk om een aantal stappen te doorlopen, waarmee je het hout goed voorbereidt om er netjes op te kunnen werken. Het is bij bestaand hout altijd belangrijk om dit goed te reinigen voordat je gaat beitsen, ook al heb je daar geen grondverf voor nodig. Je kunt er een speciale houtreiniger voor gebruiken, net als een beetje ammoniak. Dat is ook bij nieuw hout een goede keuze, als je het verdunt met wat water. Daarna kun je het hout licht opschuren, om de beits er goed op aan te brengen.

Is er sprake van verweerd hout? Gebruik een houtreiniger of een tuinmeubelreiniger, in combinatie met een harde borstel. Daarna spoel je het hout af met water en kun je er een zachte borstel op gebruiken. Geef het hout voldoende tijd om te drogen, zodat de beits er daarna goed in kan trekken zodra je er mee aan de slag gaat.

Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren. Breng er een tweede laag op aan, voor een uitstekende bescherming tegen de verschillende invloeden van het weer.

Tip: gaat het om onbehandeld hout? Werk dan in 3 lagen, waarmee je de beste bescherming creëert. Ouder hout of verweerd hout hoef je maar twee lagen te geven. En werk je met lak in plaats van beits? Dan is het eigenlijk altijd voldoende om twee lagen aan te brengen.

Beits van A-merken

Zoek je naar beits voor geïmpregneerd hout, voor steigerhout of speciaal voor vurenhout? Vanuit ons uitgebreide assortiment kies je eenvoudig voor de A-merken met de beste producten. Kijk goed naar de verschillende soorten hout waar je op kunt werken, zodat je die netjes kunt beschermen tegen de invloeden van het weer. Houd er rekening mee dat onbehandeld hout een behoorlijk zuigende werking kan hebben, waardoor je daar wat meer beits voor moet gebruiken dan je in eerste instantie zou verwachten.

Je kunt natuurlijk het hout beitsen dat je buiten hebt staan, maar wist je dat je daar ook binnen mee aan de slag kunt? De dekkende of transparante beits zorgt dan voor een mooie uitstraling. Het gaat natuurlijk minder om de bescherming tegen de invloeden van het weer, maar geeft met name onbehandeld hout wel een mooie look. Houd de nerf van het hout mooi zichtbaar met de transparante producten of kies een dekkende beits als je het hout een heel andere kleur of uitstraling wilt geven.

Hardhout lakken of beitsen

Wil je hardhout lakken of beitsen of ben je op zoek naar producten speciaal voor vurenhout, geïmpregneerd hout of steigerhout? We leggen je graag uit welke producten je daar het best voor kunt gebruiken. Bovendien helpen we je daar de juiste verfbenodigdheden bij te bestellen, zodat je precies weet hoe je daar het best mee aan de slag kunt gaan. En bestel je voor minimaal €50 aan verfproducten? De verzending is dan helemaal gratis, waardoor je daar geen extra kosten voor hoeft te maken.

Heb je vragen of wil je een grote bestelling plaatsen? Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Hout