Tuinmeubelen onderhouden, hoe pak je dat aan?
Een vrouw die met een schuurmachine haar tuinstoel onderhoudt.

Het mooie weer is gearriveerd, de tuinmeubelen mogen weer naar buiten. Maar dan, lichte teleurstelling… Iedereen die houten tuinmeubelen heeft kent het probleem: je meubelen vergrijzen en vloeibare stoffen trekken in het hout. Zonde en niet nodig! Houten tuinmeubels vragen om onderhoud.

Maar hoe doe je dit nu:

  • Hoe vaak moet je teakhout en andere harde houtsoorten behandelen
  • Hoe ga je om met vergrijzing?

Welk product kun je het beste gebruiken voor het onderhoud van je houten tuinmeubelen? In dit blog lees je alle antwoorden en geven we een handig stappenplan met de beste tips voor het behandelen van je houten tuinmeubelen, zoals je houten tuinset of houten tuinstoelen.

Tuinmeubelen onder invloed van het weer

Wanneer tuinmeubelen buiten staan gaat de kwaliteit van het hout onder invloed van de weersomstandigheden hard achteruit. Dit merk je bijvoorbeeld doordat:

  • Het hout vergrijst
  • De tafel niet meer waterafstotend is

Even een dweiltje over de tafel halen wordt dan lastig en vloeibare stoffen trekken in het blad. Dit is niet alleen zonde van de uitstraling van de tafel, maar ook niet zo fris wanneer je bijvoorbeeld vaak aan de tafel eet. Gelukkig is dit heel gemakkelijk op te lossen of zelfs te voorkomen door gebruik van een goede tuinmeubelbeits of olie.

Tuinmeubelbeits of Tuinmeubelolie

Bij het behandelen van je tuinmeubelen kun je kiezen voor een beits of een olie. Lak laten we even buiten beschouwing, dit is naar onze mening het minst geschikt voor je tuinmeubelen. Dit komt omdat je de meubels dan afsluit met de laag lak, waardoor je het risico loopt dat ze gaan rotten of bladderen.

Tuinmeubelbeits

Een beits dringt voor een deel in het hout en beschermt en verzorgt je hout met een matte of zijdeglanzende laag. Een beits is de meest vochtregulerende optie en zorgt voor de langste bescherming. Ga bijvoorbeeld voor de Cetabever Dekken Tuinhout Beits of de Cetabever Tuinmeuebel Natuurlijk effect om je houten tuinmeubels te voorzien van een nieuwe beitslaag.


Tuinmeubelolie

Een olie dringt diep in het hout, voedt en haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Met olie creëer je een matte uitstraling. Door gebruik van olie komt het natuurlijke karakter van je hout het best tot zijn recht. Cetabever tuinmeubelolie heeft de onderscheidende eigenschap tot 2x langer te beschermen dan andere merken. Hierdoor hoef je meubels minder vaak te behandelen. Ook is de teakolie extreem waterafstotend en vocht- en weerbestendig.

Let op: wanneer je houten tuintafel al een keer is geolied, kun je dit nooit overschilderen met een beits. Kies dan te allen tijde voor een olie.


Vergrijsd teak herstellen

Wanneer je houten tuinmeubelen sterk vervuild of vergrijsd zijn is het raadzaam deze eerst te reinigen. Met Teak Restorer reinig en herstel je Teak en andere harde houtsoorten, het onttrekt vergrijzing en reinigt het hout intensief. Zo creëer je het optimale vertrekpunt voor het oliën van je tuinmeubelen. Geen zorgen: door de milde samenstelling van het product beschadigt dit product je hout niet.

Meer over tuin schilderen:


In drie stappen het beste uit je tuinmeubilair halen

De zomer breekt bijna aan, dus tijd om de handen uit de mouwen te steken. Met onderstaande stappen haal ook jij dit seizoen weer het beste uit je tuinmeubilair.

1. Verwijder oude verf of beitslagen

Verwijder alle oude verf en beitslagen wanneer hier sprake van is. Bij sterk vergrijsde meubels: reinig de tafel met Teak Restorer.

2. Schuren en stofvrij maken

Schuur de meubelen eerst op met grof schuurpapier P80 en daarna met middelgrof schuurpapier P150-180. Je kunt het product Sia Siaflex Handschuurpapier (1948) gebruiken en maak de ondergrond vervolgens stofvrij.

3. Beits of olie aanbrengen in 3 lagen

Breng de tuinmeubelolie of tuinmeubelbeits in 3 lagen dun en gelijkmatig aan.

de transformatie van een houten tuintafel die behandeld is.

Hoe vaak moet ik mijn houten tuinmeubelen behandelen?

Voor het beste resultaat en bescherming van je meubelen breng je iedere 3 tot 4 maanden een extra laag aan. Wanneer je je meubelen regelmatig behandelt zal je ook zien dat het een stuk minder werk is dan wanneer je te lang wacht en de kwaliteit van het hout verder achteruit is gegaan. Voor nu: handjes uit de mouwen en de hele zomer genieten!


Nog vragen, of advies nodig?

Nog vragen over de aanpak of de benodigde producten? Neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder bij de zoektocht naar de juiste producten om je houten tuinmeubelen te onderhouden en weer te laten stralen.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze experts en laat je adviseren over de juiste producten voor het behandelen en onderhouden van je tuinmeubels.