Verf bladdert af, wat nu?
Muurverf dat afbladdert

Verf bladdert af: nee toch! Wat nu?


Was je net lekker op stoom en bezig met je verfklus, bladdert de verf af. Nee toch! Heb jij weer. Kun je weer van vooraf aan beginnen, maar voordat je dat doet, wil je natuurlijk precies weten wat er aan de hand is en hoe het kan dat de verf loslaat of afbladdert. Daar lees je hier meer over, zodat je straks weet wat de oorzaak kan zijn.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Afbladderende verf, heel vervelend en heeft meerdere oorzaken. Om dit te voorkomen moet je zorgen voor een goede hechting. Ontvetten, schuren en het opzetten van een geschikte primer is van essentieel belang om te voorkomen dat je last krijgt van afbladderende verf.

Wat is afbladderende verf?

Het afbladderen van verf is het proces waarbij verf plaatselijk in z'n geheel loslaat. Dit komt onder andere door spanning binnenin het verfsysteem of de ondergrond die van vorm veranderd door bijvoorbeeld weersinvloeden. Andere redenen zijn de vorming van vocht of gas of dat de verf is aangebracht op een te natte ondergrond. Dit zijn mogelijke redenen dat verf op den duur verf afbladdert.

Verf bladdert af tijdens schilderen

De reden waarom verf afbladdert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met spanning in het verfsysteem dat je gebruikt, of met de ondergrond. De ondergrond kan bijvoorbeeld te nat zijn, te vochtig of te vet waardoor de verflaag die je opzet niet goed hecht.

Afbladderende verf bij te vette ondergrond

Het is van essentieel belang om de ondergrond die je gaat verven goed te ontvetten. Indien dit niet grondig genoeg is gedaan, kan de verflaag niet hechten waarna deze kan afbladderen.

Altijd eerst ontvetten, dan pas schuren

In vrijwel alle gevallen is het belangrijk om de ondergrond eerst te ontvetten. Let er daarbij op dat je altijd eerst ontvet vóórdat je gaat schuren. Indien je begint met het schuren van een vette ondergrond, werk je het vet alleen maar dieper de ondergrond in, met alle gevolgen van dien. Dit is bij alle ondergronden belangrijk, maar met name ook bij het schilderen van hout.

Zorg voor goede hechting

Een verflaag moet goed kunnen hechten, dus schuren en ontvetten is echt onontbeerlijk. Verwijder oude verflagen en schuur de onderlaag altijd eerst goed op. Indien nodig zet je eerst een grondlaag op of primerlaag, zeker bij bijvoorbeeld aluminium kozijnen of andere metalen ondergronden. Ook de primer- of grondlaag schuur je vervolgens lichtjes op, voordat je de uiteindelijke laklaag aanbrengt.

Verf bladdert af van gestucte muur

Indien verf afbladdert van een gestucte muur of plafond is het goed na te gaan of het stucwerk niet nog te nat is als het net is aangebracht. We snappen het hoor, de tijd dringt altijd en soms wil je gewoon zo snel mogelijk aan de slag, maar in het geval van stucwerk dat geverfd moet worden is dat altijd een slecht idee.

Alvorens je gaat schilderen, dient je stucwerk eerst volledig uit te harden en op te drogen. Zorg er dus voor dat de ruimte die is gestuct goed geventileerd wordt om het teveel aan vocht de kans te geven de ruimte te verlaten.

Stucwerk dat goed droogt, droogt altijd lichtgrijs op. Als je dat niet afwacht en te snel een verflaag opzet, kan het teveel aan vocht ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht. Verf bladdert dan af van de muur of plafond, doordat de verf te nat wordt, laat staan de kans krijgt te drogen. De verf bladdert dan af van de muur of van het plafond of er ontstaan blaasjes onder de verflaag. Ook als je te veel voorstrijk gebruikt op een nieuw gestucte muur, en vervolgens een muurverf aanbrengt, kan het zo zijn da de muurverf afbladdert. Dit is in veel gevallen van onthechting ook het probleem.

Heb je last van afbladderende verf? Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met onze verfspecialisten om te vragen wat je het beste kunt doen. Onze verfexperts staan graag voor je klaar.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze experts en laat je informeren wat je kan doen bij afbladderende verf.