Muur verven, hoe verf je een muur?
Een witte binnenmuur wordt met een muurverfroller geverfd met grijze muurverf.

Muur verven: hoe schilder je een muur?


De muur verven of de muur schilderen? Wij leggen je uit hoe je de muur verven kunt. In een mooie nieuwe kleur, met een verf die goede bescherming biedt om daar jarenlang plezier van te hebben. Met onze tips ga je ook als doe-het-zelver op een professionele manier aan de slag met de binnenmuur schilderen of de buitenmuur schilderen. Met deze tips kun je de muur sauzen met de best geschikte muurverven en de daarbij passende schilderbenodigdheden.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Kies een muurverf die past bij de toepassing die je voor ogen hebt. Ga je bijvoorbeeld in de keuken schilderen? Dan is het verstandig om een goed reinigbare muurverf te nemen. En ga je aan de slag in de badkamer? Dan is een schimmelbestendige muurverf de beste keuze.

Muur schilderen in huis

Wil je de muur schilderen? Het is belangrijk om onderscheid te maken of je buiten gaat schilderen of de binnenmuur schilderen wilt. Deze informatiepagina gaat vooral over hoe je de wanden kunt schilderen in huis, wat ook wel eens een "muur sauzen" genoemd wordt. Een buitenmuur schilderen hoeft niet moeilijker te zijn, maar vraagt wel om een ander type muurverf. De verf moet goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld de invloeden van het weer, zoals neerslag en UV-straling als de zon schijnt. Bij het schilderen van de binnenmuur heb je daar veel minder mee te maken, maar kan een muurverf die je gemakkelijk kunt reinigen bijvoorbeeld een goede keuze zijn.

Muren verven stappenplan

Wil je de muur schilderen om de uitstraling van het interieur aan te passen aan jouw wensen? Volg de volgende stappen om jouw binnenmuur te verven op de juiste manier. Je kunt ook de video's hiernaast bekijken waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je een binnenmuur schilderen of een buitenmuur schilderen kunt.

1. Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Zorg ervoor dat je genoeg muurverf koopt om de muur te verven. Elke muurverf heeft een rendement, waarmee je kunt berekenen hoeveel verf je ongeveer nodig hebt om de wanden te schilderen in de ruimte. Natuurlijk kunnen onze experts je hierbij helpen.

2. Vloer en meubels afdekken

Plak en dek eerst alles af wat je niet wil gaan sauzen voordat je begint aan je muur verven. Gebruik bijvoorbeeld stucloper om de vloer af te dekken en afplakfolie voor de meubels, deuren en kozijnen.

3. Muur schoonmaken en muur afplakken

Maak de muur grondig schoon, zodat er geen vet, vuil en stof meer aanwezig is. Gebruik hiervoor een hoogwaardige verfreiniger en een spons. De randen van de muur die je niet wilt schilderen kun je vervolgens afplakken met afplaktape.

4. Beschadigingen repareren en muur kitten

Is de muur op bepaalde plekken beschadigd? Repareer dit dan met een geschikte muurvuller en een plamuurmes. Vervolgens kun je de randen kitten met een overschilderbare kit.

5. Muur voorbehandelen

Heeft de muur een zuigende werking, bijvoorbeeld bij nieuw stucwerk? Gebruik in dat geval een voorstrijk om de ondergrond voor te behandelen voordat je begint aan je muur verven met muurverf. Je voorkomt daarmee dat de verf in de muur trekt, in plaats van dat die erop komt te zitten.

6. Muur verven

Je kunt nu beginnen de muur te schilderen. Giet de muurverf in een verfemmer en verf eerst met een kwast de randen van de muur. Vervolgens kun je met een muurverfroller de grote vlakken verven. Deel de wand denkbeeldig in in vakken van ongeveer 1 m2 en rol vak voor vak het hele oppervlak. Werk hierbij nat-in-nat, dus overlap bij elke baan die je aanbrengt de vorige baan een beetje. Wij raden aan om de muur te verven naar het licht toe. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van de mogelijke zichtbaarheid van bijvoorbeeld banen door invallend licht.

In de meeste gevallen kun je het best 2 lagen muurverf aanbrengen voor een mooi dekkend resultaat. Laat de eerste laag dan eerst goed drogen voordat je de tweede laag gaat aanbrengen.

7. Afplaktape verwijderen

Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. Zo loop je niet het risico om de muurverflaag stuk te trekken bij het loshalen van de afplaktape.

Muur schilderen: de beste verf

Wil je de muur schilderen? We adviseren je graag vanuit ons uitgebreide assortiment, zodat je daarmee altijd een goede keuze maakt. Het is de makkelijkste manier om vakkundig te werk te gaan, waarbij het in ieder geval niet aan de gebruikte producten zal liggen. Onderstaande muurverven staan bekend als hoogwaardige producten die zorgen voor een zeer strak dekkend resultaat op de binnenmuren.

Muur verven benodigdheden

Wil je de muur sauzen en er daarmee bijvoorbeeld binnen voor zorgen dat je jouw interieur een nieuwe look kunt geven? We helpen je graag op weg met de geschikte benodigdheden die je nodig hebt voor het verven van de muur. De muurverf kun je in hoeken en langs randen aanbrengen met een muurverfkwast. Vervolgens gebruik je een verfroller om de grote vlakken te schilderen. Voor gladde ondergronden adviseren we een microvezelroller met een korte vacht (bijvoorbeeld een poolhoogte van 8 of 9 mm). Voor ondergronden met een structuur of grove ondergronden gebruik je het beste een vachtroller met een langere vacht (bijvoorbeeld een poolhoogte van 18 of 21 mm). Gebruik voor het aanbrengen van voorstrijk een microvezelroller of een blokwitter.

Muurverfrollers zijn speciaal ontwikkeld om veel verf op te nemen, waarna je de muurverf mooi egaal kunt verspreiden voor een strak resultaat. Om het schildergemak te vergroten, kun je gebruik maken van een verlengsteel (telescoopsteel) voor de roller, waarmee je grote banen in één keer kunt rollen zonder van positie te veranderen.

Muur verven: professionele verf kopen

De muren in huis zijn belangrijk voor de constructie en dragen tegelijkertijd bij aan de uitstraling van jouw interieur. Met de juiste verf zorg je ervoor dat de muur lang mooi van kleur blijft. We adviseren je graag vanuit ons uitgebreide assortiment, zodat je daarmee altijd een goede keuze maakt om jouw muur te verven. Het is de makkelijkste manier om vakkundig te werk te gaan, waarbij het in ieder geval niet aan de gebruikte producten zal liggen.

Met merken als Sikkens, Sigma, Trimetal en Wijzonol maak je een goede keuze. Goed geschikt voor binnen en buiten, dankzij de uitstekende bescherming en natuurlijk de mooie kleuren die we voor je kunnen mengen. En bestel je voor minimaal €50 aan verfproducten om bijvoorbeeld de muur te schilderen? Dankzij onze gratis verzending hoef je daar geen extra kosten voor te maken.

Meer vragen over je muur verven of de muur sauzen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je nog vragen over het verven van de muur of bijvoorbeeld de juiste benodigdheden? Neem contact op met een van onze specialisten, we helpen je graag!


Maak je klus compleet

Verf (3)

> Voorstrijk

> Binnenmuurverf

> Buitenmuurverf

Benodigdheden (9)

> Kwast

> Muurverfroller glad of grof

> Verfrolbeugel

> Verfemmer

> Afdekfolie

> Universol verfreiniger

> Afplaktape

> Muurvuller

> Overschilderbare kit