Kozijnen schilderen, welke stappen neem ik?
Een schilder verft de buitenkozijnen met witte buitenlak met een platte kwast.

Kozijnen schilderen: tips voor een prachtig resultaat


Wil je de kozijnen schilderen en ben je benieuwd hoe je dat het best kunt aanpakken? We leggen het je graag uit aan de hand van een aantal stappen, zodat je met het kozijnen schilderen aan de slag kunt. Je kunt op die manier bijvoorbeeld de kozijnen zwart verven, net als in alle andere mogelijke kleuren. Dus wil je de kozijnen schilderen binnen of buiten? Volg de tips om dit juist te doen. En zijn jouw kozijnen niet van hout maar van een andere materiaal? We leggen je natuurlijk ook uit hoe je bijvoorbeeld kunststof of aluminium kozijnen verven kunt.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Het schilderen van de kozijnen verbetert niet alleen de uitstraling, maar verlengt ook de levensduur van de kozijnen. Schilder de kozijnen dus altijd zo snel mogelijk als je ziet dat de oude verflaag niet meer in goede staat is. Zo zorg je ervoor dat het materiaal waarvan je kozijnen gemaakt zijn niet aangetast wordt.

Waarom kozijnen verven?

Kozijnen verven is een mooie manier om je huis een nieuwe uitstraling te geven en de levensduur van je kozijnen te verlengen. Of je nu je huidige kozijnen wilt opfrissen of een geheel nieuwe kleur wilt uitproberen, het schilderen van kozijnen kan een waardevolle investering zijn. Maar het is wel zaak dat je bij het kozijnen verven aandacht besteedt aan de voorbereiding en de techniek van het schilderen voor een optimaal resultaat. Natuurlijk is het ook van belang om de juiste producten te gebruiken als je kozijnen gaat verven.

Kozijnen schilderen in 6 stappen

De makkelijkste manier om kozijnen te verven als je dat nog niet zo vaak gedaan hebt, is door gebruik te maken van een stappenplan. Volg deze stappen om op de juiste manier de kozijnen te schilderen:

1. Kozijnen ontvetten en kozijnen schuren

Begin met het ontvetten van het kozijn, met behulp van een goede verfreiniger. Verwijder eventuele losse verfbladders. Schuur beschadigde verflagen weg met schuurpapier met korrel P80 tot P180. Is er sprake van degelijk schilderwerk? Dan is het voldoende om het kozijn te ontvetten en licht op te schuren met korrel bijvoorbeeld korrel P240.

2. Kozijnen herstellen

Eventuele gaatjes en scheurtjes kun je plamuren met een geschikt vulmiddel. Gebruik laagjes van 1mm, zodat de plamuur niet zal uitzakken. Vervolgens kun je de opgevulde plekken schuren met een korrel P180, zodat je een mooi egaal oppervlak krijgt.

3. Kieren en naden kitten

Zorg dat je al het stof van het schuren verwijderd hebt. Gebruik vervolgens een overschilderbare kit om kieren en naden netjes af te werken.

4. Kozijnen afplakken

Plak de oppervlakken om het kozijn, zoals de ruiten, af met afplaktape. Plak zo af dat je een millimeter van het glas meeschildert. Op die manier krijg je de meest strakke lijn voor jouw schilderwerk.

5. Grondverf aanbrengen op de kozijnen

Je kunt nu beginnen met de kozijnen schilderen. Breng eerst een geschikte grondverf of primer op het kozijn aan. Gebruik een grondlaag die geschikt is voor het materiaal waarvan het kozijn gemaakt is. Dit legt de basis voor een goede hechting en dekking van de verf.

6. Kozijnen schilderen: werk in twee lagen

Tenslotte kun je de kozijnen schilderen met de juiste aflak. Gebruik een kwast voor de hoeken en de randen langs de ruiten. Gebruik een smalle verfroller voor de wat grotere vlakken. Wacht tot de verflaag volledig droog is en schuur de aangebrachte laag vervolgens licht op met een fijn schuurpapier in korrel P320. Breng vervolgens de tweede aflaklaag aan.


Tip 1
Als je een kit in de kleur van de aflakverf hebt, kun je ook aan het einde van de schilderklus de kit over de kieren en naden aanbrengen. Dit leidt ook tot een zeer strak resultaat.

Tip 2
Lees voordat je begint met het schilderen van de kozijnen altijd het productinformatieblad van de aflak en de grondlaag die je wilt gaan gebruiken. Dit productinformatieblad vind je op de productpagina's en geeft je meer informatie over hoe je een optimaal verfsysteem kunt opbouwen in verschillende sitiuaties.

Kozijnen schilderen binnen

Je kunt het best binnenkozijnen schilderen met verf op waterbasis. Deze verf droogt snel, is geurarm en zal nauwelijks verkleuren. Bovendien is watergedragen verf veel milieuvriendelijker dan lak op basis van terpentine. Watergedragen binnenverven zijn tegenwoordig van hoogwaardige kwaliteit en doen absoluut niet meer onder van terpentinegedragen verf om kozijnen te schilderen. Voor de kozijnen schilderen buiten kun je wel beter gebruik maken van buitenlak op terpentinebasis, door de betere bestandheid tegen de invloeden van het weer.

Binnenkozijnen schilderen: de beste binnenlak

Ga je de kozijnen schilderen binnen? Er is een grote verscheidenheid aan binnenlakken die je hiervoor kunt gebruiken. We adviseren je om voor een kras-, slijt- en stootvast product te kiezen dat bestand is tegen huidvet. We zetten een aantal van de beste en populairste verven om de kozijnen binnen te schilderen naast elkaar.

Buitenkozijnen schilderen: de beste buitenlak

Voor de buitenkozijnen ben je natuurlijk op zoek naar een buitenlak die goed bestand is tegen de weersinvloeden en die goed langdurig zijn kleur en glans behoudt. Om buiten de kozijnen te schilderen, wordt er het meest gebruik gemaakt van hoogglans verf. We zetten de populairste hoogglans buitenlakken voor je op een rij, waar je tot 12 jaar bijna geen onderhoud aan hoeft te plegen.

Metalen, stalen of aluminium kozijnen verven

Wil je stalen, aluminium of andere metalen kozijnen verven? Dit zijn hoogwaardige materialen, maar het is wel van belang om hier een geschikt verfsysteem op aan te brengen. Gebruik als voorbehandeling een (hecht)primer die goed geschikt is voor het specifieke oppervlak dat je gaat schilderen.

Als de voorbehandeling juist is, kun je op deze materialen ook een van bovenstaande verven gebruiken om het oppervlak af te lakken. Let op: In sommige gevallen dien je eerst een primer, dan een grondverf en daarna nog een aflakverf te gebruiken als je bijvoorbeeld stalen kozijnen verven gaat. Dit kun je lezen in de productinformatie.

Kozijnen verven: in allerlei kleuren en glansgraden

Wil je de kozijnen zwart schilderen of in een andere kleur? Wij zorgen ervoor dat je de beste verf van een van onze A-merken bestelt, terwijl je daar een lage prijs voor betaalt. Natuurlijk hebben wij producten in huis om de kozijnen te verven in een glansgraad naar keuze. En bestel je voor minimaal €50? Dan profiteer je bovendien van gratis verzending.

Heb je vragen over kozijnen schilderen of wil je een grote bestelling plaatsen? Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je nog vragen over het schilderen van jouw kozijnen binnen of buiten? Neem contact op met een van onze schilderexperts, wij helpen je graag verder!