Kozijnen zwart verven, hoe pak je dat aan?
Een ruime woonkamer met zwart geschilderde kozijnen.

Verliefd op zwarte kozijnen, voor binnen of buiten? Kozijnen zijn vaak wit of hebben een andere lichte kleur. Dat is natuurlijk niet zonder reden, het biedt een aantal belangrijke voordelen:

 • Wit trekt weinig warmte aan
 • Lichte kleuren ogen meer neutraal
 • Wit kan oneffenheden maskeren

Toch zijn er steeds meer mensen enthousiast over zwarte kozijnen, zowel voor binnen als voor buiten. Ze zorgen voor een meer klassieke uitstraling of juist een robuuste look. Er zijn wat dat betreft verschillende redenen om de kozijnen van wit naar zwart te verven. En hebben ze al een andere kleur dan wit? Dankzij het donkere zwart is het goed mogelijk om op te schuiven naar die kleur.

We leggen je graag uit wat je nodig hebt om de kozijnen van wit naar zwart te verven, zowel in mat en zijdeglans als in hoogglans. Die eerste twee zijn populair voor binnen, terwijl hoogglans een gebruikelijke keuze is voor buiten. Wij leggen je uit hoe je daar zelf mee aan de slag gaat, zodat de je kozijnen voor binnen en/of buiten mooi zwart kunt (laten) schilderen.

Tip: zwarte kozijnen weer wit verven? Ook dat kan, maar het vraagt om een iets meer grondige aanpak. Het is belangrijk om het zwart goed te schuren, zodat je daarna nieuwe verflagen kunt aanbrengen. Je hebt waarschijnlijk een extra laag nodig om het zwart er niet meer doorheen te laten komen, bovenop de gebruikelijke twee lagen.

Meest gekozen zwarttinten

RAL 7021 Zwartgrijs
RAL 9005 Gitzwart
RAL 9004 Signaalzwart

Kozijnen zwart verven: wat heb je nodig?

Benieuwd wat je nodig hebt om de kozijnen zwart te verven? We zetten de belangrijke benodigdheden voor je op een rij:

 • Verf voor de kozijnen
  Je hebt natuurlijk zwarte verf nodig om de kozijnen te verven, of verf in een andere kleur als je daar gebruik van wilt maken. Een goed verfsysteem bestaat uit een grondverf en een dekkende verf. Is het huidige schilderwerk slecht van kwaliteit of wil je schilderen op nieuw hout? Dan is het belangrijk om het hout eerst goed te gronden. Daarmee zorg je voor een goede basis, waar je de dekkende laag vervolgens op kunt aanbrengen.

  Tip: laat de grondverf alvast op kleur mengen, in dit geval in het zwart. Je maakt het daarmee eenvoudiger om het geheel goed te laten dekken.

 • Kwast van goede kwaliteit
  Je kunt geen kozijn verven zonder kwast van de hoogst mogelijke kwaliteit. Bestel bij jouw verf een goede kwast, waarover we graag met je meedenken als je het lastig vindt om daar een keuze uit te maken.

 • Benodigdheden om te schilderen als een vakman
  Benieuwd naar andere benodigdheden waar de schilder gebruik van zou maken? Je kunt denken aan een verfbak, waarover we graag met je meedenken. Een roller heb je waarschijnlijk niet nodig, omdat het schilderwerk met een kwast het mooist wordt.

Top 3 verven voor jouw binnenkozijnen


Top 3 verven voor jouw buitenkozijnen


Alle benodigdheden op een rij


Mat of zijdeglans: ideaal voor binnen

De glansgraad die je kunt gebruiken om de kozijnen zwart te verven hangt af van of je binnen of buiten wilt gaan schilderen. Binnen kun je goed gebruik maken van mat of zijdeglans. Die laatste is het meest gebruikelijk voor de kozijnen, de matte variant gebruik je over het algemeen op de muren. Uiteraard kun je daar zonder problemen van afwijken, dankzij de hoogwaardige producten die er beschikbaar zijn.

Wil je buiten de kozijnen zwart verven? Het is gebruikelijk om gebruik te maken van een product in hoogglans. Het biedt de beste bescherming voor het hout, bijvoorbeeld tegen de UV-straling van de zon, regen, andere vormen van neerslag en de grote schommelingen in temperatuur. Houd er aan de andere kant rekening mee dat hoogglans eventuele oneffenheden verder zal benadrukken, waardoor die meer gaan opvallen. Vooral in combinatie met de zwarte kleur voor de kozijnen is het dus belangrijk dat het houtwerk goed van kwaliteit is.

Van wit naar zwart verven: zo pak je dat aan

Wil je de kozijnen van wit naar zwart verven? Dankzij de donkere kleur is het goed mogelijk om een dekkende laag aan te brengen. Is het huidige schilderwerk nog goed of redelijk van kwaliteit? Dan is het voldoende om de witte kozijnen (licht) op te schuren. Op die manier open je de verflaag, waarmee je de kans krijgt om er een nieuwe op aan te brengen en die goed te laten hechten en dekken. Het is in dat geval niet nodig om eerst grondverf aan te brengen. In plaats daarvan kun je het houtwerk schuren en vervolgens schilderen met de dekkende verflaag.

Is het huidige schilderwerk niet goed van kwaliteit of gaat het om nieuwe kozijnen? Dan is het zowel bij witte verf als bij zwarte verf voor de kozijnen belangrijk om eerst een goede grondverf aan te brengen. Die kun je al op kleur laten mengen, om de dekkende laag daarna nog beter te laten dekken. Wij helpen je graag een keuze te maken voor de verfproducten van hoge kwaliteit, zodat je jouw kozijnen van wit naar zwart kunt verven, net als vanuit iedere andere kleur.

Zwarte kozijnen voor binnen en buiten

Enthousiast over zwarte kozijnen voor binnen en/of voor buiten, en wil je dat graag zelf doen? Met onze producten kun je eenvoudig zelf aan de slag, ook als je geen ervaren doe-het-zelver of vakschilder bent. We geven je de tips mee die je nodig hebt en helpen je de juiste producten te bestellen. Op die manier kun jij de kozijnen zwart schilderen, in hoogglans, zijdeglans of met een matte verf. En bestel je voor minimaal €50? Dankzij gratis verzending naar jouw adres betaal je daarvoor een zo scherp mogelijke prijs.

Heb je vragen over zwarte kozijnen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Nog vragen, of advies nodig?

Nog vragen over de aanpak of de benodigde producten? Neem contact op met onze klantenservice op 072-5323331.

Tags: Inspiratie