Ramen schilderen,  hoe schilder je een buitenkozijn?
Een schilder brengt een crème verf aan op een buitenkozijn.

De ramen schilderen om het houtwerk goed te beschermen? Het is belangrijk om de kozijnen regelmatig te verven, waarmee je die beschermt tegen de invloeden van regen, wind, temperatuurverschillen en de rest van het weer. In Nederland kunnen de omstandigheden behoorlijk uiteenlopen, dus vraagt het houtwerk om een goede beschermende laag.

De verf is beschikbaar om Velux ramen te schilderen, net als voor andere kozijnen. Van hout en van aluminium, net als in PVC of andere materialen. Het is belangrijk om daar de juiste verf voor te kiezen, bijvoorbeeld door goed te kijken naar de productdetails van de verfsoorten.

Tip: benieuwd waarmee je het hout van de ramen moet schilderen? Vraag het onze experts in verf en kleur, dan denken we daarover graag met je mee.

In 5 stappen schilderen

De ramen schilderen en benieuwd hoe je dat aanpakt? Als het gaat om de (houten) kozijnen kun je aan de slag in 5 duidelijke stappen:

  • Voorbereiden: ontvetten en meer
  • Houten delen herstellen
  • Schuren en afplakken
  • Gronden en schilderen
  • Egaliseren en schoonmaken

1. Voorbereiden: ontvetten en meer

Het is belangrijk om de houten delen rond de ramen goed voor te bereiden. Dat doe je door de ondergrond te ontvetten en zwakke plekken in het hout op te sporen. Zorg er daarnaast voor dat je vuil en losse verf verwijdert, zodat je een nieuwe ondergrond creëert om op te schilderen.

Tip: is er sprake van oude verflagen, die je er niet zomaar afkrijgt? Je kunt gebruik maken van een verfföhn. Doe dat als er al kleine blaasjes in het schilderwerk zitten, waardoor je daar niet zomaar overheen kunt schilderen. Let op: draag werkhandschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril om veilig te werk te gaan.

Uiteraard kun je op deze manier de houten ramen voorbereiden op het verven. En gaat het om aluminium, specifiek om meranti of om PVC of een ander materiaal? De werkwijze is vergelijkbaar, omdat je een schone, egale en vetvrije ondergrond nodig hebt om op te kunnen schilderen.


2. Houten delen herstellen

De rotte houten delen van het oude schilderwerk steek je weg, bijvoorbeeld met een beitel. Daarmee voorkom je dat die oude delen het nieuwe werk kunnen aantasten. Belangrijk, om opnieuw goed van start te gaan en de beste bescherming aan te kunnen brengen. Waar je jarenlang plezier van hebt, door het hout bij de ramen mooi te schilderen.

3. Schuren en afplakken

Voordat je kunt schilderen is het belangrijk om de houten delen, aluminium of meranti kozijnen goed te schuren. Je zorgt er daarmee voor dat je een ruwe ondergrond creëert. Die maakt een betere hechting mogelijk, om de verf op een egale manier aan te brengen.

Tip: de ramen schilderen zonder afplakken? Dat kan wel, maar maakt het lastiger om netjes te werken. Door het glas af te plakken voorkom je dat daar de verf op terecht zal komen.

Door te schuren en af te plakken creëer je de ideale ondergrond om te gaan schilderen. Om het schilderwerk op de ramen op een mooie manier aan te brengen, natuurlijk in de kleur waar het je om gaat.

Tip: de ramen afplakken voor een mooie strakke lijn? Plak af tot een millimeter op het glas. Daar zie je vanaf de binnen- en buitenkant niets meer van. Wel zorgt het voor de meest strakke lijn, zoals je dat anders niet zomaar voor elkaar zou krijgen.

4. Gronden en schilderen

Begin bij het verven van de ramen met het gronden. Je brengt een grondverf of een primer aan, als basislaag om te kunnen schilderen. Dat is vooral belangrijk op kaal hout, net als wanneer je bestaande lagen eerst verwijdert.

Tip: is er sprake van goede bestaande verflagen? Dan is het niet nodig om er opnieuw grondverf op aan te brengen. Na het opschuren kun je meteen door met het aflakken, om de nieuwe verflaag aan te brengen. Goed voor de bescherming van het houtwerk en bovendien een mooie keuze, in de kleur waar je naar zoekt.

Zodra de grondverf erop zit en die droog is kun je aan de slag met de rest van het schilderwerk. Je kunt op die manier Velux ramen schilderen, net als andere kozijnen. Van hout en in meranti, net als in aluminium, PVC en andere materialen. Kijk goed naar het materiaal van de ondergrond, om de verf die je gebruikt daar goed op af te stemmen. Het garandeert de beste dekking en een mooie egale laag.

5. Egaliseren en schoonmaken

Wil je zeker weten dat je de verf op een mooie manier aanbrengt, net als de vakschilder? Je kunt de aangebrachte laklaag egaliseren, met een smalle roller. Verf bovendien altijd in twee lagen en laat de eerste laag tussendoor goed drogen. Door de eerste laag licht op te schuren (korrel 320) creëer je de ideale basis om daar vervolgens de tweede laag op aan te brengen.

Ramen schilderen: de kozijnen verven

Wil je de ramen schilderen door de kozijnen te verven? Wij helpen je er graag bij, onafhankelijk van de ondergrond. Door de ramen netjes af te plakken en de juiste verf te bestellen. Waar je online op je gemak een keuze uit kunt maken. Met merken zoals Sikkens en Sigma, net als Flexa en andere A-merken. Goed van kwaliteit en speciaal geschikt voor buiten, of juist voor binnen. Om hoogwaardige bescherming aan te brengen of voor een verflaag in de kleur die je voor ogen hebt.

Heb je vragen over het schilderen van de ramen en kozijnen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Kozijnen