Buitenkozijnen schilderen, gebruik deze handige tips.
De buitenkozijnen worden geschilderd door een vakschilder.

Buitenkozijnen schilderen: hoe schilder je buitenkozijnen?


Een buitenkozijn schilderen en op zoek naar tips? Wij helpen je de buiten kozijnen te schilderen. Met de beste verf en de beste kwasten, net als met een paar handige tips zodat je als een echte vakman aan de slag kunt. Dus ga je de kozijnen schilderen buiten? We zijn jouw experts in verf en kleur, zodat je werkt met de beste materialen en zorgt voor een strak en stralend resultaat.

Als je een buitenkozijnen schilderen wil, is het belangrijk om goed na te denken over het type verf dat je gaat gebruiken. De beste verf dekt goed en zorgt voor de kleur die je wilt aanbrengen. Tegelijkertijd zorg je voor een goede bescherming, bijvoorbeeld tegen de invloeden van het weer. In RAL 9010 of RAL 9001, net als in de andere (RAL)kleuren die er beschikbaar zijn. Of je kunt een buitenkozijn schilderen in twee kleuren, bijvoorbeeld als je in het schilderwerk een interessant contrast wilt aanbrengen.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Zorg ervoor dat je altijd een duurzaam verfsysteem aanbrengt op de buitenkozijnen. Zo ben je jarenlang verzekerd van een strak resultaat en heb je weinig onderhoud aan het schilderwerk. Op die manier levert jouw investering in het schilderwerk uiteindelijk het meest op.

Kozijnen schilderen buiten: wat is de beste keuze?

Stel je gaat de buiten kozijnen schilderen, hoe maak je dan de beste keuze? Let in ieder geval op de volgende eigenschappen van de verf:

  • Het soort verf
    Wil je de kozijnen verven buiten? Kijk dan goed naar het soort verf dat je gebruikt. Interessant is het bijvoorbeeld om niet te veel oplosmiddelen te gebruiken. Dit is erg schadelijk voor het milieu, terwijl er uitstekende alternatieven (op waterbasis) beschikbaar zijn. De traditionele alkydverf (terpentinebasis) wordt bijvoorbeeld steeds vaker ingeruild voor een high-solid verf (ook terpentinebasis, maar minder milieuvervuilend) of zelfs een watergedragen verf. Het gaat dan om acryllak voor buiten, die bij merken zoals Sikkens, Sigma, Trimetal, Wijzonol of Jotun zorgt voor uitstekende duurzaamheid en bescherming.
  • Dekkende buitenbeits of buitenlak
    Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar het type verf of lak. Je hebt de keuze uit dekkende buitenbeits en dekkende buitenlak. Met beits kun je een buitenkozijn schilderen zonder grondverf aan te brengen en is bovendien vochtregulerend. Dat betekent dat het houtwerk kan blijven ademen, bijvoorbeeld om te kunnen werken. Wij raden de Jotun Demidekk Infinity Details aan als beits voor buitenkozijnen. Buitenlak gebruik je in combinatie met een grondverf om de buiten kozijnen goed te schilderen. Het grote voordeel daarvan is de uitstekende hechting en de mogelijkheid om kleine verschillen in de ondergrond op te heffen. Het resultaat is daardoor egaler, voor een stralend geheel op de kozijnen. Bekijk hieronder de hoogwaardige lakverven die wij aanraden om een buitenkozijn te schilderen.

Buitenkozijnen schilderen in RAL 9010, RAL 9001 en andere RAL-kleuren

Je hebt voor het schilderen van kozijnen buiten de keuze uit alle RAL-kleuren en kleurcodes van de verschillende merken. De verf mengen we graag voor je op kleur, zodat je daar op een mooie manier gebruik van kunt maken. Bekende en populaire keuzes zijn bijvoorbeeld:

  • RAL 9010
    De bekendste kleur voor op de muur, die je ook op kozijnen goed kunt gebruiken. Het oogt wit, al kun je met een wit vel A4-papier ernaast zien dat het eigenlijk gaat om een lichte gelige gloed.
  • RAL 9001
    Cremewit, dat je goed kunt gebruiken in combinatie met RAL 9010. Heb je de muren in RAL 9010 afgewerkt? Dan is een keuze voor RAL 9001 op de kozijnen een bekende en populaire. Het benadrukt de ramen van binnen en van buiten, om die meer op te laten vallen.

Uiteraard kun je de buiten kozijnen schilderen in ieder kleur die je wilt. Wij mengen de RAL-kleur voor je of denken met je mee aan de hand van een andere kleur die je hebt gezien. Op die manier maak je altijd een goede keuze, voor een prachtige kleur verf op de buitenkozijnen.

Kozijnen schilderen buiten: tips en adviezen

Benieuwd hoe je de buiten kozijnen kunt schilderen? Wij zetten een aantal tips en adviezen voor je op een rij:

1. Ontvetten en schuren

Begin met het ontvetten van de ondergrond en schuur de ondergrond vervolgens. Als de oude verflaag nog in goede staat is kun je deze opschuren met een fijne korrel, zoals P240. Als de oude verflaag in slechte staat verkeerd, kun je deze het best zo veel mogelijk verwijderen, door te schuren met een grovere korrel, zoals P120 t/m P180. Tip: losse verf kun je ook verwijderen met een borstel en een verfkrabber.

2. Verrotte delen en houtrot herstellen

Herstel zwakke plekken, die je vindt door met je duim of een schroevendraaier op het hout te drukken. Verrotte delen dien je uit te steken en op houtrot kun je houtrotstopper aanbrengen. Vervolgens kun je de beschadigingen opvullen met een houtvuller en de reparatie weer netjes afwerken. Schuur de plekken vervolgens mooi glad met schuurpapier.

3. Buitenkozijn schilderen: grondverf aanbrengen

Plak de ramen af en breng de grondverf aan indien je gaat aflakken met een lakverf. Schuur de grondlaag licht op met een fijne korrel nadat deze volledig gedroogd is, bijvoorbeeld met korrel P320.

4. Buitenkozijn schilderen: aflakken

Tenslotte kun je de kozijnen aflakken. Schilder eerst de randen met een kwast en rol de rest met een smalle roller, voor een strak en stralend resultaat. Breng meerdere lagen verf aan en schuur tussen de lagen door de aangebrachte laag licht op met een fijne korrel (zoals P320).

Buiten kozijnen schilderen: professionele verf kopen

Wil je de kozijnen verven buiten en zoek je naar de beste manier om dat te doen? Bestel online jouw professionele verf, van merken zoals Sikkens, Sigma, Trimetal, Wijzonol en Jotun. Wij laten je graag zien wat er beschikbaar is, waarvoor je online bovendien een zo laag mogelijke prijs betaalt. De beste manier om een buitenkozijn te schilderen, waarvoor we je bovendien een aantal handige tips kunnen geven.

Kozijnen schilderen buiten en heb je verder nog vragen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We geven je graag meer advies over hoe je het best een buitenkozijn schilderen kunt.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze experts als je meer informatie zoekt over het schilderen van de buitenkozijnen.


Maak je klus compleet

Verf (2)

> Primer/grondverf

> Aflak

Benodigdheden (7)

> Kwast

> Viltroller

> Verfrolbeugel

> Schuurpapier

> Afplaktape

> Houtvuller

> Universol verfreiniger