Kwasten bewaren, hoe bewaar je een kwast?
Een vrouw die er voor zorgt dat haar kwast goed bewaard blijft.

Kwasten bewaren: hoe bewaar je een kwast?


Heb je geschilderd en wil je je kwasten bewaren op een manier die zorgt voor optimaal kwaliteitsbehoud van de verfkwasten? Kwaliteitskwasten van merken als Anza en Goudhaantje kun je jarenlang gebruiken als je weet hoe je deze op de juiste manier onderhoudt. Wij geven jouw de tips die je nodig hebt om de kunst van het kwasten bewaren te leren.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Leg een kwast niet zomaar weg om deze vervolgens opnieuw te gebruiken. De verf gaat uitharden, waardoor dit lastig uit de kwast te verwijderen is en de kwast vaak opbruikbaar wordt. Als je de kwast op de juiste manier bewaart, houd je deze in topconditie en kun je hem moeiteloos hergebruiken.

Verf kwasten bewaren

Na de schilderklus jouw kwasten op een professionele manier bewaren? Je kunt langdurig kwasten bewaren of deze voor enkele dagen bewaren, bijvoorbeeld omdat je binnenkort weer verder gaat met de klus. Voor beide opties geven we je hieronder een handig stappenplan. Bekijk ook de handige informatievideos over langdurig kwasten bewaren en enkele dagen kwasten bewaren.

Langdurig kwasten bewaren: stappenplan

Wil je je kwasten bewaren zoals de professionele schilder dit doet? Het is de makkelijkste, meest duurzame en kwalitatief beste manier om je verfkwast in topconditie te houden.

1. Verf van de kwast verwijderen

Schraap de overtollige verf van je kwast aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de kwast te verwijderen.

2. Kwast bewaren in lijnolie

Plaats (hang) de verfkwast in een kwastinette gevuld met rauwe lijnolie. De kwastinette zorgt ervoor dat de kwast in de olie hangt waardoor de kwastharen niet vervormen. De rauwe lijnolie zorgt ervoor dat de kwastharen niet uitdrogen en soepel en zacht blijven.

3. De kwast weer gebruiken: olie van de kwast verwijderen

In een kwastinette kun je jarenlang je kwasten bewaren en blijven deze in perfecte conditie voor de volgende schilderklus. Ga je weer aan de slag met een kwast uit de kwastinette? Veeg de kwasten dan eerst goed schoon met een oude – maar schone - doek, zodat alle olie van de kwast verwijderd is.

4. Afval weggooien

Laat de gebruikte doek helemaal drogen en gooi deze vervolgens weg bij het restafval. Let op: de doek moet helemaal opgedroogd zijn in verband met broeigevaar. De rauwe lijnolie kun je hergebruiken om je kwasten na de klus weer in te bewaren of je kunt het inleveren bij een inzamelpunt.


Tip
Je kunt eenvoudig zelf een kwastinette maken van huis-, tuin- en keukenmaterialen. Het enige wat je nodig hebt is een pot, een stukje karton, een elastiekje en slaolie. Bekijk onderstaande video voor een uitleg.

Benodigdheden om kwasten langdurig te bewaren

De benodigdheden die je kunt gebruiken om jouw gebruikte kwasten te bewaren voor een lange tijd zijn in bovenstaand stappenplan genoemd. We zetten deze benodigdheden nog een keer overzichtelijk op een rij. Zo haal je alles in huis om de kwasten lang in topconditie te houden.

Enkele dagen kwasten bewaren: stappenplan

Na de klus meteen je kwasten schoonmaken is niet altijd nodig. Wil je de kwasten bewaren zodat je er binnen een paar dagen moeiteloos mee verder kunt werken?

1. Kwast verzadigen met verf

Verzadig de kwast met verf door deze goed in de verf te dompelen.

2. Pak de kwast in

Pak de kwast in met aluminiumfolie of plastic huishoudfolie. Je kunt de kwast ook in een boterhamzakje doen en het zakje vervolgens strak om de steel van de kwast aftapen.

3. Bewaar de kwast in een koele en donkere ruimte

Bewaar de kwast in een koele en donkere ruimte, zoals je koelkast. Hierdoor voorkom je dat de kwast zal uitdrogen.

4. De kwast weer gebruiken

Op deze manier kun je voor een aantal dagen je kwasten bewaren. Als je weer verder gaat met de schilderklus, kun je de kwast simpelweg uit de folie of het zakje halen en direct weer verder schilderen.


Wegwerpkwasten

Ga je aan de slag met agressieve, oplosmiddelhoudende producten, zoals antifouling, 2-componenten verf of vloerverf? Hiervoor raden wij aan wegwerpkwasten te gebruiken, die speciaal geschikt zijn voor eenmalig gebruik. De verf hardt namelijk uit en maakt de kwast onbruikbaar als je deze bewaart. Laat de wegwerpkwasten na gebruik opdrogen en gooi ze vervolgens bij het restafval.

Kwasten bewaren: verdere vragen

Wil je in plaats van je kwasten bewaren je kwasten schoonmaken of je verfroller schoonmaken? Hierover lees je alles in onze informatiepagina's over Kwasten schoonmaken en Verfroller schoonmaken.

Kom je er toch niet helemaal uit? Vraag het onze specialisten, dan leggen we je graag uit hoe je het best je verfkwasten kunt onderhouden. Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je verder nog vragen over het bewaren van kwasten? Neem contact op met een van onze verfspecialisten, die jou graag verder helpt!