Verf op waterbasis of terpentinebasis, wat is het verschil?
Een kwast met witte verf.

Verf op waterbasis, watergedragen verf en acrylverf: hoe word je wijs uit de diverse termen? En hoe zit dat met terpentine- en alkydverf? We kunnen het ons goed voorstellen dat de termen je duizelen, als je de juiste verf wilt kiezen.

Wij leggen je uit wat de verschillen zijn en in welke gevallen je er goed gebruik van kunt maken. Om binnen of buiten te schilderen, waarbij je gebruik maakt van de verf op waterbasis of de verf op terpentinebasis.


 • Wat is verf op waterbasis?
 • Wat is verf op terpentinebasis?
 • De belangrijkste verschillen op een rij
 • Wanneer gebruik je welke verf?
 • Nog vragen, of advies nodig?

 • Wat is verf op waterbasis?

  Ten eerste de verf op waterbasis: wat is dit? Er worden allerlei benamingen gebruikt:

  • Verf op waterbasis
  • Watergedragen verf
  • Acrylverf

  In alle drie de gevallen gaat het om dezelfde verf. De verf wordt namelijk verdund met water. Dit heeft onder andere een (groot) effect op de glansgraad van de verf, die daardoor wat lager is dan die van verf op basis van terpentine.

  Een groot voordeel van watergedragen verf is de minder grote impact op het milieu. Het is meer milieuvriendelijk, omdat er minder sprake is van schadelijke stoffen. Bovendien ruik je de verf nauwelijks en kun je jouw handen na de verfklus natuurlijk weer eenvoudig wassen.

  Tip: de verf op waterbasis kun je goed gebruiken op bijvoorbeeld deuren voor binnen. De verf is verdunbaar met water, al is het natuurlijk niet zo dat een paar druppels meteen tot problemen leiden.

  Top 3 watergedragen verven


  Wat is verf op terpentinebasis?

  Daarnaast is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. In plaats van water wordt er gebruik gemaakt van terpentine om dit product te verdunnen. De verf bevat meer schadelijke stoffen en is daarom ook meer schadelijk voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu.

  Aan de andere kant zorgt de terpentine in de verf voor een hogere glansgraad en verbetert het ook de duurzaamheid daarvan. Dat is vooral belangrijk als je er buiten gebruik van wilt maken, omdat de verf daar veel meer te verduren krijgt.

  top 3 terpentine gedragen verven


  De belangrijkste verschillen op een rij

  Benieuwd naar de belangrijkste verf tussen de verf op waterbasis en de verf op terpentinebasis? We zetten ze voor je op een rij:

  • Verdunning
   De verf op waterbasis wordt verdund met water, terwijl er voor de terpentinegedragen verf gebruik gemaakt wordt van terpentine. Dit verklaart ook waarom je de eerste verfsoort met water van je handen wast, terwijl je daar in het tweede geval terpentine voor moet gebruiken.
  • Toepassing: binnen of buiten
   Zoek je een watergedragen verf voor buiten of terpentineverf voor buiten? Je kunt (als particulier) beiden door elkaar heen gebruiken. Gebruikelijk is het echter om de verf op waterbasis binnen te gebruiken en buiten te kiezen voor alkydverf (terpentinebasis).
  • Vergeling bij daglicht
   Maak je binnen gebruik van verf, bijvoorbeeld om de kozijnen te schilderen? Verf op terpentinebasis heeft de neiging om bij daglicht te vergelen. Uiteraard heb je daar vooral last van met wit en andere lichte tinten.
  • Droogtijd
   Wat is de droogtijd van verf op waterbasis? Deze is vaak korter dan die op basis van terpentine. Handig, als je in kortere tijd meerdere lagen van de verf aan wilt brengen.
  • Geur
   Verf op waterbasis heeft weinig geur, waardoor je daar binnen goed mee kan schilderen. Het blijft belangrijk om te ventileren, al ruik je de verf niet zo sterk als die op basis van terpentine.
  • Schadelijkheid
   De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis.
  • Duurzaamheid
   De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.

  Wanneer gebruik je welke verf?

  Benieuwd wanneer je welke verf gebruikt? De verf op terpentinebasis gebruik je eigenlijk alleen als je daar buiten mee gaat schilderen. De verf kan de verschillende weersomstandigheden goed weerstaan, waardoor je daar zo min mogelijk last van zal hebben.

  Ga je binnen schilderen? Dan heb je die uitgebreide bescherming niet nodig. In plaats daarvan is het voldoende om gebruik te maken van de verf op waterbasis. De kwaliteit daarvan is, zeker van onze A-merken, uitstekend. Bovendien mogen professionele schilders binnen officieel geen gebruik meer maken van de alkydverf. Ze moeten schilderen met acrylverf, omdat je ook daarmee kunt rekenen op uitstekende kwaliteit. Voor een mooie dekkracht en natuurlijk een strak resultaat, in de kleur waar je naar op zoek bent.

  Meer lezen


  Nog vragen, of advies nodig?

  Nog vragen over de aanpak of de benodigde producten? Neem contact op met onze klantenservice:
  klantenservice - 072-5323331

  Tags: Verfkennis