Acrylverf verdunnen, hoe moet dat?
Verschillende kleuren acrylverf bij elkaar.

Acrylverf verdunnen en daarmee schilderen zoals met aquarelverf? Of de kleur en consistentie veranderen voor een bijzonder effect als je gaat verven? Wij leggen je uit hoe je de verf kunt verdunnen. Om er gebruik van te maken in een airbrush, om er bijzondere effecten mee te creëren of om de eerste laag op de juiste manier aan te brengen. Waar het je ook om gaat, wij helpen je de verf op acrylbasis goed te verdunnen.

Verdunnen: verf op waterbasis

Zegt ‘acrylverf’ je niet zoveel, omdat je daar weinig ervaring mee hebt? Veel huis-tuin-en-keuken-klussers houden de belangrijkste soorten verf maar moeilijk uit elkaar. We zetten ze daarom voor je onder elkaar:

 • Acrylverf
  Verf op waterbasis, die je dus gewoon met water kunt verdunnen.
 • Alkydverf
  Verf op terpentinebasis, waarvoor je terpentine gebruikt om te verdunnen.

Wil je acrylverf verdunnen? Dat doe je gewoon met water of met een speciale verdunner. Je hoeft geen gebruik te maken van terpentine, omdat je dit gebruikt bij alkydverf. Het is een ander type samenstelling, waardoor je met water niet voor de verdunning zou kunnen zorgen.

Als je de acrylverf verdunt met water verander je zowel de kleur als de consistentie van de verf. Houd er daarnaast rekening mee dat het de hechting kan aantasten, bijvoorbeeld als je te veel water gebruikt. Toch hoeft dat geen probleem te zijn voor jouw schilderklus. Laat de verf gewoon opdrogen en ga daarna weer verder met verven.

Let op: schilder je met verdund acrylverf op een doek? Anders dan bij aquarelverf kun je de verdunde verf op waterbasis niet meer verwijderen als die is opgedroogd.

Tip: wil je acrylverf verdunnen met een speciale verdunner? Gebruik bijvoorbeeld tolueen. Dit komt voor in wasbenzine, terpentine en thinner. Het voorkomt verlies aan kleurkracht, zodat je daar ondanks de verdunning op een mooie manier mee kunt schilderen.

Acrylverf verdunnen: aan de slag in 5 stappen

Wil je acrylverf verdunnen om decoratief mee te gaan schilderen? Daar kun je in 5 stappen zelf mee aan de slag:

 1. Verf op jouw palet
  Breng wat van de acrylverf aan op jouw palet, in een kom of op een bordje. Houd rekening met de droogtijd van circa 10 tot 30 minuten. Begin met een beetje verf, om te voorkomen dat je later een deel moet weggooien.
 2. Water toevoegen
  Voeg een beetje water toe, eventueel met een penseel dat je in water doopt om dat voorzichtig te doen. Voeg een paar druppels toe op jouw proefhoeveelheid. En wil je een grotere hoeveelheid verdunnen? Meng de verf en het water dan in een maatbeker of een grotere kom.
 3. Gebruik van tolueen of ander medium
  Liever niet verdunnen met water? Je kunt in plaats daarvan tolueen gebruiken of de acrylverf verdunnen met een ander medium. Dit verlengt de droogduur en biedt je wat meer controle. Volg de gebruiksaanwijzing op de verdunners, om dit op de juiste manier te doen.
 4. Dichtheid controleren
  Controleer de dichtheid van de verf, bijvoorbeeld met een paletmes en een schildersdoek. Als de verf nog te dik is kun je wat meer water of verdunner toevoegen, totdat je daar op een mooie manier mee kunt schilderen.
 5. Primer toevoegen
  Voeg ten slotte gesso toe, die werkt als een primer. Dat verbetert de hechting van de verf. Bovendien kun je gesso gebruiken als verdunner. Houd er wel rekening mee dat dit de verf wat lichter van kleur zal maken.

Tip: wil je acrylverf verdunnen om daar een meubel of de muur mee te schilderen? Je kunt daarvoor gewoon gebruik maken van water. Het is verf op waterbasis, waardoor je daar in principe geen speciale verdunner voor nodig hebt. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de verf of kijk goed naar de technische details. Die vind je standaard bij de producten die je online kunt bestellen. Zodat je de verf goed kunt voorbereiden op de ondergrond waarop je wilt gaan schilderen, in één of meerdere lagen.

Verdunner voor acrylverf kopen

Wil je een verdunner voor acrylverf kopen of op de juiste manier met de verf op waterbasis aan de slag? In een aantal gevallen kun je daar gewoon water voor gebruiken. In plaats van terpentine voor alkydverf en in plaats van medium, tolueen en bijvoorbeeld gesso. Zodat je daar eenvoudig mee aan de slag kunt en op een goedkope manier gebruik van kunt maken. Zonder omslachtige stappen, zodat onze experts in verf en kleur je kunnen helpen om ook als doe-het-zelver op een professionele manier te schilderen.

Heb je vragen over het verdunnen van acrylverf of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.