Douglas hout behandelen, olie of beits?
Douglas hout in een tuinhuis.

Douglas hout behandelen: gebruik je olie of beits?


Je kunt douglas hout behandelen met olie, beits of verf die daarvoor goed geschikt is. Je hebt de keuze uit verschillende producten, waarvan onze experts in verf en kleur je graag uitleggen wat de beste keuze is. Dus ben je benieuwd hoe je het douglas hout moet behandelen? Of hoe je dit kunt vergrijzen voor het resultaat dat je voor ogen hebt? Je kunt het douglas hout behandelen tegen vergrijzing of er juist voor zorgen dat dit mooi grijs wordt. Wij leggen je uit hoe het werkt, op basis van olie, beits of verf.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Douglas hout is officieel geen hardhoutsoort, omdat het valt onder de categorie naaldhout, wat beschouwd wordt als een zachte houtsoort. Desalniettemin heeft douglas hout een dichtheid en duurzaamheid die vergelijkbaar zijn met hardhoutsoorten, waardoor het sterk is en goed bestand is tegen weersinvloeden.

Wat is Douglas hout?

Voordat je aan de slag kunt met de behandeling van douglas hout is het natuurlijk belangrijk dat je goed weet wat dit is. Het hout wordt gebruikt voor bijvoorbeeld veranda’s en overkappingen, net als voor tuinhuisjes, schuttingen en pergola’s. Dit zijn typische plekken in en om het huis waar je het hout tegenkomt, net als bij tuinmeubelen.

Douglas hout is afkomstig uit Canada, al groeit het tegenwoordig op meer plekken ter wereld. Onder andere in Duitsland en Frankrijk staan veel Dougglassparren, waarmee de landen gelden als belangrijke leveranciers van dit type hout. Het voordeel van de douglas hout is dat de bomen relatief snel groeien, iets wat je terugziet aan de jaarringen in het gezaagde hout.

Douglas hout is goed geschikt voor in de tuin, al kun je er ook binnen gebruik van maken. Onder andere trappen, deuren en kozijnen worden vaak gemaakt van dit type hout. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het hout onder invloed van UV-licht zal vergrijzen, als je dit niet behandelt om dit tegen te gaan. Een olie of een beits kan helpen de originele kleur langer te behouden. Ook verf zorgt voor goede bescherming, al doe je dat natuurlijk in een specifieke kleur waar je in dat geval voor kiest.

Tip
Wil je douglas hout herkennen? Het heeft een oranje- of roodachtige kleur. Dit zorgt voor een fijne sfeer en luxe uitstraling, waardoor veel mensen er graag gebruik van maken.

Douglas hout behandelen en beschermen: langere levensduur

Wil je een douglas plank, douglas overkapping, douglas schutting, douglas balk of douglas palen op de juiste manier behandelen? Douglas hout is goed van kwaliteit en heeft van zichzelf daarom een lange levensduur. Door douglas hout te behandelen, kun je die levensduur verlengen en heb je er nog veel langer plezier van.

Gemiddeld zal het hout zo’n 10 tot 15 jaar meegaan. Dat maakt de houtsoort goed geschikt voor een vlonder, een tuinhuis of een schutting. Het is belangrijk om met name de houten delen die in de grond gaan goed te behandelen met een houtolie, die voorkomt dat er rot kan ontstaan door vocht dat erin trekt. Op die manier blijft het hout zo lang mogelijk goed van kwaliteit en behoudt het bovendien de mooie uitstraling.

Douglas hout behandelen: stappenplan

De behandeling van douglas hout hoeft niet moeilijk te zijn, maar vraagt wel om een paar belangrijke stappen:

1. Schoonmaken en ontvetten

Maak het hout netjes schoon met een houtreiniger. Voorkom dat er vuil op het hout achterblijft, omdat dit de behandeling en de kwaliteit daarvan in de weg kan zitten. Controleer het hout na het schoonmaken op eventuele vuilresten, voordat je doorgaat met de volgende stap.

2. Schuren

Schuur het douglas hout op, zodat de olie, beits of verf beter zal hechten. Gebruik hiervoor schuurpapier met een middel tot fijne korrel (P120 t/m P240).

3. Oliën, beitsen of verven

Na het schoonmaken, ontvetten en schuren kun je aan de slag met de olie, verf of douglas beits. Houd er rekening mee dat je over het algemeen minimaal 2 lagen van het product aan moet brengen om een goede bescherming te garanderen. Laat de eerste laag goed drogen en schuur deze daarna licht op met bijvoorbeeld korrel P320, voordat je doorgaat met de volgende laag. Kies uit 1 van de toppers hieronder om je douglas hout op een perfecte manier af te werken.

Tip
Staat of ligt het douglas hout al een tijd lang in de tuin en is er sprake van algen, groene aanslag of vergrijzing? Gebruik een sterke reiniger, zoals de Jotun Demidekk Terrassfix. Zorg ervoor dat het hout er weer als nieuw uit komt te zien.

Drie manieren: oliën, beitsen of verven?

Je kunt het douglas hout op een aantal verschillende manieren behandelen. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij:

  • Oliën
    Wil je het douglas hout oliën? Op deze manier kun je de oorspronkelijke uitstraling van het hout zo lang mogelijk behouden. De olie beschermt tegen UV-straling, waardoor het hout niet zo snel zal vergrijzen. Bovendien voorkom je hiermee dat aanslag en vuil zich kunnen hechten.

  • Beitsen
    Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie om het douglas hout te behandelen. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal. Je kunt met beits de oorspronkelijke kleur van het hout behouden of kiezen voor een andere dekkende of transparante kleur. Zo kies je voor een douglas beits die past bij de uitstraling waar je voor wilt zorgen.

  • Verven
    Je kunt het douglas hout bovendien bewerken met een lakverf. Wij raden het gebruik van lakverf in de tuin echter af, omdat dit het hout volledig afsluit. Dit zal in een vochtige omgeving vaak leiden tot vochtproblemen, waardoor de verflaag gaat barsten en afbladderen.

Douglas beits

Ben je op zoek naar douglas beits met de beste eigenschappen? Wij raden graag een aantal dekkende en transparante douglas beitsen aan die behoren tot de beste van de markt. Zo ben je verzekerd van jarenlange zeer duurzame bescherming van het douglas hout dat je gaat behandelen.

Dekkende douglas beits

Met een dekkende douglas beits bescherm je het oppervlak het best tegen weersinvloeden. Hierdoor zorg je er echter wel voor dat de houtstructuur grotendeels onzichtbaar wordt. Dekkende douglas beits is leverbaar in veel veschillende kleuren.


Transparante douglas beits

Met een transparante douglas beits blijft de houtstructuur goed zichtbaar, maar kun je het hout wel een nieuwe kleur geven, die aansluit bij jouw wensen. Het hout wordt hierbij ook beschermd tegen weersinvloeden.


Vergrijzen: hoe doe je dat?

Wil je het douglas hout vergrijzen? Je hoeft daar in principe niets voor te doen, het hout zal onder invloed van UV-straling door de zon vanzelf grijs worden. Daar gaat een jaar tot een paar jaar overheen. Wil je dat proces versnellen? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een grijze beits. Vervolgens zal je merken dat dit proces door de UV-straling verder wordt doorgezet, voor een mooie grijze kleur over het hout.

Douglas hout behandelen

Wil je het douglas hout behandelen, bijvoorbeeld om de grijze kleur juist tegen te gaan? Met de olie, beits en verf is het mogelijk om de originele kleur en de goede staat van het hout te behouden. Bestel de verschillende producten online of stel onze experts je vragen. We denken er graag over met je mee, zodat je de juiste keuze maakt en met het hout aan de slag kunt.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze verfexperts als je nog vragen hebt over het behandelen van douglas hout. Wij helpen je graag!


Maak je klus compleet

Verf (2)

> Buitenbeits

> Tuinbeits

Benodigdheden (7)

> Kwast

> Verfroller

> Verfrolbeugel

> Schuurpapier

> Afplaktape

> Houtvuller

> Universol verfreiniger