Trespa verven, hoe doe je dat?
Blauw geschilderde trespa.

Trespa verven: hoe moet je dit doen?


Trespa verven? Als je een plaat wil verven of andere delen opnieuw wil afwerken is het belangrijk om dat goed te doen. Je kunt Trespa schilderen met hoogwaardige verf van Sigma of van andere A-merken in de kleur die je maar wil.

Benieuwd wat Trespa precies is, hoe je Trespa kunt schilderen en welke tips je daarbij goed kunt gebruiken?

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Trespa verven? Trespa is een materiaal dat je gemakkelijk kunt schilderen met de juiste voorbehandeling en producten. Ga voor een duurzame keuze om je Trespa platen voor een langere periode een goede bescherming te geven.

Wat is Trespa en waar zit het?

Trespa is High Pressure Laminate, waardoor ook de afkorting HPL wel wordt gebruikt. Toch is Trespa de meest voorkomende naam. Het is hoogwaardig materiaal voor buiten met een goede duurzaamheid. Door de verschillende onderdelen onder hoge temperatuur en hoge druk samen te persen. Waarna de Trespa platen een speciaal oppervlak krijgen, zowel om ze weerbestendig als meer duurzaam te maken.

Je komt Trespa bijvoorbeeld tegen in de gevel, in boeidelen en in windveren. Het is een onderhoudsarm materiaal, dat vaak wordt gebruikt als vervanger van hout. Bovendien hoef je het materiaal normaal gesproken maar één keer per jaar schoon te maken, om het toch netjes te kunnen houden. Bijkomende voordelen zijn de goede bestendigheid tegen UV-straling, temperatuurwisselingen en vocht.

Trend
Trespa is leverbaar in vele kleuren, door een kleurpigment aan het oppervlak toe te voegen. Begint de kleur af te nemen of krijg je te maken met vergeling of verkleuring? Dan is het de moeite waard om de Trespa plaat (opnieuw) te verven.

Trespa schilderen: voorkom verkleuren

Merk je dat het Trespa begint te verkleuren? Het is in dat geval een goed idee om het Trespa te verven. Trespa schilderen zorgt ervoor dat je de originele of een geheel nieuwe kleur weer terug kunt brengen.

Heb je de tuin of jouw huis opgeknapt, waardoor de uitstraling van de Trespa platen daar niet meer bij past? Dan is het een goed idee om Trespa te schilderen.

Trespa schilderen: 5 tips en stappenplan

Benieuwd hoe je dat het best kunt doen, als je daar nog geen ervaring mee hebt? We leggen je uit hoe je Trespa kunt verven:

1. Schoonmaken met een stoffer

Begin met het schoonmaken van de Trespa. Gebruik een stoffer, waarmee je het belangrijkste vuil makkelijk zal verwijderen. Zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon is.

2. Vetvrij maken voordat je gaat verven

Minstens zo belangrijk is het om de ondergrond vetvrij te maken. Alleen op die manier krijgt de verf (en de primer) straks een goede kans om op het materiaal te hechten. Dat is vooral op Trespa platen een belangrijke stap, door de hoge druk waaronder dit materiaal is samengesteld.

3. Platen opschuren met korrel P280

Vet- en vuilvrij gemaakt? Dan is het belangrijk om de Trespa plaat licht op te schuren. Dat kun je doen met een korrel P280. Je schuurt de ondergrond mat, omdat het in 90% van de gevallen niet nodig is om de volledige toplaag te verwijderen. Maak het Trespa daarna uiteraard weer stofvrij. Zo weet je zeker dat de ondergrond goed is voorbereid, zodat je daarop aan de slag kunt.

4. Primer voor moeilijke ondergronden

Om de Trespa platen te gronden kun je het best gebruik maken van een multiprimer. Dit is een primer speciaal voor moeilijke ondergronden. Je zorgt ervoor dat je een basislaag aanbrengt, die je later kunt gebruiken voor het aflakken. Is er geen multiprimer beschikbaar? Een primer voor kunststof is dan een goed alternatief.

5. Aanbrengen van een grondverf of grondlak

Voor het beste resultaat van je aflaklaag dien je ook nog een grondverf of een grondlak aan te brengen. Gebruik de Sikkens Rubbol Primer Extra of deSigma S2U Allure Primer.

6. Aflakken van de Trespa platen

Ten slotte is het tijd om het Trespa af te gaan lakken. Je kunt het verven door er twee lagen aflak op aan te brengen. Kies een hoogwaardig product van Sigma, Sikkens of een van de andere A-merken. Op die manier zorg je voor een mooie afwerking, in de kleur die het Trespa origineel had of waar je nu gebruik van wilt maken.


Trespa schilderen: bestel de juiste verf

Wil je Trespa schilderen? Je kunt daarvoor gebruik maken van bijvoorbeeld Sikkens Rubbol XD High Gloss of Sigma S2U Allure Gloss in hoogglans of Sigma S2U Allure Satin in zijdeglans. Dit zorgt voor een hoogwaardige, stoot- en krijtvaste afwerkinge, waardoor je het Trespa zo lang mogelijk mooi houdt.


Daarnaast kun je ook gebruik maken van een aantal buitenlakken. Let goed op de glansgraad en bijvoorbeeld de duurzaamheid van de verf. Om de Trespa op een duurzame en langdurige manier af te werken. Onze experts in verf en kleur helpen je graag bij de keuze, net als wanneer je benieuwd bent naar de kwasten en rollers die je het best kunt gebruiken.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je vragen over Trespa schilderen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag over de juiste verf of voorbehandeling. Dus schroom niet en stel je vraag aan onze experts.


Maak je klus compleet

Verf (2)

Sikkens buitenverf

Sigma buitenverf

Benodigdheden (2)

> Kwast

> Lakroller