Trap verven, welke stappen volg je?
Cartoon van trap met schildersbenodigdheden.

Trap verven: hoe verf je een trap?


De trap verven, een klus die je het liefst zo lang mogelijk uitstelt en een aantal vragen oproept. Bijvoorbeeld over welke verf je nodig hebt om de trap te verven, maar bijvoorbeeld ook hoeveel van deze verf je dan nodig hebt. Je kunt de trap verven in verschillende kleuren en afwerkingen, zodat je deze helemaal kunt aanpassen aan jouw interieur. Wij geven je eenvoudige tips en een handig stappenplan waarin we je uitleggen hoe je de trap kunt schilderen als een échte professional, voor een prachtig resultaat.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Wil je de trap verven in huis? Kies dan altijd voor een hoogwaardige watergedragen aflakverf voor binnen. Hiermee zorg je ervoor dat de verflaag kras- en slijtvast is voor een duurzaam resultaat. Daarnaast vergeelt deze verf niet en is het geurarm tijdens de verwerking, in tegenstelling tot terpentinegedragen verf.

Waarom de trap schilderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je trap te verven. Misschien heb je een nieuw huis en is de trap nog nooit geschilderd of heb je de trap jaren geleden geschilderd, waardoor deze wel eens opgeknapt kan worden. De trap verven geeft je de mogelijkheid om deze weer mooi in te passen bij de rest van het interieur, bijvoorbeeld door een mooie glansgraad en een kleur die goed bij de muren past. De trap verven in ons assortiment zijn in een breed scala aan kleuren en uitstralingen leverbaar, zodat jij altijd een ruime keuze hebt.

Natuurlijk kun je ook de trap verven om deze slijtvast en krasvast te maken, zodat je lang kunt genieten van de mooie afwerking. Moderne trapverf is daarnaast goed reinigbaar, waardoor je de trap gemakkelijk schoon kunt houden. Bovendien bestaat er trapverf met antislip werking, die zorgt voor een stroevere verflaag en daarom een veilige keuze is.

Trap verven: volg deze 8 stappen

De trap verven. Het klinkt misschien als een lastige klus, maar als je de juiste stappen volgt komt het zeker goed. Volg onderstaande stappen voor een mooi en duurzaam schilderresultaat. De stappen worden ook uitgelegd in de video.

1. Voorbereiding

Dek oppervlakken zoals de vloer onder de trap af, bijvoorbeeld met afplakfolie.

2. Trap ontvetten en reinigen

Reinig de trap grondig met verfreiniger, zodat alle stof, vet en vuil verwijderd wordt.

3. Trap schuren

Schuur de bestaande verflaag op met schuurpapier, bijvoorbeeld met korrel P240. Als je gaat schilderen op kaal hout kun je schuren met bijvoorbeeld korrel P180. Het schuren is noodzakelijk zodat de trapverf optimaal kan hechten.

4. Trap afplakken

Plak de delen van de trap die je niet wilt verven af met afplaktape.

5. Grondverf aanbrengen op de trap

Breng een grondverf op de trap aan die geschikt is voor de trapverf die je wilt gaan gebruiken om de trap af te lakken. Breng de grondverf (en later ook de aflakverf) aan met een geschikte kwast en verfroller. Schuur de grondverf als deze volledig gedroogd is licht op, bijvoorbeeld met korrel P320.

6. Beschadigingen repareren

Repareer beschadigingen met een geschikt reparatiemiddel en een plamuurmes. Schuur het gerepareerde oppervlak mooi glad nadat het vulmiddel volledig uitgehard is. Breng over deze plekken nogmaals grondverf aan. Vul vervolgens eventuele naden met overschilderbare kit.

7. Trap verven

Je kunt de trap nu aflakken met 1 of 2 lagen trapverf. Breng 2 lagen aan voor een optimale afwerking van de trap. Schuur tussen de 2 verflagen door het oppervlak weer heel licht op, bijvoorbeeld met korrel P320.

8. Laat de verf goed uitharden

Laat de verf goed uitharden voordat je deze volledig belast. Na 2 à 3 weken is de verf volledig uitgehard en beschikt de verflaag over de uitstekende eigenschappen. Beloop de trap in de eerste weken dus voorzichtig en op sokken.


Tip van de schilder
Schilder de traptreden om en om en verdeel dit over 2 dagen. Op dag 1 schilder je de even treden en op dag 2 de oneven treden. Zo kun je evengoed de trap op en af lopen, zonder dat je de verf beschadigt.

Trap verven: de beste trapverf

Ben je op zoek naar de beste verf voor de trap? De ondergrond is belangrijk om te bepalen welke verf de beste trapverf is. Dus ga je bijvoorbeeld een houten trap verven? Onze verfspecialist adviseert voor een houten trap verven op waterbasis met goede slijtvaste en krasvaste eigenschappen of een speciale trapverf, zoals de Sigma S2U Nova Traplak. Dit is een antislip trapverf, die ook krastvast en slijtvast is.

Onderstaande producten zijn populaire hoogwaardige lakverven waarmee je op een duurzame manier de trap verven kunt in elke gewenste kleur. Deze producten hebben een zijdeglanzende uitstraling, maar vergelijkbare producten zijn ook verkrijgbaar om bijvoorbeeld je trap te verven in mat of glans.

Trap schilderen: welke kleur kies je?

De kleur verf op je trap is heel persoonlijk. Gelukkig is trapverf vaak in zeer veel kleuren verkrijgbaar, zodat er altijd een kleur is die past bij jouw wensen en interieur. Wil je het neutraal houden met een populaire wittint? De meest gangbare witte kleuren voor trap verven zijn RAL 9016 (verkeerswit) en RAL 9010 (zuiver wit).

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je trap te schilderen in kleur die wat uitdagender is, bijvoorbeeld in een groenblauwe tint als RAL 5009 (azuurblauw) of een bordeaux rode tint als RAL 3002 (karmijnrood).

Trap zwart verven

Ga je liever voor een mooie donkere kleur of wil je zelfs je trap zwart verven. Dit wordt steeds populairder en zorgt voor een mooie moderne uitstraling. Kies er bijvoorbeeld voor om de trap te schilderen in RAL 9005 (gitzwart) of de RAL 5004 (zwartblauw). En wil je de trap antraciet verven? Overweeg dan eens de kleur RAL 7016 (antracietgrijs). We zetten de genoemde donkere RAL-kleuren waarmee je de trap schilderen kunt hieronder naast elkaar.

RAL 9005 Gitzwart 44167
RAL 5004 Zwartblauw 43048
RAL 7016 Antracietgrijs 44138

Hoeveel m2 is een trap?

Je weet nu hoe je een houten trap verven kunt, wat de beste houten trap verf is en wat een goede antislip trapverf is. Kortom, je weet wat je nodig hebt om je trap te schilderen. De volgende vraag is: hoeveel verf heb je nodig voor een trap verven? Een standaard (dichte) trap van 13 treden heeft een oppervlakte van ongeveer 6 m2.

Op de productpagina en in het productinformatieblad van elk product staat het rendement aangegeven, waarmee je gemakkelijk berekent hoeveel liter verf je nodig hebt voor het schilderen van jouw trap. Let op: dit rendement is theoretisch, het praktische rendement is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de ondergrond en de verwerkingsmethode.

Trapverf kopen bij Verf.nl

Trapverf koop je gewoon online bij Verf.nl. Zo kun je voordelig de trap verven met een hoogwaardige Sikkens trapverf, Sigma trapverf, Flexa trapverf of Histor traplak. En natuurlijk bestel je daar eenvoudig de juiste benodigdheden bij.

Heb je verder nog vragen over het verven van een trap, een trap lakken of zoek je naar informatie voor het schilderen van een ander oppervlak in of om het huis, zoals een vloer? Onze klantenservice is tijdens kantooruren bereikbaar en je kunt ook altijd een mail sturen naar klantenservice@verf.nl, dan reageren wij zo snel mogelijk.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze verfexperts als je nog vragen hebt over het schilderen van de trap. Wij staan klaar om je verder te helpen bij elke klus!