Stopverf, wat is het precies?
Een muur waarbij gaten gedicht zijn met behulp van stopverf.

Stopverf: wat is het en hoe gebruik je het?


Stopverf. De naam doet vermoeden dat het een soort verf is, maar dat is het niet. Wat is stopverf dan? Het is eerder een soort van klei, een middel waarmee vroeger ruiten werden ‘aangestopt’ om te voorkomen dat de kou of warmte langs de ruit naar binnen kwam. Met name in oude huizen kun je dat bij enkelglas ruiten nog tegenkomen en stopverf gebruiken om ontstane gaatjes en plekken te repareren.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Stopverf wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt om gaten en kieren dicht te maken. Zo zorg je ervoor dat kou, warmte en vocht worden tegengehouden. Het stugge mengsel, dat ook wel mastiek genoemd wordt, zorgt ervoor dat ramen goed in het kozijn vast zitten.

Stopverf voor hout

Maar je kunt stopverf ook gebruiken als een houtplamuur en er gaten en scheuren in houtwerk mee opvullen. De pasta of mastiek gemaakt van kleipoeder en lijnolie is heel soepel en eenvoudig in gebruik. We vertellen je er graag meer over.

Aanstoppen van enkel glas

Stopverf gebruik je dus voor het aanstoppen van enkel glas van 4 tot 6 millimeter dikte. Hiervoor raden we je aan te werken met Toupret Stopverf, dat verkrijgbaar is in de kleuren wit en bruin. Indien je een deel van het oude of verdroogde stopwerk wilt vervangen, gebruik dan een föhn. Door het oude stopwerk te verwarmen kun je dit eenvoudig verwijderen. Let erop dat je niet de hoogste stand van de föhn gebruikt, om te voorkomen dat het glas barst.

Stopverf aanbrengen

Na het verwijderen van oude stopverf, kun je het glas opnieuw aanstoppen. Afhankelijk van de kleur die je wilt, is er witte stopverf en bruine stopverf te verkrijgen. De aangebrachte stopverf heeft een droogtijd van 6 tot 8 dagen. Pas daarna kan de stopverf worden afgelakt. Doe dit bij schilderwerk buiten met minimaal 2 lagen. Verder heb je voor het aanbrengen van stopverf een stopmes nodig. Een alternatief voor het aanstoppen van glas is door gebruik te maken van speciale glaslatten en deze afkitten met kit. Voordeel van kit is dat het sneller droogt. Kit is goed overschilderbaar en verkrijgbaar in veel kleuren. Bijvoorbeeld deze glaskit van Soudal.

Stopverf voor gaatjes en scheurtjes

Stopverf voor hout gebruik je voor het vullen van gaatjes en scheurtjes in het houtwerk, voordat je het houtwerk in de lak zet. Indien het hout nog onbehandeld is, zorg dan dat je het hout eerst in de grondverf zet. Voor het aanbrengen van de stopverf gebruik je een stopmes stopmes of een plamuurmes. Let op, we vertelden het hierboven al, de stopverf Toupret heeft een droogtijd van 6 tot 8 dagen voordat het overschilderbaar is.

Alabastine stopverf

Liever stopverf kopen met een kortere droogtijd? Kies dan voor Alabastine stopverf in de vorm van houtplamuur. Ook Alabastine Houtplamuur Universeel is geschikt om nerven, krasjes en kleine beschadigingen in het hout glad af te werken.

Of je nu over geschilderd of ongeschilderd hout wilt plamuren, de Alabastine Houtplamuur Universeel is makkelijk te verwerken en snel overschilderbaar met elke verf. Dit milieuvriendelijke product is voor zowel binnen als buiten te gebruiken.

Stopverf kopen bij Verf.nl

Ben je op zoek naar een stopverf voor jouw klus? Bekijk gemakkelijk onderstaande stopverf en alternatieven daarvan die wij in ons assortiment hebben.

Raadpleeg voor gebruik altijd de productinformatie op de verpakking. En voor meer informatie en advies staan onze verfspecialisten altijd voor je klaar.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze experts, die je graag verder helpt bij jouw keuze voor de juiste stopverf voor jouw klus!


Maak je klus compleet

Verf (2)

> Binnenverf

> Buitenverf

Benodigdheden (4)

> Stopmes

> Plamuurmes

> Kitpistool

> Kitmes