Roest verwijderen, hoe pak je dat aan?
Een boutje en een moertje die volledig verroest zijn.

Roest verwijderen: hoe pak ik dat aan?


Roest verwijderen en benieuwd hoe je dat aanpakt? Roest is een vorm van corrosie die ervoor zorgt dat de kwaliteit van materialen afneemt. Roest verwijderen van metaal of tegels zorgt er daarom voor dat de kracht van materialen intact blijft. Roest weghalen is een investering in de kwaliteit van je materialen, waardoor je uiteindelijk kosten bespaart.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Roest verwijderen van metaal of andere oppervlakken is meestal nodig voordat je opnieuw een verflaag aanbrengt. Dit kan je doen door het roest te schuren of door een roestverwijderaar te gebruiken. Hoe? Daar kom je hier achter.

Roest verwijderen van metaal of tegels

Erger je je aan roest op metaal, tegels of andere oppervlaktes? Roest verwijderen is vaak makkelijker dan je denkt! Je kunt roest verwijderen door te schuren of door gebruik te maken van een roestverwijderaar. Zo kun je het materiaal herstellen om dit bijvoorbeeld vervolgens te schilderen met een roestwerende metaalverf.


Hoe kan ik roest verwijderen?

Hoe krijg je roest weg is een veelgestelde vraag. Roest kan ontstaan op verschillende metalen oppervlakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een metalen hekwerk of metalen regenpijp. Ook kan het ontstaan op andere oppervlaktes zoals tegels, omdat hier een metalen voorwerp op heeft gestaan dat langzamerhand is gaan afgeven. Vervelend, maar geen man over boord. Roest kan namelijk op meerdere manieren verwijderd worden. Je kunt roest verwijderen door het te schuren of door een roestverwijderaar te gebruiken.

Roestvlek verwijderen door te schuren

Wil je roest verwijderen door te schuren? Gebruik dan eerst een staalborstel om zoveel mogelijk loszittend roest te verwijderen. Ga vervolgens de dieper gelegen roestvlek verwijderen met behulp van handschuurpapier, een schuurpad of een machinaal schuurapparaat. Hierna kun je nog een staalspons gebruiken om de laatste roest resten te verwijderen.

Stappenplan: roest verwijderen door schuren

1. Loszittend roest verwijderen

Begin met het verwijderen van loszittend roest. Wij adviseren een staalborstel om het loszittende roest te verwijderen van het oppervlak.

2. Schuren van het oppervlak

Nadat de loszittende roest verwijderd is van het oppervlak, wil je ook het dieper gelegen roestplek verwijderen. Schuur de dieper gelegen roestplek goed op.

3. Verwijder laatste roest

Wanneer de dieper gelegen roestplek helemaal is opgeschuurd en bijna niet meer zichtbaar is, kan je een staalspons gebruiken om de laatste roest resten definitief te verwijderen. Na deze stap heb je de roestplek volledig onder handen genomen en is je oppervlak weer roestvrij. Het oppervlak is klaar om met een roestwerende verf of roestverf behandeld te worden.

Roest verwijderen met een roestverwijderaar

Een roestvlek verwijderen kun je ook doen met een roestverwijderaar, zoals Ranex Rustbuster. Dit product is geschikt voor gebruik in zowel de industrie als voor particulieren en is ideaal voor het verwijderen van roest zonder te hoeven schuren of stralen. Je kunt verschillende soorten roest verwijderen met de Ranex Rustbuster:

  • Roest verwijderen zonder schuren of stralen
  • Roest slijpsel verwijderen
  • Oppervlakte- en vliegroest verwijderen
  • Roest strepen schoonmaken
Welke producten kan je gebruiken?

Tip
Wil je hardnekkige kalkaanslag verwijderen? Ook in dat geval kun je gebruik maken van de Ranex Rustbuster. Zo verwijder je ook kalkaanslag gemakkelijk op een goede manier.


Roestvlek verwijderen en roest voorkomen

Wil je roest verwijderen, om er vervolgens weer overheen te schilderen? Het is belangrijk om de roest goed weg te halen tot in de poriën van de ondergrond voordat je gaat verven over roest, anders loop je het risico dat de roest snel weer terugkomt. Vervolgens kun je het oppervlak afwerken met een roestwerende verf naar keuze.

Het is nog slimmer om te voorkomen dat roest überhaupt kan vormen. Dit doe je door het oppervlak eerst te behandelen met de juiste primer en vervolgens een goede roestwerende verf aan te brengen. Roestwerende verf wordt ook wel roestverf genoemd. Wij hebben roestwerende verf van verschillende professionele merken in ons assortiment, zoals Sikkens, Rust-Oleum, Hammerite, Owatrol en Wijzonol. Met deze verf voorkom je dat roestplekjes ontstaan.


Roest verwijderen: verdere vragen

Wij helpen je graag uit de brand als je een roestvlek verwijderen wilt of op zoek bent naar een goede roestverf. Je kunt roest verwijderen door te schuren of door gebruik te maken van een hoogwaardige roestverwijderaar.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze experts en laat je adviseren over het verwijderen van roest.

Ben je op zoek naar meer advies over het verwijderen van roest of over het gebruik van roestwerende verf? Vraag het onze specialisten, dan leggen we je graag uit hoe je het best roest verwijderen kunt. We horen graag van je.


Maak je klus compleet

Verf (1)

> Metaalverf

Benodigdheden (4)

> Staalborstel

> Schuurpapier

> Schuurpad

> Roestverwijderaar


Snel naar:

> Metaal verven