Kwasten schoonmaken, hoe doe je dat?
Een kwast met rode verf, welke schoongemaakt dient te worden.

Kwasten schoonmaken: hoe doe je dat?


Zit je schilderklus erop en wil je je kwasten schoonmaken of je verfroller schoonmaken? Op de juiste manier een verfkwast schoonmaken helpt de kwaliteit daarvan te behouden, zodat je deze moeiteloos kunt hergebruiken voor een volgende klus. Met deze tips krijg jij de kunst van kwasten schoonmaken onder de knie, zodat je onze kwaliteitskwasten van merken als Anza en Goudhaantje jarenlang kunt gebruiken.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Hoogwaardige verfkwasten zijn prima geschikt voor meervoudig gebruik. Maak deze kwasten als de verfklus erop zit altijd op de juiste manier schoon, zodat je deze uitstekend nog een keer kunt gebruiken en geld en afval bespaart.

Acryl kwasten schoonmaken

Heb je geschilderd met verf op waterbasis (acryl) en wil je de acryl kwasten schoonmaken? Gebruik dan lauwwarm water en groene zeep als reinigingsmiddel. Volg de stappen onderstaand stappenplan om de kwasten op de juiste manier schoon te maken. Nadat je de kwasten schoongemaakt hebt, dien je het afvalwater af te voeren volgens de milieuregelgeving.

Wat te doen met het afvalwater?

Het afvalwater dat overblijft na het kwasten schoonmaken bevat schadelijke verfresten. Laat dit water enkele dagen in de - niet-afgesloten - emmer of pot staan, zodat de verfresten bezinken en het water verdampt. De heldere waterlaag die ontstaat kun je door de gootsteen spoelen. Zorg er hierbij voor dat het bezinksel achterblijft. Verwijder het bezinksel met een papieren doekje en gooi het bij het restafval. Je kunt voor het opvangen van het bezinksel ook een koffiefilter gebruiken.

Kwasten schoonmaken: stappenplan

Hoe maak je kwasten schoon? We zetten de stappen die je kunt volgen om jouw kwasten op de juiste manier schoon te maken overzichtelijk onder elkaar.

1. Verf van de kwast verwijderen

Schraap de overtollige verf van je kwast aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de kwast te verwijderen.

2. Kwast schoonmaken

Hierna kun je de verfkwast schoonmaken met een reinigingsmiddel in een emmer of pot (bijvoorbeeld een augurkenpot). Je kunt de kwast reinigen door deze tegen de randen van de emmer of pot te drukken en door met je vingers door de haren te strijken, zodat het reinigingsmiddel goed doordringt in de kwast.

3. Kwast laten weken

Laat de kwast een paar uur weken in de emmer of pot.

4. Kwast drogen

Na het reinigen van de kwast droog je deze door de steel tussen twee handen snel rond te draaien in de emmer of pot. Hang de kwast vervolgens met een spijkertje of een touwtje op een droge plek.

5. Reinigingsmiddel afvoeren

Het reinigingsmiddel waarmee je de kwast schoongemaakt hebt, dien je weg te gooien of af te voeren volgens de milieuregelgeving omdat dit schadelijke stoffen kan bevatten.


Kwast schoonmaken terpentine gedragen verf

Een verfkwast schoonmaken waarmee je geverfd hebt met verf op terpentinebasis (alkyd) kun je op dezelfde manier aanpakken als kwasten schoonmaken die je gebruikt hebt voor watergedragen verf. Hierbij gebruik je alleen kwastenreiniger of terpentine in plaats van water en zeep als schoonmaakmiddel voor het reinigen.

Wat te doen met de overgebleven kwastenreiniger of terpentine?

Je kunt niet zomaar de kwastenreiniger of terpentine weggooien. De kwastenreiniger of terpentine met verfresten is klein chemisch afval (KCA). Lever dit in bij de plaatselijke milieustraat. Eventueel kun je de verfresten ook in een afgesloten emmer of pot laten bezinken en de bovenste, heldere laag die ontstaat afgieten en hergebruiken voor de volgende keer dat je kwasten gaat reinigen.

Verfkwasten schoonmaken: benodigdheden

We hebben al een aantal benodigdheden opgenoemd die van pas kunnen komen als je je kwasten schoonmaken wil nadat je klaar bent met de schilderklus. Deze benodigdheden zie je hieronder overzichtelijk op een rij.

Kwasten schoonmaken: verdere vragen

Wil je - in plaats van je kwasten schoonmaken - je kwasten bewaren of ben je opzoek naar informatie over een verfroller schoonmaken. Hierover lees je alles op onze informatiepagina's over Kwasten bewaren en Verfroller schoonmaken.

Kom je er toch niet helemaal uit en wil je meer informatie over kwasten schoonmaken? Vraag het onze specialisten, dan leggen we je graag uit hoe je het best je verfkwast schoonmaken kunt. Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze verfexperts als je meer wilt weten over het schoonmaken van kwasten. Wij helpen je graag verder!