Trapleuning verven, wat is de juiste aanpak?
Een witte trap, met een zwart geschilderde trapleuning.

Trapleuning verven: wat is de juiste aanpak?


Als je de trap gaat verven of de muren langs de trap gaat schilderen, wil je waarschijnlijk ook de trapleuning schilderen. De trapleuning verven lijkt door de ronding misschien een lastige klus, maar met de juiste stappen kun je de trapleuning goed zelf verven. Hoe pak je dat praktisch aan en welke verf voor de trapleuning gebruik je? Gebruik de tips en het stappenplan van de vakman, zodat jij de trapleuning verven kunt als een ware professional.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Ga je de trapleuning verven? Het is belangrijk om te kiezen voor een slijt- en krasvaste verf, zodat je de verflaag niet snel beschadigt. Daarnaast raad ik altijd aan om een huisvetresistente verf te gebruiken, want de trapleuning wordt natuurlijk veel aangeraakt met handen.

Trapleuning verf verwijderen

Voordat je de trapleuning kunt schilderen, is het van belang dat je beoordeelt of de bestaande laag trapleuning verf nog in goede staat is. Is de verf in slechte staat? Dan kun je het best alle verf van de trapleuning verwijderen. Je kunt dit doen met afbijtmiddel of door de trapleuning te schuren. Als de trapleuning verf nog in goede staat is, hoef je niet alle verf van de trapleuning te verwijderen. Ook dan kun je wel het beste de trapleuning schuren, zodat de nieuwe verf goed kan hechten aan het oppervlak. Let op: Voordat je de trapleuning schuren gaat, moet je het oppervlak schoon en vetvrij maken, bijvoorbeeld met Universol.

Ronde trapleuning verven

Mooi zo’n ronde trapleuning, praktisch ook om vast te houden maar om te schilderen ligt dat toch iets anders. Hoe kun je een ronde trapleuning verven? Je kunt de trapleuning het beste van de muur afhalen als je hem wilt schilderen. Zo heb je het meeste bereik en kun je er aan alle kanten goed bij, ook aan de achterkant. Je kunt ook de beugels aan de leuning laten zitten en de trapleuning vervolgens op de werkbank schroeven. Zo heb je een stabiele weerstand.

Trapleuning verven: stappenplan

Een trapleuning verven doe je eigenlijk op dezelfde manier als ander hout verven. Volg de volgende stappen om dit op de juiste manier te doen.

1. Afdekken

Dek alles wat je niet wilt schilderen af.

2. Verflaag ontvetten en reinigen

Begin met het ontvetten van de trapleuning.

3. Trapleuning schuren

Schuur de trapleuning op tot je een mooi egale ondergrond hebt.

4. Trapleuning stofvrij maken

Verwijder het stof van de trapleuning.

5. Kleine gaten en beschadigingen in trapleuning repareren

Repareer eventuele beschadigingen die ontstaan zijn op de trapleuning.

6. Gevulde en geplamuurde plekken opschuren

Schuur de plekken die je gerepareerd heb weer op.

7. Afplakken

Plak onderdelen die niet geschilderd moeten worden af met schilderstape.

8. Grondverf aanbrengen

Breng een grondlaag aan op de trapleuning.

9. Verf aanbrengen op trapleuning

Breng vervolgens 2 lagen verf aan op de trapleuning.

10. Afplaktape verwijderen

Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is.

11. Gereedschap schoonmaken

Maak je gereedschap schoon, zodat je deze in het vervolg weer kunt gebruiken voor een verfklus.


Tip van de schilder
Laat de verf een aantal dagen goed uitharden zonder dat je de trapleuning gebruikt. Na ongeveer 3 dagen komen de eigenschappen van de verf pas volledig tot uiting en kun je de trapleuning belasten.

De beste verf voor trapleuning

Ga je de trapleuning verven? Dan ben je natuurlijk opzoek naar de juiste verf voor een trapleuning. Een trapleuning wordt intensief gebruikt en daarom raden wij ook aan om te kiezen voor een verf die hiertegen bestand is. Je wilt een verf voor de trapleuning die goed kras- en slijtvast is, zodat je lang plezier hebt van je geschilderde trapleuning. Ook is het belangrijk dat de verf huidvetresistent is, zodat het constant vastpakken de verflaag niet aantast. Je hoeft dan ook niet huidvet te verwijderen van de trapleuning. We zetten hieronder enkele trapleuning verven naast elkaar die perfect aan deze eigenschappen voldoen.

Trapleuning schilderen: welke kleur?

Een goede beschermlaag is één, maar het oog wil ook wat. Welke kleur kies je als je de trapleuning gaat verven? Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze, die afhankelijk is van de wensen die jij hebt. De meest geruikte kleuren om de trapleuning te schilderen zetten wij hieronder naast elkaar.

RAL 9016 Verkeerswit 53820
RAL 9003 Signaalwit 43553
RAL 9005 Gitzwart 44167

Trapleuning zwart verven

Veelal wordt er dus gekozen voor een wittint om de trapleuning te verven. Dit is eigenlijk de klassieke kleur om het houtwerk in huis, zoals de kozijnen en deuren, te schilderen. In moderne interieurs wordt er ook steeds vaker voor gekozen om een houten trapleuning zwart te verven. Dit past goed bij de andere zwarte accenten die steeds vaker in huizen terug te vinden zijn.

Let er wel op dat vlekken en beschadigingen sneller zichtbaar zijn als je de trapleuning zwart verven gaat. Dit komt simpelweg doordat oneffenheden beter zichtbaar zijn op een donkere ondergrond. Met een hoogwaardige trapleuning verf is dit effect echter wel minimaal.

Trapleuning lakken

Ga je de trapleuning schilderen, beslis dan of je de houtkleur wilt behouden of dat je de trapleuning een andere dekkende kleur wilt geven. Wil je de houtkleur behouden? Kies er dan voor om de trapleuning te lakken met een transparante parket- of trappenlak in plaats van met een dekkende verf. Bekijk hieronder een aantal lakken die je goed kunt gebruiken voor trapleuningen.

Metalen of kunststof trapleuning schilderen

Is jouw trapleuning niet van hout maar van een metaalsoort of een kunststof? Ook die kun je in een dekkende kleur schilderen. In dat geval is het wel belangrijk dat je de juiste voorbehandeling van de ondergrond treft. Je gebruikt op een dergelijke trapleuning dus een primer die geschikt is voor metaal en/of kunststof. Vervolgens kun je de trapleuning verven met een aflakverf en mogelijk dien je daaronder nog een grondverf te gebruiken. Volg hiervoor de instructies bij de desbetreffende aflakverf die je gebruikt voor de trapleuning.

Trapleuning verf kopen bij Verf.nl

De verf voor een trapleuning kun je gewoon kopen bij Verf.nl. Wij leveren veel van de producten gewoon uit voorraad, zodat jij snel aan de slag kunt om de trapleuning te verven. Heb je nog vragen over hoe je een trapleuning schilderen kunt, over een product of over iets anders? Neem tijdens kantooruren contact op met onze klantenservice of stuur ons online een bericht, dan antwoorden wij zo snel mogelijk.

img

Spreek een verfspecialist

Neem contact op met een van onze specialisten als je verdere vragen hebt over het verven van een trapleuning of over een ander onderwerp. Wij staan voor je klaar!


Maak je klus compleet

Verf (2)

Alle trapverf

Alle traplak

Benodigdheden (7)

> Kwast

> Lakroller

> Verfrolbeugel

> Verfbakje

> Afplaktape

> Universol verfreiniger

> Schuurpapier