Droogtijden, Hoe lang moet verf drogen?
Een schilder brengt blauwe muurverf aan.

Je bent lekker aan het schilderen thuis en de eerste laag grondverf of verf zit er in no time op. Je wil de tweede laag aanbrengen, maar de verf is nog niet droog. Een belangrijke eigenschap van verf is de droogtijd. "Hoe lang moet grondverf drogen?" of "Hoe lang moet verf drogen?" is een veel gestelde vraag bij ons. In dit blog leggen we je alle facetten van ‘’verf drogen’’ uit.

Hoe lang moet grondverf of verf drogen?

Hoe lang moet verf drogen? De droogtijd van de verf hangt af van het soort verf dat je hebt gebruikt. Voor elke soort verf is er een andere droogtijd. Een watergedragen verf droogt sneller op dan een terpentine gedragen verf, maar doet er weer langer over voordat de verf volledig uitgehard is.

Een tabel met de droogtijden voor verf of grondverf.

Na de eerste verflaag kan de tweede er dus niet gelijk overheen gezet worden. Je zal de tijd moeten nemen om de verf te laten drogen. Nu horen we je al denken… "Kan ik verf sneller laten drogen?"

Verf sneller laten drogen: 5 tips

Naast de verschillende soorten verf zijn ook de omstandigheden van invloed op de droogtijd van verf. Door perfecte omstandigheden te creëren kan je verf sneller laten drogen. Wat zijn de juiste omstandigheden om verf sneller te laten drogen?

1. Schilder in de juiste temperatuur
Schilderen kan in verschillende temperaturen. Dit zorgt er wel voor dat de droogtijd van verf langer of korter kan worden. De optimale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden. Lees hier meer over op in onze blog 'Buiten schilderen temperatuur'.

2. Schilder niet bij een te hoge luchtvochtigheid
Hoe vochtiger de ruimte hoe minder snel de verf droogt. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid onder de 85% is.

3. Schilder met een juiste laagdikte
Breng de juiste laagdikte aan. Dit staat op het product vermeld. Een dikke laag verf droogt minder snel en te dun juist te snel.

4. Gebruik geen verf die over datum is
Verf dat over datum is kan zijn eigenschappen verliezen. Hierdoor kan het ook gebeuren dat verf niet meer droogt. Lees meer over de houdbaarheid van verf in 'Verf bewaren'.

5. Breng de verf aan met de juiste kwast en roller voor jou verfklus
Gebruik de juiste verfroller en kwast om de juiste laagdikte aan te brengen.

De verf droogt niet?

Als de verf niet droogt kan dit komen doordat de temperatuur te laag is of de luchtvochtigheid te hoog. Een te lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid werken vertragend op de droogtijd van verf. Ook kan het te schilderen oppervlak te vochtig zijn geweest waardoor de verf niet droogt.

Droogfases van verf

Binnen het verf drogen loopt de verf door 5 fases heen voordat de verf volledig is uitgehard. De verf is pas echt klaar voor gebruik wanneer het volledig uitgehard is. In de fases daarvoor kan je de lagen wel schuren of overschilderen.

1. Stofdroog: De verf is nog niet droog, maar vuil en stof trekken niet meer in de verflaag.
2. Kleefvrij: De verflaag is nog kwetsbaar, maar kan betast worden zonder dat het plakt.
3. Schuurbaar: De verflaag kan licht opgeschuurd worden voor een optimale hechting van de volgende verflaag. Hoe schuur je op de juiste manier?
4. Overschilderbaar: Er kan een volgende laag aangebracht worden, maar de verf is nog niet volledig uitgehard.
5. Uitgehard: De verflaag is sterk en uitgehard. Afneembare verf is vanaf dit moment bestand tegen vlekken.

Hoe lang moet verf drogen?

Heb je nog vragen over droogtijden, de juiste omstandigheden om je verf te laten drogen, je verf die niet droogt, hoe lang moet grondverf drogen of hoe lang moet verf drogen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.