Steigerhout behandelen, het verschil tussen olie, beits en verf.
Verschillende steigerhouten stoelen op het strand.

Steigerhout behandelen? De houtsoort wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld tuinmeubelen. De één zweert bij het behandelen ervan, terwijl de ander juist aangeeft dat dit helemaal niet nodig is. Wat zeggen de experts in verf en kleur daarover? En als je het wilt behandelen, wat is dan het product dat je daarvoor het best kunt gebruiken? We zochten het voor je uit, zodat je kunt kiezen uit een olie, beits of verf. Of uit helemaal geen behandeling natuurlijk, al lijkt ons dat geen verstandige keuze.

Wil je het steigerhout behandelen? Het is belangrijk om de verschillende producten die daarvoor geschikt zijn met elkaar te vergelijken. Je hebt de keuze uit een olie, een beits of een verf. Welk product je kiest hangt af van de duurzaamheid die je zoekt en de uitstraling die je belangrijk vindt. Dus bepaal bijvoorbeeld of je het steigerhout binnen of buiten gaat gebruiken, iets dat invloed heeft op de eventuele behandeling die je daarvoor kiest.

En wil je het steigerhout behandelen met een Grey Wash of een White Wash? Ook voor die kleuren zijn er verschillende producten beschikbaar, waar we je graag meer over vertellen.

Moet ik steigerhout behandelen?

Ja, het is in principe een goed idee om steigerhout te behandelen. Vooral op het moment dat je daar buiten gebruik van wilt maken zijn er anders veel invloeden die de duurzaamheid beperken, waardoor je er minder lang plezier van zal hebben. Een goede behandeling biedt bescherming tegen:

 • UV-straling
  Staat de zon flink te stralen op het steigerhout? Dat heeft een grote invloed op het hout, door de UV-straling die er in het licht zit. De kleur van het hout zal veranderen, waardoor het al snel niet meer de look heeft waar je verliefd op bent geworden.
 • Vocht
  Het kan in Nederland natuurlijk flink regenen, dus als jouw steigerhout onbeschermd in de tuin staat of ligt is het belangrijk om dit daartegen te beschermen. Vocht en hout gaan standaard niet goed samen, dus een beschermende laag is belangrijk.
 • Vuil
  Voorkom je dat vuil zich kan hechten aan het steigerhout? De behandeling voorkomt op die manier dat de kwaliteit van het hout snel achteruit gaat. In plaats daarvan houd je het veel makkelijker schoon en mooi.
 • Schimmels
  Naast vuil proberen ook schimmels vat te krijgen op het steigerhout, uiteraard in combinatie met vocht. Wil je voorkomen dat het hout aangetast raakt? Dan is het belangrijk om dit goed te behandelen.

Als je het steigerhout behandelt met de juiste producten kun je dat tot wel 10 jaar of zelfs 12 jaar onderhoudsvrij maken. Een dekkende beits of een verf is in dat geval de beste keuze. Andersom zal een olie zorgen voor de meest natuurlijke afwerking, bijvoorbeeld als je de vlammen en noesten van het hout mooi zichtbaar wilt houden.

Olie, beits en verf: wat zijn de verschillen?

Benieuwd naar de mogelijkheden om het steigerhout te behandelen? We zetten de drie meest geschikte producten voor je op een rij:

 • Olie
  Kies je voor een (transparante) olie om het steigerhout te beschermen? Het product trekt in het hout, in plaats van dat het daar een beschermende film overheen aanbrengt. Het zorgt voor een gemiddelde slijtvastheid, maar houd er rekening mee dat je het na 2 tot 3 jaar opnieuw moet aanbrengen. De afwerking is doorgaans mat en je hebt de keuze uit zowel transparante kleuren als volledig kleurloos. Bovendien kun je met olie zorgen voor een Grey of een White Wash op het steigerhout. De houtstructuur zal mooi zichtbaar blijven.
 • Beits
  Met een beits om het steigerhout te behandelen zorg je voor een goede slijtvastheid. De meeste producten hebben na 3 tot 4 jaar onderhoud nodig, dus zijn iets duurzamer dan de olie. Ook dit product trekt erin en vormt geen beschermende film. Je kunt zorgen voor een matte afwerking, bijvoorbeeld in semi-dekkende kleuren of met een Grey of een White Wash. Het is bovendien mogelijk om de houtstructuur en kleur (half) zichtbaar te houden.
 • Verf
  Verf biedt de beste bescherming voor steigerhout, als je dat wilt behandelen en er daarna weinig omkijken naar wilt hebben. Met de beste producten hoef je er pas na 6 jaar weer mee aan de slag. De verf is leverbaar in alle dekkende kleuren, waardoor de houtkleur niet meer zichtbaar is. De structuur blijft bij ruw steigerhout over het algemeen wel zichtbaar. Je kunt het best 2x gronden, waarbij de grondverf in het hout trekt. Door daarna 2x te lakken zorg je voor een mooie afwerklaag.

De beste producten voor steigerhout

Benieuwd naar de beste producten om steigerhout te behandelen? Je hebt online de keuze uit:

 • CetaBever Dekkend Tuinhout Beits
  Met CetaBever Dekkend Tuinhout Beits kun je tot 3 jaar bescherming aanbrengen. Het is een sterk impregnerend product, dat zowel zal voeden als beschermen.
 • Tenco Steigerhoutbeits
  Zoek je een UV-bestendige bescherming? Tenco Steigerhoutbeits is goed geschikt, ook als bescherming tegen andere weersinvloeden. Bovendien is de beits waterafstotend.

Uiteraard kun je daarnaast gebruik maken van alle (lak)verf voor buiten, die geschikt is voor (steiger)hout. We kunnen die netjes voor je op kleur mengen, zodat je daar op een mooie manier gebruik van kunt maken.

Steigerhout olie, beits of verf kopen

Zoek je naar producten om het steigerhout te behandelen met een olie, beits of een verf? Wij hebben de meeste producten op voorraad, zodat je daar snel mee aan de slag kunt. En bestel je voor minimaal €50 aan verf en andere producten? Dankzij de gratis verzending maak je daarmee een voordelige keuze.