Muurverf op hout, hoe pak je dat aan?
Een woonkamer met een groene muurverf op de lambrisering.

Muurverf op hout gebruiken: is dat een goed idee? Regelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om met muurverf te schilderen op hout. Als je daar nog een blik van hebt staan of als je dat verkeerd besteld hebt. Zodat je in één keer door kan, het liefst met dezelfde kwasten en rollers die je ook voor de muur gebruikte.


Je kunt in principe schilderen met muurverf, ook als het gaat om hout. Net als wanneer het gaat om houten panelen. Aan de andere kant is dat niet automatisch een goede keuze. Bovendien gaat het de ene keer beter dan de andere. We geven je een paar tips mee, waarmee je de kans op succes groter kunt maken.

Tip: uiteindelijk is het de beste keuze om houtverf te gebruiken voor hout. Een lak voor hout en bijvoorbeeld kunststof of aluminium is niet bedoeld voor op de muur, en andersom. Het lijkt soms de makkelijkste keuze, maar houd er rekening mee dat het sneller zal afbladderen of al meteen niet goed zal hechten.


Tips bij muurverf voor houten delen

Muurverf op hout gebruiken, bijvoorbeeld van Flexa of een van de andere A-merken? Op een houten plafond, houten wand of andere houten delen en meubels is het beter om gebruik te maken van lak die daarvoor geschikt is.

Wil je toch aan de slag met muurverf op hout? We geven je een paar tips mee:

Een kinderkamer met als achterwand een met muurverf geschilderde houten wand.
  • Hout werkt: verf kan bladderen
    Houd er rekening mee dat hout kan werken. De mate waarin dat gebeurt hangt af van de houtsoort waar het om gaat. Soms helpt het om de buitenversie van muurverf te gebruiken, die meer ruimte laat om te ademen. Het voorkomt ‘afsluiten’ van het hout, waardoor dit niet meer kan werken.
  • Latex-gebaseerde muurverf
    Latex muurverf is inmiddels vervangen door kunstmatige alternatieven, al hebben de verfproducten nog steeds dezelfde eigenschappen. Die eigenschappen maken de muurverf enigszins geschikt voor hout. Al is het beter om gewoon gebruik te maken van de goede muurverf die voordelig verkrijgbaar is.

Top 3 muurverven voor houten platen


Top 3 lakverven voor op hout


Muurverf op hout: liever niet

Dus, kun je schilderen met muurverf op hout? Het is mogelijk, maar het advies van onze experts in verf en kleur zou het niet zijn. Je loopt een risico, omdat je een product gebruikt op een ondergrond die daarvoor eigenlijk niet geschikt is.

Wil je besparen op de kosten en zoek je daarom naar muurverf voor hout of wil je daar opnieuw gebruik van maken? Geef het onze experts in verf en kleur aan. Soms kunnen we je helpen een goedkopere verfsoort te vinden, te besparen op de verfbenodigdheden of je op een andere manier te adviseren.

Meer lezen


Nog vragen, of advies nodig?

Nog vragen over de aanpak of de benodigde producten? Neem contact op met onze klantenservice:
klantenservice - 072-5323331

Tags: Hout