Hout verven, wat is de beste verf?
Een houten tafel die in een grijze kleur wordt geverfd.

Hout verven en daarvoor op zoek naar de beste kwaliteit? Aan de hand van een paar belangrijke stappen ga je daar als een professional mee aan de slag. Wij zetten de tips voor je op een rij, waarmee je zowel geïmpregneerd hout als onbehandeld hout kunt verven. Dat geldt voor binnen en voor buiten, al is het belangrijk om de producten die je gebruikt daar netjes op af te stemmen.

Begin om hout te verven altijd met het afplakken en afdekken. Voorkom daarmee dat je de niet te behandelen delen toch raakt. Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiken op het verven van het hout. Hierbij zijn een paar stappen van toepassing:

  • Verwijder eventueel loszittende oudere verflagen
  • Ontvet en reinig eventueel bestaande verflagen
  • Schuur de houten ondergrond met schuurpapier of een schuurspons
  • Schuur overgangen van kale delen naar bestaande verflagen
  • Maak het geheel stofvrij

Tip is er sprake van gaten of scheuren? Gebruik een epoxy houtreparatiemiddel om die op te vullen. Het is daarna belangrijk om ook die plekken weer vlak te schuren en daarna stofvrij te maken.

Hout verven: binnen of buiten

Je kunt hout verven met een grondlaag, eventuele plamuurlaag (voor binnen) en daarna de aflak. De grondverf is vooral belangrijk op onbehandeld of kaal hout. Met een roller werk je heel netjes, waardoor je zo min mogelijk last zal hebben van strepen in het resultaat.

Binnen kun je een plamuur gebruiken om het oppervlak mooi egaal te maken. De gevulde plekken die je eerder hebt hersteld kun je opnieuw vlakschuren. Maak het geheel weer goed stofvrij, zodat je daarna aan de slag kunt met de aflak.

Onbehandeld en behandeld hout

Gaat het om behandeld hout, waarop al een verflaag van toepassing is? De grondlaag en plamuur zijn dan niet nodig. In plaats daarvan kun je meteen aan de slag met de aflak. Wel is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden, aan de hand van de eerder gegeven tips.

Schuur het oppervlak voor het aflakken weer even licht op. Maak het geheel daarna stofvrij, zodat je op het (eerst) onbehandelde of behandelde hout aan de slag kunt met de verf die je er graag op wilt aanbrengen.

Lak daarna het geheel met een aflak of een beits. Kijk goed naar de verfproducten die goed geschikt zijn om binnen of buiten hout te verven. Uiteraard kunnen we je daar goed over adviseren, zodat je kunt rekenen op een deskundige blik die met je meekijkt. Na het aflakken voor de eerste laag is het belangrijk om die weer licht op te schuren. Maak het geheel weer stofvrij en lak of beits de ondergrond daarna nog een keer af.

Door twee lagen aan te brengen zorg je er met de verf voor dat je werkt aan een goed verfsysteem, eventueel in combinatie met de grondverf die je eerder toepaste. Het verfsysteem biedt goede bescherming voor buiten of zorgt er binnen voor dat je kunt rekenen op een stralend resultaat dat lang mooi zal blijven.

Verfmaterialen bewaren

Wil je ervoor zorgen dat je jouw kwasten, rollers en andere verfmaterialen zo lang mogelijk goed kunt bewaren? Als je de volgende dag weer gaat schilderen met de kwasten of rollers kun je die het best luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen. Je kunt er de volgende dag opnieuw hout mee verven, zodat je verder kunt gaan waar je gebleven was.

Ben je niet van plan om meteen verder te gaan? Het is belangrijk om de kwasten te reinigen en na te wassen met groene zeep. Sla ze daarna stofvrij op, zodat de kwast over een tijdje weer goed geschikt is om mee te schilderen. Eventueel kun je de kwasten of rollers ook in de verf bewaren. Dat is vooral geschikt als je er de volgende dag weer mee verder wilt. Houd er rekening mee dat het verstandig is om ze even uit te rollen, zodat ze weer klaar zijn om mee te verven.

Verven en onderhouden

Hout verven voor binnen of voor buiten? Met name buiten is het belangrijk om het oppervlak regelmatig en goed te onderhouden. De invloeden van het weer kunnen hun weerslag hebben op de kwaliteit van het schilderwerk, waardoor dit er door de jaren heen steeds een beetje minder op wordt. We adviseren je graag de verfproducten met de beste kwaliteit en duurzaamheid, maar na verloop van tijd is het belangrijk om er opnieuw mee aan de slag te gaan.

Breng het schilderwerk na een aantal jaren opnieuw aan, het liefst als de kwaliteit daarvan nog heel behoorlijk is. Het gaat dan om behandeld hout dat je kunt verven, waardoor je er niet opnieuw grondverf op hoeft aan te brengen. Dat werkt makkelijker dan op kaal of onbehandeld hout, omdat er sprake is van een belangrijke stap minder. Je kunt aan de slag met de aflak of de beits, om het hout weer voor een aantal jaren te beschermen tegen de invloeden van het weer.

Geïmpregneerd hout verven

Wil je geïmpregneerd hout verven of gaat het om een andere uitdaging waarvoor je advies door specialisten zoekt? Wij vertellen je graag meer over het verven van hout, waar we veel ervaring mee hebben. We kennen de producten die daarvoor het best geschikt zijn, zowel voor binnen of buiten. Bovendien profiteer je vanaf €50 van gratis verzending, waardoor je geen extra kosten maakt om het hout te kunnen schilderen met onze kwalitatieve producten.

Heb je vragen over het verven van hout of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Hout