Muurverf spuiten in plaats van schilderen met de kwast? Je hebt er geen kwasten, rollers of borstels bij nodig, als je kiest voor de verfspuit. De keuze van steeds meer vakmannen, waar je ook als doe-het-zelver goed mee aan de slag kunt.

De vakman ziet vaak in één oogopslag hoe een muur of een plafond is geschilderd. Zelfs bij de beste schilders zal je hier en daar aanzetten zien. Of banen, die duidelijk maken in welke richting er is geschilderd. De verflaag is niet overal precies even dik, waardoor er verschillen ontstaan of zelfs kleine deeltjes lijken te zijn overgeslagen. Allemaal zaken waar je met een verfspuit voor de muur en het plafond geen last van hebt.

Wil je superstrak schilderen door de muurverf te spuiten? Wij helpen je latex muurverf te spuiten en gebruik te maken van de andere producten. Met speciaal verspuitbare verf, waar ook de vakman graag gebruik van maakt.

Tip: de muur schilderen met een bijzondere structuur? Je kunt structuurverf spuiten, zowel in een fijne als meer grove korrel. Op die manier creëer je het effect waar je naar op zoek bent.

Muren verven met verfspuit: hoe werkt dat?

Wil je de muren verven met een verfspuit en ben je benieuwd hoe dat werkt? Het proces lijkt op die van het normale schilderen. Dat betekent dat je de ondergrond goed voorbereidt, bijvoorbeeld door die schoon en vetvrij te maken. Je plakt af wat je niet wilt schilderen en je kunt aan de slag met de spuit. Wij zetten het in een aantal handige stappen voor je op een rij.

In 7 stappen muurverf spuiten

Muurverf spuiten? Aan de hand van deze 7 stappen lukt het altijd:

  1. Voorbereiden
  2. Afplakken
  3. Doorroeren of verdunnen
  4. Testen op karton
  5. Hoeken en randen
  6. Muren en het plafond spuiten
  7. Folie en tape verwijderen

1. Voorbereiden

Zelf muurverf spuiten? Dat begint met een goede voorbereiding, zoals die geldt voor iedere schilderklus. Maak de ondergrond goed schoon en ontvet deze. Dit geldt voor heel het plafond of de muur die je wilt schilderen. Gebruik bijvoorbeeld een verf- en allesreiniger of een beetje ammoniakwater. Zodra de ondergrond vet- en vuilvrij is kun je die gaan afplakken.

2. Afplakken

Je wilt zeker weten dat je alleen de muur en het plafond schildert, zonder bijvoorbeeld de ramen, kasten en andere details die je niet mee wilt nemen. Het is belangrijk om de randen af te plakken zoals je dat gewend bent bij het reguliere schilderen.

Ga je de muren verven met een verfspuit? Gebruik folie voor de grote vlakken die je niet mee wilt nemen. Leg de folie over meubels heen, net als over de vloer.

Tip: neem voor het afplakken wat meer tijd dan je gewend bent. Het verfspuiten op de muur en het plafond gaat straks een stuk sneller dan het normale schilderen. Door nu wat extra tijd te nemen voor het afplakken kun je straks veel sneller en nauwkeuriger werken.

3. Doorroeren of verdunnen

Gebruik je verspuitbare verf? Het is belangrijk om die circa 3 minuten goed door te roeren. Op die manier bereid je de speciale verf voor om de muurverf te kunnen spuiten. En gebruik je andere muurverf? Zorg ervoor dat je die ongeveer 10% verdunt. Dat doe je met water of met terpentine, afhankelijk van het type verf dat je gebruikt.

Tip: steeds meer verfspuitsystemen zuigen de verf rechtstreeks uit de emmer. Dat maakt het overbodig om het over te gieten in een reservoir. De werkwijze is makkelijker, waardoor je geen vakman hoeft te zijn om daarmee te verfspuiten.

4. Testen op karton

Je bent bijna klaar om de muurverf te gaan spuiten. Voordat je de verfspuit op de muur en het plafond richt wil je zeker weten dat je de spuitstraal goed hebt ingesteld. Je kunt die breder of smaller instellen, om meer of minder verf door te laten. Probeer het uit op een stuk karton. En zorg ervoor dat je een mooi egaal geheel creëert. Zodra je dit op het karton onder de knie hebt kun je op de muren aan de slag.

5. Hoeken en randen

Spuit eerst de hoeken en randen van de muren en het plafond dat je wilt gaan verven. Stel de spuitlans daarvoor in op de ronde straal. Dit maakt het makkelijker om gedetailleerd te werken, zodat de hoeken en randen de goede eerste laag krijgen.

Daarna kun je de grote delen van de muurverf spuiten. Daarvoor maak je gebruik van de vlakke straal. Houd zo’n 10 tot 30 centimeter afstand tot de muur. Zorg ervoor dat die afstand steeds gelijk is. Beweeg zoveel mogelijk je hele arm mee. Zwenk niet alleen met de spuitarm, maar maak een (overdreven) grote beweging, zodat je op een meer egale manier kunt werken.

6. Muren en het plafond spuiten

Heb je de muren ‘ingekleurd’? Daarna kun je het plafond spuiten. Dat gaat in tegen het reguliere advies om van beneden naar boven te werken. Toch is het een stuk makkelijker om de muren af te plakken dan het plafond te bedekken.

Tip: het plafond spuiten in plaats van met de roller schilderen? Een stuk minder vermoeiend en zwaar. De verfspuit is lichter dan een roller, waardoor dit een relatief eenvoudige klus is. Plak de muren netjes af, zodat je het plafond met de verfspuit kunt schilderen.

7. Folie en tape verwijderen

Klaar met je klus? Verwijder de tape op de muren en later ook van het plafond op het moment dat de verf nog nat is. Je creëert daarmee de meest strakke lijnen, zodat je de spuitverf als een vakman kunt aanbrengen.

Tip: het verfspuitsysteem schoonmaken? Spuit die eerst helemaal leeg. Haal de laatste resten en met warm water en een klein beetje zeep uit. Of gebruik de selfcleaning-stand, die steeds meer systemen bevatten. Na circa 5 tot 10 minuten is het systeem weer schoon, zodat je de verfspuit kunt inleveren of die kunt opbergen voor de volgende keer.

Verfspuit voor muurverf: online bestellen

Op zoek naar een verfspuit voor muurverf? Of zoek je naar verf om de muurverf te spuiten? Wij zorgen er online voor dat je eenvoudig de juiste producten bestelt. Met ons advies, en een paar handige tips om daar goed mee aan de slag te gaan.

Heb je vragen over het spuiten van muurverf of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Muur