Kunststof kozijnen schilderen, 10 tips van de vakman.
Een voortuin waarbij de kunststof buitenkozijnen wit geschilderd zijn.

Kunststof kozijnen schilderen: 10 tips van de vakman


Wil je kunststof kozijnen schilderen? Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en hoef je in principe niet te schilderen. Toch kiezen mensen ervoor om hun kunststof kozijnen wél te schilderen. De reden? Ze willen de kunststof kozijnen een andere kleur geven. Ben jij uitgekeken op de kleur van je kunststof kozijnen? Dan kun je deze op een hoogwaardige manier behandelen met een verf in een kleur naar keuze. Shop je favoriete kleur, lees dé 10 tips van de vakman en ga aan de slag!

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Als je kunststof kozijnen gaat schilderen, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Het is van belang dat je een goede primer gebruikt die kan hechten op kunststof, zodat je het oppervlak voorbehandelt voordat je de aflaklagen kunt aanbrengen.

Kunststof kozijnen verven: wat moet je weten?

Eerst even wat korte achtergrondinformatie. In tegenstelling tot hout rot kunststof niet. Hout heeft een beschermende verflaag nodig, maar bij kunststof is dat dus niet per se nodig. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenkozijnen. Dat maakt kunststof onderhoudsarm. Toch kun je wel degelijk kunststof schilderen. Als je de kunststof kozijnen een andere kleur geven wilt bijvoorbeeld. Een veel goedkopere oplossing dan nieuwe kunststof kozijnen plaatsen. Ga jij voor een andere kleur kunststof kozijnen? Doe je voordeel met deze 10 tips.

Kunststof kozijnen schilderen: 10 handige tips

De volgende tips kun je gebruiken als je kunststof kozijnen schilderen wilt. Zo zorg je ervoor dat je op de juiste manier te werk gaat.

1. Kunststof kozijnen schuren

Ook kunststof schuur je voordat je gaat schilderen, om de eenvoudige reden dat de verf anders niet goed hecht. Schuur het kunststof met een zeer fijne korrel, bijvoorbeeld P320. Welk schuurpapier gebruik je voor kunststof? Wij adviseren een comfortabel schuurvlies, zoals de Sia Siavlies Flex (6177). Voordat je gaat schuren, dien je de kunstof kozijnen eerst schoon te maken met een verfreiniger.

2. Kies voor kunststof buitenkozijnen een hoogglans verf

Kunststof buitenkozijnen schilder je met hoogglans verf voor een langdurig resultaat. Dat geldt ook als je de kunststof kozijnen buiten gaat schilderen. Wij adviseren Sikkens Rubbol XD High Gloss. Deze verf is mengbaar in elke gewenste kleur, dus ook in de nieuwe kleur die jij zo graag wilt voor je buitenkozijnen. Ons advies: gebruik de Sikkens Rubbol XD High Gloss in combinatie met Sudwest All-Grund als hechtprimer.

3. Kies zijdeglans verf voor de kozijnen binnen

Zijdeglans verf is de meest populaire keuze voor schilderwerk binnen. Ook de kunststof binnen kozijnen schilder je met zijdeglans verf. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin is geschikt voor het afwerken van onder meer kunststof. Gebruik voor de kunststof kozijnen binnen Sudwest Acryl All-Grund als hechtprimer. Of je de kunststof kozijnen zwart wilt maken of in RAL 9010, grijs of misschien wel groen wilt; de nieuwe kleur voor jouw kunststof kozijnen mengen wij graag voor je.

4. Gebruik hechtprimer

Hechtprimer gebruiken is een must, omdat de aflakverf niet kan hechten op kunststof. Breng de hechtprimer in dunne lagen aan en schuur het licht op met een schuurvlies.

5. Gebruik altijd een grondverf

Wij raden aan om over de hechtprimer eerst een grondverf aan te brengen als je buiten kunststof kozijnen schilderen gaat. Dit is ook nodig als de kunststofkozijnen al eerder zijn geschilderd. Zo bereik je het meest duurzame resultaat en het mooiste glansbehoud.

6. Bekijk het werkschema

Ontvetten, reinigen, schuren, oppervlakte stofvrij maken, afplakken, primer aanbrengen… schilderen is meer dan je kwast in de verfpot dopen en de verf uitsmeren over het oppervlak. Er gaat een hele voorbereiding aan vooraf en dat is niet anders als je kunststof kozijnen wilt schilderen. Hoe pak je dat aan? Bekijk het werkschema dat wordt vermeld bij het product waarmee je gaat schilderen. Hierin lees je stap voor stap wat je moet je doen. Bekijk eerst welk product je nodig hebt als je de kunststof kozijnen buiten wil gaan schilderen. Wil je de binnenkozijnen aanpakken? Bekijk dan welke verf je voor de kunststof kozijnen binnen nodig hebt.

7. Check de droogtijden

Houd je aan de droogtijd die op het verfblik staan. Na die droogtijd is de verf overschilderbaar en kun je de tweede laag aanbrengen.

8. De beste periode om je kunststof kozijnen buiten te schilderen

Wat is de beste periode voor het buitenschilderwerk? Wij adviseren tussen april en oktober, bij temperaturen tussen de 5 en 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid lager dan 85%. Lees meer over buiten schilderen en het weer.

9. Schilder alleen harde kunststoffen

Harde kunststoffen zoals PVC kun je prima schilderen. Dat is anders bij zachte kunststoffen. Tuinstoelen kun je bijvoorbeeld niet schilderen.

10. Gebruik de juiste producten

Misschien is deze tip een open deur. Toch hoort hij absoluut in dit rijtje thuis. Kies je voor de juiste producten en werk je volgens het stappenplan, dan heb je vaak namelijk tot 10 jaar plezier van die nieuwe kleur op je kunststof kozijnen.


Kunststof kozijnen verf voor binnen

Ga je binnenshuis kunststof kozijnen schilderen? Natuurlijk wil je dan gebruik maken van een product dat niet vergeelt, goed bestand is tegen huidvet en kras- en slijtvast is. Onderstaande producten zijn uitstekend geschikt om binnen kunststof kozijnen te verven, in de meest gekozen zijdeglans uitstraling.

Kunststof kozijnen verf voor buiten

Ga je in plaats van binnenshuis, buitenshuis de kunststof kozijnen schilderen? Buiten is een hoogglans lakverf met een hoge bestendigheid tegen de weersinvloeden de populairste keuze om kunststof kozijnen te verven. Onderstaande producten zijn hoogwaardige lakverven met een onderhoudsvrije periode tot 12 jaar, waardoor je zeer lang kunt genieten van de nieuwe kleur van je kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen kleuren

Je weet nu welke producten goed geschikt zijn om kunststof kozijnen te schilderen. Maar welke kleur kunststof kozijnen wil je creëren? De genoemde producten zijn in zeer veel kleuren leverbaar, de opties zijn bijna eindeloos. Dus wil je de kunststof kozijnen zwart verven of wil je gaan voor een veel gekozen wittint, zoals RAL 9010 of RAL 9016? Alles is mogelijk.

Kunststof kozijnen schilderen: verdere vragen

Je kunt de bovengenoemde tips gebruik om kunststof kozijnen te schilderen als een vakman. Zo kun je de kunststof kozijnen kleuren in de kleur die jij voor ogen hebt, zowel binnen als buiten. Natuurlijk heb je ook de keuze uit kunststof kozijnen verf in verschillende glansgraden, zoals mat, zijdeglans en hoogglans.

Heb je verder nog vragen over hoe je kunststof kozijnen verven kunt? Onze klantenservice is tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar en je kunt altijd online contact met ons opnemen, ook buiten kantooruren. Wij reageren zo snel mogelijk op jouw bericht.

img

Spreek een verfspecialist

Ga je kunststof kozijnen schilderen en heb je verder nog vragen? Neem contact op met een van onze verfspecialisten, wij helpen je graag op weg!