Polyester boot verven, wat is de juiste aanpak>
Een mooie foto van een zeilboot op de oceaan, met een blauw geschilderde romp.

Polyester boot verven en benieuwd hoe je dat het best aanpakt? Het is uiteraard belangrijk om daar de juiste polyesterverf voor te bestellen. Let vooral op het verschil tussen verf voor onder de waterlijn (antifouling) en producten voor boven de waterlijn. Op die manier kun je al het polyester verven, waarmee je ervoor zorgt dat de boot er weer als nieuw uit komt te zien. En belangrijker nog, je voert daarmee het onderhoud uit dat voorkomt dat er grote slijtage optreedt die je later niet goed meer kunt herstellen.

Om jouw polyester boot te verven onder de waterlijn zijn verschillende producten beschikbaar. De meningen over de beste toepassingen zijn verdeeld, dus het is verstandig om daar zelf mee te experimenten. Sommigen maken gebruik van antifouling, terwijl anderen daar juist niet de voorkeur aan geven. Op die manier is het ook mogelijk om gebruik te maken van osmose-preventie, maar ook dat doet niet iedereen met een polyesterboot.

Osmose is vocht in het laminaat, iets dat bij nieuwe polyester boten over het algemeen nog geen probleem vormt. Na zo’n 5 tot 10 jaar kan dit wel een probleem worden, waardoor het verstandig is om er tegen die tijd goed naar te kijken. En het aanbrengen van antifouling? Dat is vooral een goed idee als de boot een heel vaarseizoen in het water ligt. Het helpt de goede kwaliteit van de polyesterboot te behouden, waarmee je voorkomt dat er te veel slijtage optreedt.

Antifouling onder de waterlijn

Benieuwd hoe je de polyester boot moet verven als je gebruik wilt maken van antifouling? Met name bij kaal polyester is het oppervlak zeer hard en glad. Dat maakt het lastig om het product goed te laten hechten, dus het is verstandig om daarvoor een primer te gebruiken. Een primer op basis van epoxy in 2-componenten is doorgaans de beste keuze. Met deze stappen maak je de polyester boot klaar om te behandelen met antifouling:

  • Ontvet het deel onder de waterlijn
  • Schuur met een korrel 150 tot 180
  • Breng de primer aan, ter voorbereiding op de antifouling

Wanneer je de voorbereiding doorlopen hebt is het tijd om de antifouling aan te brengen. Voor langzaam varende boten in zoetwater adviseren wij de International Micron LZ aan te brengen. Vaar je veelal in zoutwater of met een hoge snelheid, dan adviseren wij de International Interspeed Extra.


Is er aan de andere kant sprake van behandeld polyester of wil je het polyester repareren? Bij een goede bestaande laag zal de nieuwe antifouling goed hechten, dus is het niet nodig om gebruik te maken van een primer. Eventuele beschadigingen kun je plamuren met een epoxy-plamuur, om er daarna volgens de bovenstaande procedure primer op aan te brengen.

Tip: laat de antifouling op een groot deel van de polyesterboot los? Dan is het verstandig om die volledig te verwijderen en het geheel opnieuw aan te brengen, inclusief de 2-componenten primer.

Polyesterverf: uitgebreid assortiment

Zoek je naar verf voor een polyester boot voor boven de waterlijn? Het is belangrijk om de toplaag van het polyester goed te beoordelen. Maak die grondig schoon, door vet, aanslag en restanten van de was te verwijderen. Vertoont de toplaag al wat krasjes? Dan is het belangrijk om een goed vullende primer of hechtlaag toe te passen, die bij voorkeur goed vloeit. Dat voorkomt veel schuurwerk op een later moment, om het geheel goed glad te maken.

Tip: is er sprake van grotere beschadigingen? Dan is het belangrijk om te plamuren. Er zijn speciale polyester-plamuren beschikbaar. Probeer de plamuur dezelfde dag nog over te schilderen.


Het polyester verven en daarvoor op zoek naar een aflak? Als de gelcoat van de boot nog goed van kwaliteit is (zonder scheurtjes) kun je daarop aan de slag met een 2-componenten aflak. De producten zijn vaak gebaseerd op polyurethaan, voor een professionele toepassing zonder primer.

Let op: gebruik je een één-component aflak voor de polyester boot? Daar heb je een primer bij nodig voor een goede hechting.

Breng de aflak bij voorkeur in twee tot drie lagen aan. Met name na drie lagen krijgt de afwerking een mooie volle glans, die bovendien langer goed van kwaliteit blijft. Je kunt hiervoor gebruik maken van een kwast of roller als je werkt met één-component verf. Kies je voor aflak in 2-componenten? Kies dan voor een roller of een spuit, zodat je het product vakkundig kunt aanbrengen.


Verf voor polyester boot kopen

Wil je polyesterverf kopen, zodat je de boot daarmee op een nette manier af kunt lakken? Het is belangrijk om goed te kijken naar de verschillende producten voor onder de waterlijn en daarboven. In de beide gevallen is de huidige staat van het polyester of de antifouling leidend voor de producten waar je het best gebruik van kunt maken. Uiteraard kunnen onze verfspecialisten je daarover uitgebreid adviseren. We denken graag met je mee als je de polyester boot wilt verven, door je aan te geven welke producten daar in jouw geval goed voor geschikt zijn.

We hebben de verschillende soorten verf voor jouw polyester boot natuurlijk netjes voor je op voorraad. Dat betekent dat we daar meteen voor je mee aan de slag gaan, zodat je daar snel gebruik van kunt maken. De beste manier om binnenkort aan jouw polyester boot te werken, om die op een nette manier opnieuw in de verf te zetten.

Heb je vragen over verf voor polyester boten of wil je een grote bestelling plaatsen? Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Boot