Hout lakken, check voor praktische tips.
Een man die hout aan het lakken is.

Hout lakken en daarvoor op zoek naar praktische tips? Met Sikkens houtlak en overige producten van A-merken werk je het materiaal op een hoogwaardige manier af. Het maakt houten constructies bestendig tegen UV-straling van de zon, tegen water en andere invloeden van het weer.

We leggen je uit hoe je zowel onbehandeld hout als behandeld hout kunt lakken. De lak is geschikt voor maatvast constructiewerk, zoals kozijnen en deuren in en rondom het huis. Het is altijd belangrijk om het hout goed te ontvetten en een eventuele oude verflaag te verwijderen. Daarna is het belangrijk om het hout goed te schuren, weer te ontvetten en daarna pas te lakken. We leggen het je stap-voor-stap uit, om hout te lakken als een echte verfspecialist.

Wil je onbehandeld hout lakken of twijfel je tussen lakken of beitsen? Lak is typisch geschikt voor hardhout, omdat het gaat om een maatvaste constructie. Dat betekent dat het materiaal niet of nauwelijks nog zal werken, een belangrijke voorwaarde om gebruik te maken van lak.

Tip: twijfel je hoeveel lak je nodig hebt om het hout te behandelen? Vraag het onze experts, dan helpen we je graag te berekenen hoeveel blikken je moet bestellen om al het hout met voldoende lagen af te werken.

Onbehandeld hout lakken: praktische tips

Wil je onbehandeld hout lakken? Het is belangrijk om het hout eerst goed te ontvetten. Een zachte houtsoort zoals vuren of grenen kun je het best reinigen met een verfreiniger. En gaat het om een harde houtsoort zoals mahonie? Maak dan gebruik van een thinner. Een combinatie van water en ammoniak is het best geschikt voor hout zoals afzelia. Uiteraard kunnen onze specialisten je hierbij goed adviseren, zodat je de juiste voorbereidingen treft om het hout te lakken.

Zodra je het hout goed hebt ontvet is het belangrijk om dit te schuren. Dat doe je in de richting van de houtnerf, bijvoorbeeld met middelgrof schuurpapier met korrel 150 tot 180. Zodra je het hout geschuurd hebt kun je dat stofvrij maken met een kleefdoekje.

Tip: rond scherpe hoeken en randen bij voorkeur af. Op die manier kun je ook de kanten mooi dekkend lakken, waardoor je het hout rondom uitstekend kunt beschermen.

Na het schuren is het belangrijk om het hout nog een keer te ontvetten. Je bent daarna klaar om de eerste laklaag aan te brengen. Je kunt het hout lakken door eerst een dunnere laag aan te brengen. Werk bij voorkeur in meerdere dunne lagen, in plaats van met één dikke laag. Het is verstandig om na iedere laag opnieuw te schuren, met een fijne korrel 320 of met een schuurspons met korrel 320. Schuur opnieuw met de houtverf mee, waardoor het gelakte hout straks een mooie bolle glans krijgt.

Tip: wil je behandeld hout lakken? Het is belangrijk om de oude laklagen eerst te verwijderen. Dat kan bijvoorbeeld met een verfföhn (heteluchtpistool) en een verfkrabber. In de buurt van glas kun je eventueel werken met een afbijtmiddel, waarmee je voorkomt dat het glas barst door de hitte die vrijkomt van de föhn.

Lakken of beitsen: wij adviseren

Twijfel je tussen het lakken van hardhout of het beitsen daarvan? Een lak zal het materiaal over het algemeen afsluiten. Dat is goed mogelijk bij maatvaste houten delen, zoals deuren en kozijnen. Het gaat om hout dat weinig tot niet meer werkt, waardoor je daarop zonder problemen gebruik kunt maken van een houtlak. Dat geldt ook voor meubels waar je binnen gebruik van maakt, die je op een mooie manier wilt lakken.

Gaat het om hout dat nog meer werkt? Lak is dan minder goed geschikt, je kunt in plaats daarvan beter gebruik maken van een beits. Uiteraard kunnen wij je daarover goed adviseren, aan de hand van het type hout dat je wilt behandelen. Je kunt op die manier onbehandeld hout lakken of hout beitsen, afhankelijk van de afwerking waar je naar op zoek bent.

Sikkens houtlak en andere merken

Benieuwd naar ons uitgebreide assortiment om hout te lakken? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Sikkens houtlak, net als andere producten van onze A-merken. We leveren houtlak en beits, in de beide gevallen geschikt om binnen en buiten gebruik van te maken. Wij leggen je graag uit welk product het best geschikt is voor de behandeling die je wilt aanbrengen, zodat je daar jaren mee vooruit kunt.

Uiteraard helpen we je graag de juiste houtlak te bestellen, net als een mooie beits om andere soorten hout af te werken. Daarnaast leggen we je uit welke kwasten het best geschikt zijn, of je er een roller bij moet bestellen en welke andere schilderbenodigdheden je het best kunt gebruiken. Wij zorgen ervoor dat je als een echte vakman aan de slag kunt, ook als je juist weinig ervaring hebt als doe-het-zelver. Wij helpen je onbehandeld hout te lakken en andere houtsoorten te behandelen op de manier die je voor ogen hebt.

Hout lakken: online bestellen

Hout lakken en de producten daarvoor online bestellen? We hebben de verschillende soorten lak netjes voor je op voorraad, waardoor je daar eenvoudig gebruik van kunt maken. Plaats jouw bestelling online, dan gaan we er voor je mee aan de slag. Wij zorgen ervoor dat je de lak of beits vlot in huis hebt, zodat je daarmee aan de slag kunt. Ook inclusief kwasten en rollers of andere benodigdheden. En bestel je voor minimaal €50 aan houtlak of andere verfproducten? Je profiteert van gratis verzending, waardoor je daar geen kosten voor hoeft te maken.

Heb je vragen of wil je een grote bestelling plaatsen? Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Hout