MDF verven, hoe moet dat?
MDF plaat geschilderd in oranje-goud.

MDF verven? Ga je een plaat verven en ben je benieuwd welke verf je daarvoor het best kunt gebruiken? Of weet je niet precies hoe je het MDF moet voorbereiden? We leggen het je uit, bijvoorbeeld als je de keukenkastjes gaat schilderen of als je gebruik wilt maken van krijtverf. Natuurlijk goed van kwaliteit en eenvoudig online te bestellen, zodat je daar snel mee aan de slag kunt.

Wat is MDF?

MDF staat voor Medium Density Fibre-board. Het is een tot plaat geperste combinatie van houtvezels en kunsthars, die er samen voor zorgen dat er een zeer glad oppervlak ontstaat. Je kunt MDF makkelijk bewerken zonder dat de zijkant gaat brokkelen. Dankzij de gladde afwerking en de eenvoudige bewerking is het een populaire keuze voor binnen, die je bovendien heel goed kunt schilderen.

MDF kom je tegen in keukenkastjes en bijvoorbeeld voor andere kastdeuren en zelfs in badkamers. Het is belangrijk om je schilderklus goed voor te bereiden en altijd gebruik te maken van een grondverf of een primer. Die laatste voorkomt de ergste zuiging, net als een voorstrijk.

Stappenplan: in 4 stappen schilderen

Benieuwd hoe je een MDF plaat kunt verven of hoe je andere MDF-delen in huis moet schilderen? We leggen het je uit, aan de hand van 4 duidelijke stappen:

 1. Benodigdheden verzamelen
  Begin met het verzamelen van de belangrijke benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan een goede kwast en een (lakvilt)roller, iets waarover onze experts in verf en kleur graag met je meedenken.
  Bestel vervolgens de verf die je nodig hebt, bijvoorbeeld van Sikkens of Sigma. Daarnaast heb je een grondverf of een primer nodig, net als tape om af te plakken, folie om de vloer af te dekken, een roerstokje voor de verf en bijvoorbeeld een verfbakje om de verf af te meten.
 2. MDF plaat voorbehandelen
  Voordat je MDF kunt verven is het belangrijk om dit voor te behandelen. Maak de ondergrond goed stofvrij en vul eventuele scheuren en gaatjes op met een houtvulmiddel. Daarna is het belangrijk om het MDF te schuren en te reinigen met een ontvetter. Plak daarna de delen af die je niet wilt schilderen en gebruik folie op de vloer als je daarop spetters wilt voorkomen. Begin vervolgens met de primer of de grondverf, om te voorkomen dat het MDF te veel zal zuigen en er waardevolle (lak)verf verloren gaat.
 3. Laklaag op het MDF schilderen
  Je kunt het MDF schilderen met een lakverf. Het is verf die je ook op andere houten delen zou gebruiken, zoals op de kozijnen van ramen en deuren. Houd er rekening mee dat de primer of voorstrijk zo’n 4 tot 8 uur moet drogen, voordat je verder kunt gaan met deze stap.
  Breng de laklaag op het MDF aan in twee lagen. Houd opnieuw voldoende tijd aan tussen de twee lagen, om de eerste goed te laten drogen. Schuur de eerste laag licht op, om daarna de tweede laag aan te brengen en het MDF daarmee op een mooie manier af te werken.
 4. Luchten en drogen
  Het is uiteindelijk belangrijk om de verf op de MDF plaat goed uit te laten harden. Houd rekening met minimaal 24 uur om alles goed te laten drogen. Door daarbij goed te blijven ventileren voorkom je bovendien dat de verflucht binnen blijft hangen.

Krijtverf, muurverf, acrylverf en de diverse glansgraden

Wil je gebruik maken van krijtverf op MDF of wil je schilderen met bijvoorbeeld muurverf? Krijtverf is goed geschikt, als je maar werkt met een goede primer of een geschikte grondverf. Daarmee voorkom je de zuigende werking en zorg je aan de andere kant voor een degelijke hechting.

Muurverf of latex is helaas niet zo goed geschikt, omdat je het MDF kunt afwerken met een lakverf. Dat is verf die je normaal gesproken gebruikt op hout, in plaats van op de muur.

Tip: twijfel je over acrylverf? Het is een andere benaming voor watergedragen verf. Dat is een uitstekende keuze om het MDF voor binnen mee te schilderen. Acrylverf is de tegenhanger van alkydverf, dat is verf op basis van terpentine.

Wil je het MDF verven in mat, in zijdeglans of in hoogglans? Kies de lakverf waar je graag gebruik van wilt maken, door rekening te houden met de uitstraling daarvan. Dat betekent dat je het MDF kunt afwerken met een mooie glanzende laag of juist in een tint die aan de andere kant zoveel mogelijk rust zal uitstralen.

MDF verven: online bestellen

Wil je MDF verven en ben je daarvoor op zoek naar geschikte producten? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Sikkens Rubbol BL Primer, om het daarna af te werken met Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Sikkens Rubbol BL Rezisto SG. Daar kun je op een mooie manier mee schilderen, om een degelijke laklaag aan te brengen in de kleur die je mooi vindt. Gewoon aan de hand van de RAL-kleur waar het je om gaat, die we natuurlijk voor je kunnen mengen.

De meeste verf voor MDF platen en andere ondergronden hebben we voor je op voorraad. Dat betekent dat je online de verf kunt bestellen waar je naar op zoek bent, waarna wij er voor je mee aan de slag gaan. Je hebt de verf snel in huis, net als de verfbenodigdheden die je erbij wilt bestellen. Onze experts in verf en kleur adviseren je daar graag over, zodat je met zowel de MDF verf als de andere producten zeker weet dat je een goede keuze maakt.

Heb je vragen over MDF verven of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.