Buiten verven, welke verf gebruik je?
Een man op een steiger die de buitenmuur aan het verven is.

Er wordt ons vaak gevraagd: wat is nu eigenlijk de beste verf voor buiten? In dit artikel leggen wij je alles uit over verf voor al je hout buiten en verklappen wij de best geteste verf hiervoor. Met alle merken op de markt blijkt het lastig door alle potten de verf nog te zien. Geen zorgen, wij schieten te hulp.

Allereerst de belangrijkste eigenschappen van goede buitenverf op een rijtje:

  1. Goede buitenverf moet zo lang mogelijk meegaan
  2. Buiten krijgt de verf het meeste te verduren, het is daarom aan te raden de sterkste verf te gebruiken, dat is hoogglans verf
  3. Gebruik een verf die niet te hard wordt maar elastisch blijft

Om de hoeveel jaar moet ik mijn houten kozijnen schilderen?

Goede vraag! Dit ligt (afhankelijk van de verf die je gebruikt) meestal tussen de 4 en 6 jaar. Wanneer je voor een kwalitatief betere verf kiest, zal dit zo’n twee tot drie jaar later zijn. De conditie van de ondergrond speelt hier ook een belangrijke rol in. Je kunt zien dat je verf aan vervanging toe is wanneer je oude laag begint te verpoederen.

Hoeveel lagen verf moet ik gebruiken?

Gebruik altijd 1 laag grondlak (bijvoorbeels Sikkens Rubbol Primer Extra) en 1 laag lakverf.

Hoe lang moet verf drogen voor regen?

Het is belangrijk het weer goed in de gaten te houden wanneer je buiten gaat verven. Regen op natte verf kan namelijk funest zijn voor een goed eindresultaat. Het advies is dan ook: Zorg het liefst dat je schildert op een regenvrije dag. De schade die regen toe kan brengen is afhankelijk van de bui, is deze hard zal deze vrijwel zeker schade toebrengen. Druppelt het slechts een beetje? Dan kan je zomaar mazzel hebben en is de kans aanwezig dat je schilderwerk ongeschonden de bui uit komt.

Conclusie?

Na deze info rest alleen nog de vraag: wat is nu echt de beste buitenverf? Onderstaand de top vier van onze productspecialist:

  1. Sikkens Rubbol XD High Gloss
  2. Sigma S2U Allure Gloss
  3. Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak
  4. Trimetal Permaline Supérieur

Laatste tip? Ga voor de Sikkens Rubbol XD en geniet lekker lang (tot 3 jaar langer) van je buitenschilderwerk (en je kwasten in de kast)!

Tags: Buiten