Alkydverf, wat is verf op terpentinebasis.
Roze alkydverf met een kwast die hiervoor geschikt is.

Alkydverf gezocht? Of benieuwd naar het verschil met acrylverf, als belangrijkste alternatief? Wij zetten de verschillen op een rij, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken. Want, wat is alkydverf? En kun je een grondverf op waterbasis overschilderen met dit product? Er is sprake van twee verschillende samenstellingen, die hun effect hebben op de afwerking en het gebruik van de verf.

Acryl- of alkydverf

Het is belangrijk om acryl- en alkydverf uit elkaar te houden. Acrylverf staat voor verf op waterbasis, waardoor je daar binnen goed gebruik van kunt maken. Met speciale kwasten en rollers. De verf kun je na circa 8 uur weer overschilderen en natuurlijk verder verdunnen met water.

Wil je gebruik maken van alkydverf? Die verf is beter geschikt voor buiten en is met terpentine te verdunnen. De verf heeft langer nodig om te drogen, waardoor je daar na circa 16 uur weer overheen kunt schilderen.

En benieuwd naar ‘wat alkydverf is’? Het grote voordeel hiervan is dat de verf een betere dekking biedt en een gladder resultaat zal opleveren. Professionele schilders maken er graag gebruik van. Het is helaas niet meer toegestaan om er binnen professioneel gebruik van te maken. Buiten is het nog wel de favoriete keuze van zowel schilders als doe-het-zelvers, om in de beste kwaliteit te kunnen schilderen.

Alkydverf overschilderen

Kun je grondverf op waterbasis overschilderen met alkydverf? Vroeger leidde alkydverf over acrylverf tot problemen, waardoor het belangrijk was om de oude laag eerst volledig te verwijderen. Dat is niet meer het geval, omdat de verven op een technologische manier verder zijn ontwikkeld.

Het komt nu regelmatig voor dat een grondverf op waterbasis daarna een afwerklaag krijgt op basis van terpentine. Het is wel belangrijk om de grondverf eerst goed te laten drogen en die daarna pas over te schilderen.

Tip: andersom een alkydverf  overschilderen met verf op waterbasis? Mits de verf goed droog is hoeft ook dat geen probleem meer te zijn.

Voorheen altijd gebruik gemaakt van alkydverf voor binnen en dat overschilderen met watergedragen verf? Of andersom voor buiten? Het is geen probleem, zolang je ervoor zorgt dat de grondverf goed droog is voordat je daar met de lakverf overheen gaat.

Alkydverf kopen

Je hebt online de keuze uit een breed assortiment alkydverf. Van de verschillende A-merken, zodat je daarmee altijd kiest voor de beste kwaliteit. Het geldt voor onze verf op terpentinebasis, net als voor de verf op waterbasis. Iets waar we je bovendien goed over kunnen adviseren, als je daar nog vragen over hebt. Wil je bijvoorbeeld weten welke alkydverf je moet kopen om daar buiten goed gebruik van te maken? Of welk alternatief je binnen het best kunt gebruiken? Vraag het onze specialisten, dan leggen we het je graag uit. Ook als je een oude laag verf wilt overschilderen met acrylverf of met alkydverf. Wij horen graag van je.

Tags: Verfkennis