Watergedragen verf, antwoord op de meest gestelde vragen.
Iemand brengt blauwe watergedragen muurverf aan op de binnenmuur.

Wat is watergedragen verf? Het is hetzelfde als verf op waterbasis, en daarmee de tegenhanger van verf op terpentine-basis. De verf is waterverdunbaar, en dat biedt een aantal belangrijke voordelen. Regelmatig krijgen we vragen over dit type verf, dus we hebben de antwoorden daarop voor je op een rijtje gezet.

In algemene zin benieuwd naar de voordelen van verf op waterbasis? De verf is geurarm, zodat je daar binnen zonder problemen gebruik van kunt maken. De droogtijd is bovendien relatief kort, om er snel een tweede laag overheen te kunnen schilderen.

Let op: professionals moeten al sinds 2010 gebruik maken van watergedragen verf voor binnen. Zowel muurverven als lakverven zijn beschikbaar in deze samenstelling.

Vragen over verf op waterbasis

Wellicht dat je vragen hebt over de verf op waterbasis. Wij geven je antwoord op 3 van de meest gestelde vragen over dit type verf:

  • Waarvoor gebruik je verf op waterbasis?
  • Wat is de droogtijd van deze verf?
  • Watergedragen verf over terpentine verf: kan dat?

Waarvoor gebruik je verf op waterbasis?

Het aantal toepassingen is groot, omdat je er op allerlei ondergronden gebruik van kunt maken. En dat geldt voor zowel binnen als buiten. Niet iedereen weet het, maar het is ook buiten goed mogelijk om gebruik te maken van de watergedragen verf. Met name Sigma en Sikkens staan bekend als merken met uitstekende kwaliteit, zowel voor buiten als voor binnen. Je kunt er muren en wanden mee schilderen, net als plafonds en het houtwerk als je kiest voor een lakverf. Wil je kunststof of metaal verven? Daarvoor zijn goede producten op waterbasis beschikbaar, waardoor het niet meer nodig is om gebruik te maken van terpentineverdunbare verf.

Tip: ga je buiten gebruik maken van watergedragen verf? Dan is het verstandig om aan de slag te gaan met hoogglanslak. Op die manier kies je voor de meest elastische toepassing, die goed bestand is tegen de invloeden van het weer.

Het aantal toepassingen is groot, waardoor je de beste watergedragen verf op een aantal verschillende manieren kunt gebruiken. Voor de wanden en voor het plafond, net als wanneer je de kast of een ander meubel op een mooie manier wilt schilderen. Houd natuurlijk wel rekening met de droogtijd.

Wat is de droogtijd van deze verf?

We krijgen veel vragen over de toepassingen, net als over de droogtijd van deze verf. Het eerlijke antwoord is dat ieder merk en ieder product z’n eigen droogtijd heeft, waardoor het belangrijk is om daar altijd goed naar te kijken. Sommige producten zijn relatief snel droog, terwijl anderen daar meer tijd voor nodig hebben.

In algemene zin geldt dat de droogtijd van watergedragen verf korter is dan die op basis van terpentine. De samenstelling van ingrediënten is anders, waardoor de verf makkelijker aan de lucht kan drogen. Dat is een voor- en een nadeel tegelijk. Het grote voordeel is dat je er sneller met een nieuwe laag verf overheen kunt, om de kleur op een dekkende manier aan te brengen. Aan de andere kant zal je het in één keer goed moeten doen. Zodra je begint te schilderen is het belangrijk om door te blijven gaan. Ga je terug om het begin bij te werken? Dan is de kans groot dat je het blijft zien. Je zal dan het hele stuk nog een keer moeten doen.

De droogtijd van watergedragen verf is relatief kort, en dat heeft dus voor- en nadelen. Het is belangrijk om altijd goed naar de verpakking of de instructies te kijken. Daar staat informatie over de tijd die de verf nodig heeft om te drogen. En kom je er zelf niet goed uit? Neem contact met ons op, dan kijken we graag met je mee.

Watergedragen verf over terpentine verf: kan dat?

Is er vroeger geschilderd met terpentine verf en wil je daar nu met watergedragen verf overheen? Dat is in de meeste gevallen geen probleem. Stel dat de grondverf nog terpentineverdunbaar is, dan kun je dat aflakken met een verf op waterbasis. Het is uiteraard wel belangrijk dat de onderste laag goed droog is, voordat je met de tweede laag aan de slag gaat. En wil je buiten een laag grondverf op waterbasis overschilderen? Ook dan is de combinatie geen probleem, waardoor je daar zonder zorgen gebruik van kunt maken.

Het is met name binnen de moeite waard om voortaan alleen nog maar watergedragen verf te gebruiken. Het valt voor de overheid en specifieke instanties niet te controleren. Dat is bij professionals wel het geval, waardoor zij er binnen al een tijd lang niet meer mee mogen werken. Particulier mag dat nog wel, maar wij adviseren om het niet te doen en ook grondverf op de oude manier te overschilderen met watergedragen verf.

De beste watergedragen verf kopen

Wil je de beste watergedragen verf kopen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden daarvoor? Je kunt bij ons rekenen op professionele merken zoals Sikkens en Sigma. Op die manier kies je voor de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder dat je daar ook een hoge prijs voor betaalt. A-merken voor een betaalbare prijs, waarmee je kunt schilderen zoals ook de professional dat zou doen.

De scherpe prijzen bij Sikkens en Sigma gelden voor alle soorten verf. Dus ook voor de watergedragen verf, waarmee je de wanden, het plafond of mooie houten delen op een vakkundige manier kunt schilderen. En heb je vragen over de verf die je het best kunt gebruiken of zoek je naar een specifieke kleur om mee aan de slag te gaan? Neem contact met ons op, dan helpen we je graag een keuze te maken en kunnen we ook de juiste kwasten en rollers er voor je bij adviseren.