Verf verwijderen, hoe doe je dat?
Een verfkrabber is bezig om verf van de muur te verwijderen.

Je morst tijdens het schilderen verf op de houten vloer, je wilt de verflaag van een bakstenen muur verwijderen of het robuuste hout van de draagbalken weer zichtbaar maken. Kun je van elke ondergrond, zoals hout, metaal, glas en baksteen verf of verlagen verwijderen en zo ja, hoe doe je dat? Dat lees je in dit blog.

Hoe verf verwijderen

Verf verwijderen kan op 4 manieren. Dit zijn ze:

 1. Kaal schrapen met afbijtmiddel en schrapers
 2. Kaal schuren met een schuurmachine
 3. Kaal branden met een afbrander
 4. Kaal föhnen met een verfföhn

Welke manier je wanneer gebruikt, hangt af van de ondergrond.

Verf verwijderen van hout

Wil je de houten draagbalken bij het plafond kaal maken, verflagen verwijderen van de houten trap of die oude gave buffetkast nieuw leven in blazen? Verf van hout verwijderen, kun je op 3 manieren doen:

 1. Hout kaal schrapen met Alabastine Super Afbijt en schrapers
 2. Hout kaal föhnen met verfföhn
 3. Goed schuren

Verf van houten vloer weghalen

Mors je tijdens het schilderen verf op je houten vloer? Natuurlijk baal je ervan dat je de vloer niet hebt afgedekt en wil je de gemorste verf zo snel mogelijk verwijderen. Dit is je plan van aanpak:

 • Natte verf: gebruik als de watergedragen verf nog nat is, een pluisvrije doek. Maak de doek nat om de verf te verwijderen
 • Opgedroogde verf: met spiritus of alcohol kun je heel voorzichtig de opgedroogde verf van de vloer verwijderen. Voorzichtigheid is hierbij heel belangrijk om te voorkomen dat er een doffe plek in je houten vloer komt. Wat je ook kunt doen om de verf van de vloer te verwijderen, is de verf voorzichtig met een scherp mesje afkrabben.

Verf verwijderen van steen

Als je oude verflagen van steen wilt verwijderen, Alabastine Super Afbijt de oplossing. Bakstenen muren hebben soms een verflaag om de minder goede staat van de muur te verbloemen of omdat de vorige huiseigenaar dat mooi vond. Misschien denk jij daar heel anders over of ben je fan van de industriële woonstijl en wil je de verflaag van de muur verwijderen zodat de bakstenen weer zichtbaar worden. Dat kan met afbijtmiddel. Een andere optie is de hogedrukspuit pakken en de vuilfrees gebruiken. Let op: met de vuilfrees kun je de muur beschadigen en poreuze voegen losmaken.

Verf verwijderen van glas

Ben je de kozijnen aan het schilderen en schilder je per ongeluk ook de ramen mee? Glas maak je heel gemakkelijk verfvrij. Zo doe je dat:

 • Natte verf: doe wat terpentine op een doek en wrijf de verf van het raam. Daarna kun je de ruit schoonmaken met glasreiniger
 • Droge verf: maak een doek vochtig, doe er wat terpentine op en bind de doek om een plamuurmes. Ga met het plamuurmes over de verf om de verf van het glas te verwijderen. Maak de ruit daarna schoon met een glasreiniger.

Verf van metaal afhalen

Dé oplossing bij verf van metaal verwijderen is afbijtmiddel. Gebruik Alabastine Super Afbijt. Tip: gebruik absoluut geen föhn om verf van metaal te verwijderen.

Verf verwijderen met thinner

Thinner is slecht voor je gezondheid, is agressief en kan verflagen aantasten. Daarom adviseren wij geen thinner te gebruiken als je verf wilt verwijderen. Afbijtmiddel, schuren, afbranden en de föhn zijn de goede manieren om verf te verwijderen.

Verf afbijten met soda

Soda is een huis-tuin-en-keuken-middel dat ook wordt gebruikt om verf af te bijten. Toch raden wij soda voor het verwijderen van verf af. Onbewust kun je onderlaag beschadigen. Ook kan het zo zijn dat het niet lukt om de verf te verwijderen met soda.

Verf van schroeven en zinken dakgoot halen

Schroeven die onder de verf zitten of een dakgoot waar je verf vanaf wilt halen: je klaart je klus met afbijt. Voor de schroeven geldt: leg ze in de afbijt en laat de tijd het werk doen.

Handen schoonmaken na verfklus

Heb je na een verfklus verf aan je handen? De verf eraf poetsen met water en zeep lukt niet altijd en levert je rode en pijnlijke handen op. De oplossing heet handcleaner.Niet alleen voor het verwijderen van verf. Ook olie, inkt of teer verwijder je met handcleaner, snel en eenvoudig van je handen.