Aluminium verven, wat zijn de do's en dont's?
Aluminum verfblik.

Aluminium zie je in allerlei toepassingen: van kozijnen tot de brievenbus en van tuinmeubelen tot buitenlampen. Maar ook in verschillende afwerkingen. Zo is er geanodiseerd aluminium en gemoffeld aluminium. Wij kunnen ons voorstellen dat jij jezelf afvraagt of je die aluminium brievenbus, buitenlamp, tuinstoel of dat kozijn kan schilderen. Want niet alle soorten aluminium zijn eenvoudig te schilderen. Daarom dit blog: aluminium verven, de do’s en don’ts.

Verschil geanodiseerd aluminium en gemoffeld aluminium

Voordat we verder op de do’s en don’ts ingaan, eerst even wat achtergrondinformatie. Aluminium is er namelijk in verschillende afwerkingen:

 • Geanodiseerd
 • Gemoffeld

Wat is geanodiseerd aluminium?

Geanodiseerd aluminium heeft een oxidelaag die hard en slijtvast is. De behandeling is elektrolytisch. Hierdoor is geanodiseerd aluminium niet elektrostatisch en trekt het geen vuil en stof aan. De oxidelaag is blank of metaalachtig gekleurd. Kozijnen zijn vaak gemaakt van geanodiseerd aluminium.

Wat is gemoffeld aluminium?

Gemoffeld aluminium is aluminium dat al geverfd is. De verflaag wordt in het aluminium gebakken, waardoor de verflaag niet loslaat. Je kunt hierbij kiezen om de binnenkant en de buitenkant van de aluminium kozijnen in verschillende kleuren te laten ‘verven’.

Geanodiseerd aluminium verven

Door de oxidelaag is het lastiger om geanodiseerd aluminium te verven. De verf hecht namelijk moeilijker. Dit is anders bij gemoffeld aluminium.

Aluminium schilderen in 5 stappen

Wil je aluminium schilderen, onderzoek dan eerst hoe het aluminium is afgewerkt. Is het geanodiseerd of gemoffeld? Aluminium dat niet geanodiseerd is kun je prima schilderen. Zo doe je dat:

 1. ontvetten met Thinner
 2. ontroesten en opruwen met Sia Siavlies Flex (6177)
 3. hechting laag aanbrengen met Sudwest Allgrund
 4. grondverven met Sikkens Rubbol Primer
 5. aflakken met hoogglansverf Sikkens Rubbol XD High Gloss of zijdeglansverf Sikkens Rubbol Satura

Aluminium kozijnen schilderen

Wil jij de aluminium kozijnen in je woning een industriële look geven? De oplossing is eenvoudig: je aluminium kozijnen zwart schilderen. Lees het blog, reserveer een weekend in je agenda en ga aan de slag.

Aluminium voorwerpen verven

Kleinere aluminium voorwerpen of onderdelen zoals een buitenlamp, balustrade, tuinstoel en brievenbus kun je ook prima schilderen. Wil je ze een andere kleur geven of na een eerdere schilderbeurt goed onderhouden? Kleinere aluminium objecten die bewerkelijk zijn, kun je het beste spuiten. Zo pak je dat aan:

 1. Ontvet het object met Thinner
 2. Reinig bestaande verflagen met Universol
 3. Ruw het object op met Sia Siavlies Flex (6177)
 4. Breng als roestwerende primer 1 laag Sudwest All-Grund Spray aan
 5. Breng 2 lagen spuitbusverf aan

Aluminium schilderen met krijtverf

Krijtverf zie je voor vele toepassingen. Het weekmenu op de keukendeur, een slaapkamerdeur als tekenmuur of in de hal een wand met mooie spreuken. Overweeg je een aluminiumdeur te verven met krijtverf? Ons advies: doe het niet. Krijtverf en aluminium gaan niet samen.

Aluminium voordeur schilderen

Een aluminium deur en dus ook de voordeur kun je prima schilderen, mits de deur niet gemaakt is van geanodiseerd aluminium. Controleer dit altijd voordat je aan de slag gaat. Verf hecht namelijk moeilijk op geanodiseerd aluminium. Is je voordeur niet geanodiseerd? Dan kun je aan de slag:

 1. ontvet de voordeur met Thinner
 2. voordeur ontroesten en opruwen met Sia Siavlies Flex (6177)
 3. breng een hechting laag aanbreng met Sudwest Allgrund
 4. zet je voordeur in de grondverf met Sikkens Rubbol Primer
 5. Lak tot slot je voordeur af met hoogglansverf Sikkens Rubbol XD High Gloss of zijdeglansverf Sikkens Rubbol Satura

Hoeveel lagen heeft aluminium nodig?

Aluminium heeft 3 tot 4 lagen nodig. Dit zijn ze:

 • 1 laag hechtprimer
 • 1 laag grondverf
 • 1 laag lakverf (bij spuitbusverf 2 lagen)

Schildertips van de vakman

Ga je aluminium verven, zorg dan altijd voor een vet- en roestvrije ondergrond. Ruw deze goed op en gebruik professionele primers. Zet altijd een grondverf tussen de primer en de aflak. Zo creëer je een duurzaam systeem. Plak de zwarte strippen langs het glas af. En tot slot deze tip: kies voor hoogglansverf. Hoogglansverf heeft een beter glansbehoud dan zijdeglansverf.