Hout verven, antwoorden op de meest gestelde vragen.
Een vrouw die haar houten kastje aan het schilderen is.

Hout verven, het begint met een goede voorbereiding. Daarom dit blog. In dit blog beantwoorden wij namelijk de meest gestelde vragen over hout verven. Een kleine greep: Wat is de beste verf voor hout? Wanneer kies ik voor hoogglans en wanneer voor zijdeglans? Hoe lang moet het schilderwerk drogen, hoe schilder ik hout en wat ik heb ik nodig? Deze antwoorden en meer over hout verven lees je in dit blog. Lezen dus, voordat je aan de slag gaat met het onderhoud van je houtwerk.

Wat is de beste buitenverf voor hout?

Een vraag die wij veel krijgen is: Wat is de beste buitenverf voor hout? Over het antwoord zijn wij vaak kort, namelijk: ga je hout verven, gebruik Sikkens Rubbol XD High Gloss. Deze Sikkens buitenverf voor hout is namelijk 30% duurzamer dan andere hoogglansverf, de verf is extreem weersbestendig en in elke kleur mengbaar. Sikkens geeft 8 jaar garantie op hechting en glansbehoud.

Wanneer kies je voor hoogglans en wanneer voor zijdeglans verf?

De beste houtverf voor buiten is een hoogglansverf. Hoogglansverf is namelijk het sterkst. Aangezien buitenverf door de wisselende weersinvloeden flink wat te verduren heeft, is een hoogglans verf voor buiten de beste keuze. Wil je minder glans, kies dan voor Sikkens Rubbel XD Semi Gloss. Zijdeglansverf wordt voornamelijk gebruikt om binnen houtwerk te schilderen.

Hoelang moet houtverf drogen?

Houtverf drogen, hoe lang duurt dat ongeveer? De droogtijd verschilt sterk per verfsoort. Lees daarom altijd de informatie op het verfblik door of laat je adviseren in de winkel of in de webshop. Een indicatie voor de gemiddelde droogtijden voor verf binnen en buiten staat in de onderstaande tabel.

Locatie Algemene droogtijd verf
Binnenverf hout: 12 uur
Buitenverf hout: 16 uur

Hoe moet ik hout verven?

Hout verven, hoe doe je dat? Hout schilderen is niet moeilijk. Het is een kwestie van voorbereiden en doen. Hoe je dat doet, lees je bij de productomschrijvingen terug. Welke verf je moet gebruiken voor je specifieke klus vind je in de klushulp. Hier kun je een keuze maken in wat je gaat schilderen. Zo krijg je vervolgens antwoord op ‘hoe hout verven binnen’ en ‘hoe hout verven buiten.


In de productomschrijvingen lees je niet alleen hóe je het houtwerk schildert, ook wat je nodig hebt. Handig: je kunt de verfspullen direct in je winkelmandje doen en online bestellen. Doe je dat voor 23.00 uur ’s avonds, dan wordt de bestelling dezelfde dag nog verstuurd. Zo kun je snel aan de slag met het schilderen van je houtwerk.

Hoe schilder ik onbehandeld hout?

Ga jij hout verven? Houtwerk kan in een dekkende verf geschilderd zijn en in een goede staat zijn. Misschien is de ondergrond van jouw houtwerk onbehandeld of juist voorzien van grondverf of een transparantie lak of beits. Ook voor die situaties hebben wij de juiste producten en stappenplannen. Laat je door de klushulp naar het juiste product leiden. Vervolgens kies je het product en vind je daar een stappenplan met de juiste benodigheden voor het beste resultaat.

Hoe schilder ik gelakt hout opnieuw?

Wil je hout dat met een transparante lak of beits is behandeld opnieuw schilderen? De laklaag verwijderen, is stap 1. Vervolgens schuur je het hout op en maak je het oppervlak stofvrij. Vervolgens kan je beginnen met de kleine beschadigingen repareren en het in de grondverf te zetten. Breng daarna 2 lagen dekkende verf aan om een mooi eindresultaat te krijgen.

Wat is het schilderadvies bij afgebladderde verf?

Afgebladderde verf op hout overschilderen is geen goed idee. Belangrijk is dat je de afgebladderde verf verwijdert, bijvoorbeeld door de verf eraf te schrapen en terug te schuren.

Kaal hout schilderen

Kaal hout of onbehandeld hout vraagt om extra bescherming: een beschermende grondverf. Wil je kaal hout gaan verven? Kies in de klushulp het juiste product voor jouw klus. Bekijk vervolgens bij het gekozen product hoeveel lagen primer en aflak je moet gebruiken, en het korte stappenplan voor het beste resultaat.

Hoe maak ik het houtwerk buiten schoon?

Houtwerk schoonmaken, ontvetten en antistatisch maken is een must voordat je gaat schilderen. Hoe doe je dat? Ons advies is met een sopje en Universol. Universol stinkt niet, reinigt beter dan ammoniak, is veilig voor de huid en biologisch afbreekbaar. Universol gebruik je om het houtwerk schoon te maken, maar ook voor het schoonmaken van ovens, keuken, vloeren, machines, ramen en het verwijderen van nicotineaanslag.

Wat betekent het als de verf van het hout loslaat?

Verf die van de ondergrond loslaat of schilfert, geeft aan dat de ondergrond niet of onvoldoende is voorbehandeld. Oorzaken van loslatend of schilferende verf zijn:

 • Ondergrond is niet of onvoldoende ontvet
 • Ondergrond is onvoldoende geschuurd
 • Geschilderd over vochtige ondergrond, denk aan condens na een koude nacht
 • Houtwerk is gerepareerd met polyesterplamuur. Polyesterplamuur neemt makkelijk vocht op. Advies: gebruik voor het repareren van gaten en kieren Alabastine Houtreparatie en voor het herstellen van houtrot Alabastine Houtrotvuller.

Ga je hout verven? Ga voor een goede voorbereiding en behandel het houtwerk goed voordat je gaat schilderen. De voorbereiding kost wat meer tijd, maar het resultaat is duurzaam.

Geolied hout schilderen, kan dat?

Geolied hout schilderen met verf is geen goed idee. Is het hout geolied, onderhoud het hout ook met olie is ons advies.

Waarom moet ik hout schuren voor het schilderen?

Hout reinigen en schuren voordat je hout gaat verven is belangrijk voor de hechting én voor strak schilderwerk. Ga je voor een duurzaam resultaat, dan reinig en schuur je het houtwerk voordat je gaat schilderen.

Hout verven: tips van de verfspecialist

Naast het beantwoorden van de meest gestelde vragen over hout verven, nog een aantal tips van onze verfspecialist over hout schilderen:

 • Werk nooit met warm weer in de volle zon
 • Verdun de verf alleen als de verf merkbaar te dik is
 • Gebruik altijd de aanbevolen kwasten en rollers om de juiste laagdikte aan te brengen
 • Zorg altijd eerst voor een schoon en vetvrij oppervlak voordat je gaat schuren
 • Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout
 • Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen
 • Zet bij veel schuurwerk een masker op
 • Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig. Gebruikt bij hoogglans verf eerst een bijpassende grondlak. Deze kun je per aflak vinden onder het kopje "Dit heb je ook nodig"

Conclusie

Beoordeel de status van het houtwerk, werk alleen met de beste producten, laat het geverfde hout binnen en buiten goed drogen en zonder reiniging en schuren geen strak en duurzaam resultaat: een aantal tips als je hout gaat verven.

Vragen over schilderwerk

Heb jij een vraag over hout verven en staat hij hier niet bij? Stel hem gerust. Wij beantwoorden jouw vragen over schilderwerk graag.