Houdbaarheid, hoe lang kan je verf bewaren?
Een erg oud Sikkens blik, in een redelijk oude schuur.

Je hebt een pot verf gekocht en na de verfklus houd je nog wat verf over. Dit is natuurlijk niet erg, omdat je er mogelijke verfschade mee kan wegwerken. Vaak krijgen wij de vraag: 'Hoe lang kun je verf bewaren?' De houdbaarheid van verf is over het algemeen vrij lang wanneer je de verf op de juiste wijze bewaart. Het antwoord op de vraag ‘’hoe lang kun je verf bewaren?’’ hangt dus af van verschillende factoren.

Watergedragen verf en terpentinegedragen verf bewaren

Hoe lang kun je verf bewaren? Er is geen exacte houdbaarheid gekoppeld aan verf. De houdbaarheid van muurverf en lakverf kan verschillen. Dit geldt ook voor watergedragen en terpentinegedragen verf. Zo dikt terpentinegedragen verf snel in. Wanneer je dit roert lijkt de verf nog goed na een aantal jaar, maar is het al veel van zijn kenmerkende eigenschappen verloren. Wel zijn er een aantal factoren die je kunnen helpen om de houdbaarheid van verf te vergroten. Heb je nog geen lakverf om te bewaren?


Tip terpentinegedragen verf: Twijfel je of je de verf nog kunt gebruiken? Breng de verf in een volle laag aan op een houtje. Als deze na een dag droog is kan de verf gebruikt worden. Droogt de terpentinegedragen verf niet? Dan is deze niet meer te gebruiken.

Houdbaarheid verf: hoe lang is verf houdbaar?

De houdbaarheid van verf heeft met een aantal factoren te maken. Verf is lang houdbaar mits je de verf op de juiste manier opbergt. Verf bewaren doe je het beste bij een constante temperatuur op een donkere vorstvrije plek. Om de houdbaarheid van verf te verhogen dien je de verf ook in een luchtdicht en afgesloten blik te bewaren. Dit zijn de factoren waardoor je de verf langer kunt bewaren.

Verf bewaren door luchtdicht in te pakken

Om de houdbaarheid van verf te maximaliseren is het belangrijk dat er geen lucht bij de verf komt. Lucht zorgt ervoor dat de verf uitdroogt en de houdbaarheid van verf verminderd wordt. Er kan een vel op de verf ontstaan dat gemakkelijk te verwijderen is. De verf lijkt nog goed, maar de kenmerkende eigenschappen van de verf zijn beduidend minder geworden. Heb je minder dan een half verfblik over? Voorkom dit probleem dan door de verf in een kleiner blik over te gieten, zodat er minder lucht bij kan komen. Heb je meer dan een half blik over? Maak het verfblik luchtdicht met folie. Dit zorgt ervoor dat je de verf langer kunt bewaren.

De 3 stappen die genomen dienen te worden om verf juist te bewaren.

Verf bewaren temperatuur en locatie

De ideale temperatuur om verf te bewaren is tussen de 5° en 25° Celsius. Laat je verf niet in de vorst staan of bij een temperatuur van boven de 25°. De plaats waar jij je verf bewaart heeft een grote invloed op de houdbaarheid van verf. Bewaar je verf bij voorkeur in een donkere kelder, garage of een kast waar het niet onder de 5° en niet boven de 25° wordt.

Hoe lang kun je verf maximaal bewaren?

In principe is er geen houdbaarheid gekoppeld aan verf. Verf bewaren kan wel, maar het ligt puur aan de omstandigheden waaronder de verf bewaard is hoe lang je de verf kunt bewaren. Zo is de verf bewaren temperatuur, het luchtdicht inpakken van de verf en de locatie van opbergen van groot belang. De fabrikant geeft aan dat de verf na 2 tot 3 jaar nog wel goed te gebruiken is, mits je de bovenstaande factoren goed nageleefd hebt. Is het langer geleden? Dan kan de houdbaarheid van de verf verlopen zijn en kan het problemen geven bij de verwerking en droging van de verf. Ben je er niet helemaal zeker van of de houdbaarheid van de verf nog goed is? Dan kan je altijd contact met ons opnemen.