Balans in huis, gebruik de 60-30-10 regel.
Een woonkamer met 60% groen, 30% crème, en 10% blauwe kleuren.

Vind je het lastig om kleur in huis te krijgen? Met de 60-30-10 regel wordt dit allemaal veel gemakkelijker. Je kan het gevoel van de vorm van je kamer ermee transformeren en het creëert een gevoel van rust en balans in huis. De 60-30-10 regel bestaat uit drie percentages van kleuren. De eerste 60 procent staat voor de hoofdkleur, de tweede 30 procent voor de functiekleur en de laatste 10 procent voor de accentkleur.


De vorm van je huis beïnvloeden met kleur

Met kleur in huis kan je de vorm van je ruimte op meerdere manieren beïnvloeden. Heb je een laag plafond? Dan kan je een verhoogd effect creëren door het plafond in een lichte kleur te schilderen en de zijwanden in een donderde kleur. Heb je een hoge ruimte en wil je deze verlagen. Ook dit kan je beïnvloeden met kleur in huis. Verlaag het plafond door een donkere kleur op het plafond te schilderen en de muren een lichte kleur te geven.

Heb je een kleine ruimte waar weinig daglicht naar binnen komt? Maak de ruimte visueel groter door de muren witte of lichte kleuren te geven, het plafond een donkere kleur en één muur een paar tinten lichter dan het plafond. Zo wordt de kamer visueel groter door de 60-30-10 regel. Heb je een lange, smalle ruimte? Schilder de verste muur in een donkere kleur en de rest van de kamer in een witte of lichte tint. Dit zorgt ervoor dat je kamer visueel minder lang en smal wordt.

Optisch verhogen van woonkamer.
Optisch verlaagen woonkamer
Optisch vergroten woonkamer.
Optisch verbreden woonkamer.

Rust creëren met de 60-30-10 regel

Creëer rust met kleur in huis. Met de 60-30-10 regel creëer je een perfecte balans met kleur in huis.

  • 60% hoofdkleur
  • 30% functiekleur
  • 10% accentkleur

Voorbeeld van de 60-30-10 regel met als hoofdkleur Kangaroo Paw.
Voorbeeld van de 60-30-10 regel met als hoofdkleur Harbor Light.
Voorbeeld van de 60-30-10 regel met als hoofdkleur Blue Zephyr.
Voorbeeld van de 60-30-10 regel met als hoofdkleur Wave of Mystery.

Hoofdkleur

60 procent van de 60-30-10 regel is de hoofdkleur. De hoofdkleur wordt toegepast op de muren en kan ook op het plafond worden toegepast.

Functiekleur

30 procent van de 60-30-10 regel is de functiekleur. Een kleine muur in de kamer kan een andere kleur krijgen die opvalt. Geef de muur een uitzonderlijke kleur en beïnvloed daarmee het visuele beeld van de kamer.

Accentkleur

De laatste 10 procent van de 60-30-10 regel is de accentkleur. Schilder een deur of kozijnen met een accentkleur of ga met accessoires, kussens, kleden of andere voorwerpen aan de gang om je accentkleur in huis toe te passen.

60-30-10 regel toepassen

De kleurtruc kan gemakkelijk toegepast worden in diverse ruimtes. Van slaapkamers, woonkamers tot de keuken, met de 60-30-10 regel breng je kleur in huis. Elke kamer kan in balans gebracht worden met deze regel en elke kamer kan wel een kleurtje gebruiken. Natuurlijk hoef je de regel niet strikt op te volgen. Je moet doen wat jezelf mooi vindt, maar de 60-30-10 regel is een handige richtlijn daarbij.

Tags: Kleur