Stenen verven, tips voor binnen en buiten.
Geschilderde stenen.

Stenen verven en benieuwd hoe je dat aanpakt? Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je buiten vaak met andere verf schildert dan binnen. Dus ga je de stenen vloer voor binnen of een mooie oude schouw doen? Ga er vanuit dat je daarvoor niet zomaar dezelfde verf kunt gebruiken als buiten. Als je de bakstenen muur een andere kleur wilt geven, of die gewoon een keer flink wilt opknappen.

Van stenen buitenmuur tot tegels en stenen in de tuin

Ga je de stenen buitenmuur aanpakken of gaat het om de tegels in de tuin? Met een paar handige tips kun je daar gewoon zelf mee aan de slag.

Wil je de buitenmuur schilderen? Je kunt de stenen verven aan de hand van de volgende stappen:

 1. Muur reinigen
  Begin altijd met het reinigen van de muur, voordat je de stenen daarvan gaat schilderen. Gebruik een mos- en allesreiniger als er veel groene aanslag op zit. En gebruik bijvoorbeeld een hogedrukreiniger als je merkt dat er sprake is van hardnekkig vuil.
 2. Voegen controleren
  Controleer daarna de voegen. En krab ze uit als ze erg brokkelig zijn. Gebruik voegspecie en snelcement om opnieuw te voegen, waarmee je die op een nette manier kunt repareren. Zo heb je een schone en stevige basis om de stenen van de muur te gaan verven.
 3. Voorstrijken
  Het is belangrijk om een voorstrijkmiddel te gebruiken als je de bakstenen buitenmuur wilt schilderen. Laat dit daarna minimaal 12 uur drogen.
  Tip: is de buitenmuur al geschilderd? Dan is het niet nodig om die opnieuw voor te strijken. Controleer wel of de muur niet poedert. Gebruik in dat geval een fixeermiddel.
 4. Schilderen
  Na de bovenstaande stappen ben je klaar om de stenen te gaan verven. Plak af wat je niet wilt schilderen en verf daarna eerst de randen en moeilijk bereikbare plekken. Zodat je vervolgens de grote vlakken ‘in kunt kleuren’.

Wil je de stenen in de tuin verven of gaat het om andere stenen delen voor buiten? Gebruik een verf voor buiten, die daarmee goed bestand is tegen de verschillende invloeden van het weer. Voorkom dat regen, zonneschijn en bijvoorbeeld de verschillen in temperatuur een te grote invloed kunnen krijgen.

Stenen schouw, vaas en meer

Ga je binnen iets van steen verven? Dan heb je natuurlijk geen verf voor buiten nodig. In plaats daarvan kun je gebruik maken van de diverse soorten lak, vaak zoals je ze ook op hout kunt gebruiken.

Veel van de lakken zijn geschikt voor (natuurlijk) hout, net als voor kunststof en bijvoorbeeld steen of aluminium. Je kunt er op meerdere materialen mee werken. Uiteraard is het belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereidt. Maak die grondig schoon en voorkom dat er sprake is van vettigheid. Op die manier zorg je voor een goede hechting van de verf op het oppervlak, bijvoorbeeld als je een stenen schouw of een vaas wilt verven.

En is er sprake van een (heel) glad oppervlak? Je kunt gebruik maken van tegelverf. Bijvoorbeeld in combinatie met een primer, waarmee je ervoor zorgt dat je de verf goed op de ondergrond laat hechten.

Tip: ga je de schouw verven? Controleer eerst goed of die inderdaad van steen is. Soms gaat het om hout of een ander materiaal, dat de uitstraling van steen heeft. Je kunt gewoon dezelfde verf gebruiken, maar het hout vraagt om eerst even een keer geschuurd te worden. En ga je schilderen op steen? Als er al sprake is van een (goede) verflaag kun je die licht opschuren om die daarna opnieuw af te werken.

Stenen vloer schilderen

Wil je de stenen vloer verven? Het is heel belangrijk om dat goed voor te bereiden:

 1. Schoon en vetvrij
  Het is heel belangrijk om de stenen vloer die je wilt verven schoon en vetvrij te maken. Gebruik ammoniak en wat water of maak gebruik van een verfreiniger. Op die manier zorg je ervoor dat je de stenen kunt verven, zonder dat vet of vuil roet in het eten gooit.
 2. Loszittende verflagen
  Is er sprake van loszittende verflagen? Het is belangrijk om die goed te verwijderen. Dat kun je doen door te schuren. Gebruik bijvoorbeeld een P220 of P240 korrel, om het geheel licht op te schuren. En vergeet daarna natuurlijk niet te stofzuigen, om de ondergrond weer stofvrij te maken.
 3. Primer op de stenen vloer
  Als je de ondergrond goed hebt voorbereid kun je de stenen gaan verven. Dat doe je eerst met een primer. Die dringt diep door in de ondergrond en zal bovendien werken als een stofbinder. Op die manier bereid je de vloer als het ware voor om die af te werken met de verf die je erop gaat aanbrengen.
 4. Schilderen in twee lagen tegelverf
  Vervolgens kun je de stenen vloer schilderen door twee lagen tegelverf aan te brengen. Doet dat met een kwast of een borstel in de hoeken en bij de randen. En gebruik een roller voor de grote delen, omdat je daarmee natuurlijk veel sneller kunt werken.

Stenen verven: bestel de beste verf

Ga je de stenen verven? Bestel de juiste verf en gebruik de bovenstaande tips. Voor binnen en voor buiten. Als er al sprake is van een bestaande verflaag of als je de ondergrond voor de eerste keer wilt schilderen. In een andere kleur of in lijn met wat je verder in huis of in de tuin hebt staan.

Heb je vragen over het verven van de stenen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.