Voorstrijk aanbrengen, is dat nodig?
Een vrouw is haar muur aan het schilderen met muurverf, misschien wel, misschien zonder voorstrijk.

Voorstrijk aanbrengen: is dat nodig?


Voorstrijk aanbrengen en benieuwd of dat nodig is? Onze experts in verf en kleur leggen je uit hoe je het moet aanbrengen, of je het dient aan te brengen na een test met een plantenspuit en welke producten je kunt gebruiken. Zodat je een goede voorbereiding treft en aan de slag kunt, zowel met een roller als met andere schildersbenodigdheden.

Wil je voorstrijk aanbrengen op de muur of ben je benieuwd hoe vaak je dat moet doen? We leggen het je uit, zodat je daar zelf mee aan de slag kunt. Als dat nodig is natuurlijk, om de ondergrond goed voor te bereiden op de rest van jouw schilderwerk.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Veelal krijgen wij de vraag of het nodig is om voorstrijk aan te brengen of niet. Wanneer de ondergrond zuigend is, dien je een voorstrijk aan te brengen. Dit kan je gemakkelijk zelf testen. Lees verder en ontdek of je voorstrijk moet gebruiken.

Wat is voorstrijk?

Wat is voorstrijk? Voorstrijk is een middel dat je gebruikt op de muren om de zuigende werking van het oppervlak tegen te gaan. Er is onderscheidt te maken in 2 soorten voorstrijkmiddelen, namelijk een waterige en een dekkende voorstrijk:

Waterige, transparante voorstrijk

Het is een dun en vaak waterig, melkachtig of transparant product. Iets dat veel van onze klanten niet verwachten als ze het bestellen. Heel anders dan de muurverf die je straks aan zal brengen, maar een belangrijke stap als de muur onregelmatig of sterk zuigt. Zodat je de zuigende werking van de muur kunt beperken of helemaal kunt voorkomen. Om de verf er straks op een mooie egale manier op aan te kunnen brengen.

Dekkende voorstrijk

Een dekkende voorstrijk is een voorstrijk die op kleur te mengen is. Het lijkt op een muurverf, maar dan wat dunner.

Wat doet voorstrijk?

Voorstrijk heft de zuigende werking van de muur op. Dat bespaart muurverf en voorkomt dat het lastig is om de verf op een vakkundige manier aan te brengen. Bovendien voorkomt het vlekken en kleurverschillen, zodat je een stralend resultaat op de muur kan creëren in de kleur die je laat mengen.

Bovendien verbetert voorstrijk de hechting van de muurverf op de muur. Het garandeert als het ware een goede basis, zoals je dat met grondverf op bijvoorbeeld hout ook doet. Door het aanbrengen van voorstrijk zet je een belangrijke stap voor een optimaal resultaat van je muur.

Tip
Breng nooit 2 lagen voorstrijk aan. Daarnaast kan een voorstrijk voorbinnen ook nooit voor buiten gebruikt worden.

Moet ik voorstrijken? Test het zelf

Benieuwd of het nodig is om te voorstrijken? Dat kun je eenvoudig zelf testen. Maak een spons nat en veeg een paar keer goed over de wand. Zorg ervoor dat de muur lekker vochtig of zelfs een beetje nat is en kijk wat er daarna gebeurt. Wordt de vlek donker, omdat het vocht in de muur trekt? Dan is er sprake van een zuigende muur en dien je een voorstrijk aan te brengen op de muur. De muur neemt het vocht op en zou hetzelfde doen met de muurverf als je daarop gaat schilderen. Het is belangrijk om dit te voorkomen, door de voorstrijk aan te brengen.

Merk je aan de andere kant dat het vocht van de muur afdruipt of gewoon wegloopt? De muur neemt het vocht niet op, waardoor het niet nodig is om eerst voorstrijk aan te brengen. In plaats daarvan kun je gewoon met de muurverf aan de slag, omdat er geen sprake is van een zuigende werking.

Bekijk hieronder een handige video, waarin wij laten zien of er voorstrijk aangebracht moet worden of niet.

Gestucte muren en renovlies: voorstrijken of niet?

Is er sprake van een gestucte muur of heb je gewerkt met renovlies-behang? In die gevallen is het een goed idee om gebruik te maken van voorstrijk.

Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan?

Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn. In plaats daarvan valt het niet mee om het schilderwerk er mooi op aan te brengen. Zorg er met de voorstrijk voor dat je de gestucte muur goed voorbereid, om daarop netjes te kunnen schilderen met een muurverf.

Heb je gebruik gemaakt van renovlies op de muur?

Dan is het in sommige gevallen belangrijk om de muur voor te strijken. Dat geldt opnieuw als je de muur vers hebt laten stucen of als je dat zelf hebt gedaan. Na het plakken van renovlies zal de muurverf alsnog in de muur gezogen worden, waardoor je daar nog niet goed mee aan de slag kunt. Er gaat veel muurverf verloren en je krijgt het niet mooi egaal.

Voorstrijk aanbrengen: blokkwast, roller of drukspuit

Wil je de voorstrijk aanbrengen? Gebruik daarvoor een blokkwast, een roller of een drukspuit. En houd er rekening mee dat de voorstrijk een stuk dunner en meer vloeibaar is dan de meeste verf waar je mee zal werken.

  • Blokkwast
    Voorstrijken met een blokkwast? Gebruik een groot exemplaar, dat goed opneemt. Verdeel de voorstrijk over de muur en veeg het met de kwast zo goed mogelijk uit. Werk altijd van onder naar boven, waarmee je voorkomt dat het op de grond terecht zal komen.
  • Roller
    Aan de slag met een roller? Kies een brede roller, bijvoorbeeld van 25cm breed. Laat de roller zich goed volzuigen met voorstrijk, breng die onder op de muur aan en werk langzaam naar boven. Doe het rustig aan, om te voorkomen dat de voorstrijk weer langs de muur naar beneden zou lopen.
  • Drukspuit
    De makkelijkste manier om het mee aan te brengen, al moet je daarvoor een drukspuit aanschaffen. Spuit de voorstrijk gelijkmatig op de wand en voorkom een te dikke laag. Je kunt het eventueel narollen, om het goed te laten intrekken.

De voorstrijk met een plantenspuit aanbrengen? Het is een goedkoper alternatief, al ben je daardoor waarschijnlijk wat langer bezig. Zorg voor een mooie egale laag met voorstrijk, om de ondergrond goed voor te bereiden op het schilderwerk.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je vragen over voorstrijk en het aanbrengen van voorstrijk. Twijfel je of het wel nodig is om voorstrijk aan te brengen. Onze professionals helpen je graag verder.


Maak je klus compleet

Verf (3)

> Voorstrijkmiddelen

Voorstrijkmiddel voor buiten

> Sikkens Alpha Primer Exterior

> Sikkens Alpha Superfix

Speciale voorstrijk voor water, rook en roetschade

> Zinsser Bulls Eye 1-2-3 Plus

> Sigma StainAway Primer

Benodigdheden (3)

> Kwast

> Muurverfroller