Gordijnen verven, hoe werkt dat?
Gordijnen die zijn geschilderd met krijtverf.

Gordijnen verven met krijtverf, in type of een andere kleur? Je kunt zowel synthetische gordijnen als polyester of linnen gordijnen verven. En zelfs plisse-gordijnen kun je een andere kleur geven, om die er weer als nieuw uit te laten zien. En om de woonkamer, de slaapkamer of de rest van je huis een frisse look te geven.


Gordijnen verven?

Wij hebben daar geen goede producten voor in ons assortiment, maar onze experts in verf en kleur kunnen je wel vertellen hoe je deze klus aanpakt en waar je op moet letten. Zo kan jij de gordijnen weer een geheel nieuwe look geven of ze er weer als nieuw uit laten zien.

Gordijnen verven: op welke 3 eigenschappen moet je letten?

Je wilt natuurlijk weten waarop goed te letten, als je de gordijnen gaat verven. We zetten de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij:

 • Stof
 • Van welke stof zijn de gordijnen gemaakt? Het is een belangrijke eigenschap, die bepaalt welke verf je daarvoor het best kunt gebruiken. Gaat het bijvoorbeeld om katoen of om linnen? Ze bieden goede mogelijkheden om te schilderen, net als viscose. En is er sprake van andere materialen? Kijk goed naar de producteigenschappen van de verf waarmee je aan de slag wilt. Of vraag het onze experts in verf en kleur, dan leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn. Wol en zijde vragen net als om gemengde stoffen bijvoorbeeld om een andere aanpak dan het pure katoen, dat zich relatief goed laat schilderen.

Let op: heb je gordijnen van puur synthetische stoffen, zoals polyester? Je kunt de gordijnen helaas niet schilderen. De stof is daarvoor niet geschikt, waardoor je er niet zomaar een andere kleur op kunt aanbrengen.

 • Kleur
 • Hebben de gordijnen een donkere kleur? Dat maakt het lastiger om ze te verven dan wanneer ze wit zijn of een lichte tint hebben. Houd er rekening mee dat je met de lichte verfsoorten niet zomaar over de donkere kleuren heen kunt. Andersom is dit over het algemeen een stuk beter mogelijk.
 • Gewicht
 • Hebben de gordijnen een relatief groot gewicht? De dikkere stoffen kun je relatief makkelijker schilderen. De lichtere stoffen zijn aan de andere kant lastiger, als je die een andere kleur en look wilt geven.

Gordijnen verven: 3 soorten verf

Benieuwd met welke soorten verf je de gordijnen kunt verven? Dat kan bijvoorbeeld met krijtverf of kalkverf, net als met machinewasverf en ook handwasverf. In taupe en in andere kleuren, waarmee je binnen zorgt voor een heel andere sfeer:

 • Handwasverf
 • De gordijnen verven met handwasverf? Het is een populaire keuze voor onder andere T-shirts. Houd er wel rekening mee dat dit lastiger is, als het gaat om grote stukken stof. Het is relatief intensief om hiermee te verven, waardoor het meer werk is om de kleur op een mooie manier aan te brengen.
 • Machinewasverf
 • Verven met machinewasverf? Dat is over het algemeen een stuk makkelijker. Bijvoorbeeld van Dylon, waar veel van onze klanten goede ervaringen mee hebben. Dat kan in de wasmachine, waarin je de Dylon gordijnverf gebruikt in een plastic flesje. Dat je gewoon bovenop de gordijnen legt, om daarna een volledig wasprogramma op 30°C of 40°C te starten. En dit daarna nog een keer te doen, in dat geval met wasmiddel. Om de gordijnen te laten drogen. Door ze op te hangen of ze in de droger te stoppen.
  Tip: uiteraard is de verf volledig veilig voor je wasmachine. Eventueel kun je een extra was draaien met zwarte handdoeken, zodat je zeker weet dat alle verf eruit is voordat je de volgende (witte) was doet.
 • Kalkverf
 • De gordijnen verven met kalk- of krijtverf? Een populaire keuze voor muren en meubels, die je ook kunt gebruiken voor de raamdecoratie van stof. Bijvoorbeeld als je daar strepen op wilt aanbrengen. Het is een meer intensieve methode om te schilderen, dus zorg ervoor dat je daar goed de tijd voor neemt.

Aan de slag met kalk- of krijtverf: verven in 4 stappen

Benieuwd hoe je dat het best kunt aanpakken? We zetten het in 4 stappen voor je op een rij:

 1. Begin door het gordijn goed neer te leggen, met de goede kant naar boven. En leg er een schone doek onder, om ook de vloer goed te beschermen.
 2. Bepaal het patroon dat je wilt schilderen. Gebruik schilderstape om een patroon te creëren en het verven van de gordijnen daarmee een stuk makkelijker te maken.
 3. Maak de gordijnen vochtig, bijvoorbeeld met een plantenspuit. Gebruik vervolgens een kwast om de gordijnen met een op- en neergaande beweging te schilderen.
 4. Laat de gordijnen goed drogen en verwijder daarna de schilderstape. Op die manier heb je er prachtige banen of andere patronen op aangebracht.

Door de gordijnen te verven zorg je ervoor dat die er weer als nieuw uit komen te zien. Of dat je voor een heel andere look kunt zorgen, waarmee je zeker weet dat ze weer de mooie raamdecoratie zijn waar je naar op zoek bent.

Je kunt online gordijnverf kopen, waarmee je op de verschillende manieren zelf aan de slag kunt. Om jouw gordijnen op een mooie manier een andere kleur te geven. En die er weer als nieuw uit te laten zien, zonder dat je daar nieuwe stukken stof bij nodig hebt.

Heb je vragen over het verven van de gordijnen? We adviseren je graag op telefoonnummer 072 532 3331. Is onze klantenservice gesloten? Neem dan online contact met ons op via het contactformulier. We horen graag van je.