Buiten schilderen, verven als een vakschilder.
Een schilder die buiten een gevel staat te schilderen.

Buiten schilderen zoals een vakman? Met een paar handige tips verf je als de beste, vooral als je daarbij gebruik maakt van de best beschikbare verf.

Houd bovendien rekening met de ideale temperatuur om buiten te verven, zodat de verflagen goed kunnen drogen en je die na licht opschuren van een volgende laag kunt voorzien. Voor een goede bescherming tegen de invloeden van het weer, in de kleur die je wilt aanbrengen.

Tip: schilderen op hout, kunststof of metalen? De meeste verfproducten zijn daar goed voor geschikt. Controleer het bij de productdetails of vraag het onze experts in verf en kleur. We geven je op die manier graag aan welke verf je het best kunt gebruiken.

Hoe vaak je buiten moet schilderen hangt af van de verf die je aanbrengt en of je dat goed doet. Een goed verfsysteem gaat zo’n 5 tot 8 jaar mee. Dat betekent dat je er in die periode geen omkijken naar hebt. Het verfwerk is goed van kwaliteit, kan de weersomstandigheden goed weerstaan en beschermt op die manier het houtwerk rondom de ramen en deuren.

5 tips om buiten te schilderen

Wordt het tijd om buiten te schilderen en zoek je daarvoor naar handige tips? We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Goed ontvetten
  • Verwijder houtrot
  • Plamuren als een professional
  • Schilder op droog hout
  • Schilder met goede verf

1. Goed ontvetten

Begin voor het buiten schilderen altijd met het ontvetten van de ondergrond. Buiten kan de aanslag hardnekkiger zijn dan binnen, dus gebruik een verfreiniger. En neem er even de tijd voor, ook als het niet meteen lukt. Alleen op die manier slaag je erin om het vet goed te verwijderen, net als vuil waarin sprake kan zijn. Schuur de ondergrond daarna op, waarmee je een goede basis creëert om buiten te gaan schilderen.

2. Verwijder houtrot

Is er sprake van houtrot? Het is belangrijk om dit netjes te verwijderen, voordat je verder gaat met het buiten schilderen. Het kan een lastiger klus zijn, vooral als er sprake is van hout van matige tot slechte kwaliteit. Toch kun je alleen op deze manier voorkomen dat de rot verder doorzet, waardoor het schilderwerk het niet lang vol zou houden.

3. Plamuren als een professional

Heb je de rot verwijderd of is er sprake van andere kleine gaatjes en scheuren? Voordat je buiten goed kunt schilderen is het belangrijk om te plamuren. Daarbij is het heel verleidelijk om dit lekker dik aan te brengen. Toch komt dat het buitenschilderwerk over het algemeen niet ten goede. Breng het aan in meerdere dunne laagjes. Op die manier kun je het hout goed laten werken, waardoor je er langer plezier van hebt.

4. Schilder op droog hout

Wacht tot het hout goed droog is, voordat je dit buiten gaat schilderen. Dat voorkomt dat de verf gaat bladderen, door vocht dat z’n weg naar buiten nog moet vinden. Als het houtwerk droog is kun je dat kaal maken, om het te gronden en daarna af te lakken.

5. Schilder met goede verf

Schilder altijd met goede verf, waarover onze experts in verf en kleur je natuurlijk graag adviseren. Maak gebruik van producten van Sikkens, Sigma, Trimetal en bijvoorbeeld Wijzonol. Dat zijn typische merken die goede producten leveren, die we natuurlijk kunnen mengen in de RAL-kleur waar je gebruik van wilt maken.

Buiten schilderen: bij welke temperatuur?

Buiten schilderen en in de winter aan de slag of benieuwd bij welke temperatuur je dit het best kunt doen? Het staat aangegeven bij de verschillende producten die je kunt bestellen.

In algemene zin kun je het best schilderen bij zo’n 20 graden Celsius. Dat geldt zowel voor binnen als voor buiten, al heb je daar in het tweede geval minder invloed op. Gelukkig zijn er steeds meer verfproducten voor buiten beschikbaar die je ook bij lagere temperaturen kunt verwerken. Dat betekent dat je ook in de winter buiten kunt schilderen, iets dat ook de winterschilder doet.

Houd er wel rekening mee dat het hout dat je schildert in ieder geval droog moet zijn. Dat voorkomt dat er vocht in opgesloten zit, dat er na verloop van tijd uit wil. Door te wachten tot het hout mooi droog is kun je bij de geschikte temperaturen gaan schilderen, ook in de winter of vroeg in het voorjaar. Bekijk bij de producten bij welke temperaturen je dit kunt verwerken, zodat je daar op een goede manier mee aan de slag kunt.

Welke verf voor buiten? Producten van A-merken

Benieuwd welke verf voor buiten de beste keuze is? We zetten een aantal producten van A-merken voor je op een rij:


En ben je benieuwd naar andere verfproducten om buiten te schilderen? Vraag het onze experts in verf en kleur, dan denken we graag met je mee. Ook bij specifieke ondergronden of als je er de juiste verfbenodigdheden bij zoekt.

Heb je vragen over buiten schilderen of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.