Tafel verven, welke stappen neem je?
Iemand is zijn tafel in een grijze kleur aan het verven.

Tafel verven of aan de slag met een ander meubel? Zowel voor de eettafel als stoelen en bijvoorbeeld kasten zetten we een aantal handige tips voor je op een rij. Ideaal als je wilt schilderen met krijtverf, net als voor de andere verfsoorten die je daarvoor kunt gebruiken.

Tip: wil je een grenen tafel, een eiken tafel of een tafel van een andere houtsoort verven? Let goed op de producten die je gebruikt, bijvoorbeeld voor het ontvetten. Op eiken mag je geen gebruik maken van ammoniak, omdat het hout dan zwart zou uitslaan. Gebruik in plaats daarvan schoonmaakazijn of een verfreiniger.

Wil je de tafel verven in een oude look of juist zorgen voor een moderne en strakke kleur? Wij leggen je graag uit wat er mogelijk is. In hoogglans of in een matte look, net als met krijtverf en op basis van de andere mooie trends voor het interieur.

Eettafel, salontafel, eiken tafel en meer

Je kunt iedere tafel verven, onafhankelijk van het type of het materiaal. Gaat het om grenen of eiken, om een eettafel of een salontafel? Wij leggen je uit hoe je die kunt verven. Door je te vertellen over de juiste voorbereiding en met je mee te denken over de juiste producten en materialen. Bestel online de verf die je nodig hebt voor de tafel en voor andere meubels. Inclusief de rollers en kwasten, net als de andere benodigdheden die een vakman zou gebruiken.

Hoe moet ik de tafel verven?

Benieuwd hoe je de tafel moet verven? We zetten het in een aantal stappen voor je op een rij:

  1. Reinigen en schuren
  2. Grondverf op de tafel
  3. Tafel verven

Reinigen en schuren

Zoals bij iedere verfklus begin je met het reinigen van de ondergrond, in dit geval de tafel. Maak die goed schoon en gebruik een ontvetter om het materiaal vetvrij te maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een verfreiniger, waarvan je zeker weet dat die geschikt is voor grenen, eiken of de andere houtsoort.

Tip: spoel het geheel schoon met een beetje lauwwarm water. De makkelijkste manier om stof te verwijderen, om de tafel daarna goed te laten drogen.

Na het ontvetten en schoonmaken is het belangrijk om de tafel te schuren. Op kaal hout kun je dat het best doen met een middelgrof schuurpapier, met een korrel 150 tot 180. Is er al sprake van (goed) schilderwerk? Dan heb je voldoende aan een fijn schuurpapier met korrel 220 tot 280. Gebruik een zachte borstel om de tafel daarna weer stofvrij te maken.

Grondverf op de tafel

Voordat je de tafel gaat verven is het belangrijk om die in de grondverf te zetten. Roer de primer goed door en beoordeel het hout waarop je wilt schilderen. Schilder je op kaal hout? Verdun de grondverf tot ongeveer 5%. Dat maakt het makkelijker om de verf door te laten dringen in het hout, waardoor je straks kunt rekenen op een betere hechting en dekking.

Doop de kwast een aantal keren in de verf en strijk af. Op die manier zorg je voor een egale verdeling van de verf over de kwast, zonder dat die zal gaan druipen. Breng de eerste laag grondverf aan, waarbij je begint in de hoeken van het meubel. Dat voorkomt druipers, zodat je als een echte vakman zorgt voor een mooi strak resultaat.

Tafel verven

Je kunt nu de tafel verven. Doe dat nadat je de lak goed hebt doorgeroerd. Neem daar een paar minuten de tijd voor en begin vervolgens in de hoeken, zoals je dat ook met de grondverf deed. Werk eerst de hoeken en de randen af. En gebruik vervolgens een roller om de grotere delen in te kleuren, zodat je heel de tafel een egale verflaag kunt geven.

Tafel verven zonder schuren: kan dat?

Wil je een tafel verven zonder te schuren? Dat is over het algemeen geen goed idee. Op kaal hout zorg je er met het schuren voor dat er een goede basis ontstaat om op te gaan schilderen. En is er al sprake van bestaande verflagen? Door die licht op te schuren maak je de ondergrond een klein beetje ruwer. Het zorgt ervoor dat de verflagen ‘open gaan’, zodat de nieuwe verf er goed op kan hechten.

Het is belangrijk om de tafel altijd goed te schuren, zodat je daarop kunt gaan schilderen. Dat geldt voor eiken en voor grenen, net als voor de andere houtsoorten die je een mooie nieuwe kleur wilt geven.

Eettafel verven: de beste producten

De eettafel verven en daarvoor op zoek naar de beste producten? We zorgen er met Sikkens, Sigma, Flexa en andere A-merken voor dat je kunt rekenen op niets minder dan het beste. Met het advies door onze experts in verf en kleur, die graag met je meedenken. Ook als je zoekt naar de juiste rollers of kwasten, net als andere benodigdheden waar de vakschilder graag gebruik van maakt.

Heb je vragen over het verven van de eettafel of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Huis