Plinten verven, welke stappen neem je?
Een schilder die een plint wit aan het schilderen is.

De plinten verven? Met onze tips geef je ze een mooie nieuwe kleur, bijvoorbeeld in lijn met de muur die je eerder hebt geschilderd. Of in een opvallende contrastkleur, om de plinten in de kamer meer op te laten vallen.

Wil je houten plinten verven? Het is belangrijk om daarvoor gebruik te maken van geschikte verf. Dat is niet de muurverf waarmee je de muur schildert, omdat de plinten waarschijnlijk gemaakt zijn van hout. Het is belangrijk om die te schilderen met verf die daarvoor geschikt is.

Plinten verven met muurverf: kan dat?

Wil je de plinten verven met muurverf? Het lijkt een logische keuze, maar dat is het helaas niet. De plinten zorgen voor de afwerking van jouw vloer naar de muur toe, of andersom. Toch is het belangrijk om goed te letten op het materiaal van de plinten. Dat is belangrijker dan de plek in huis waar ze zitten.

In de meeste gevallen zijn de plinten gemaakt van hout. Je kunt de houten plinten verven door gebruik te maken van houtverf of universele verf. Eventueel in combinatie met grondverf, als er nog geen sprake is van een (goede) bestaande verflaag of kaal hout. Je kunt de plinten dan schuren en verven, zoals je ook ander houtwerk aan zou pakken.

Tips: aan de slag als een vakman

Benieuwd naar tips om de plinten te verven? We zetten het aan de hand van een paar duidelijke stappen voor je op een rij:

  1. Voorbereiden van de plinten
  2. Gronden als dat nodig is
  3. Plinten verven

Voorbereiden van de plinten

Je kunt de plinten verven door je daarop goed voor te bereiden.  Het is belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Pas aan de andere kant op met het zomaar openzetten van alle ramen en deuren. De verf vraagt om een temperatuur van circa 20 graden Celsius, om goed te hechten.

Plaats een zeil of een doek over de vloer, om eventuele spetters daarop netjes op te vangen. Vervolgens is het belangrijk om de plinten te ontvetten, waarvoor je bijvoorbeeld een verfreiniger kunt gebruiken. Maak de plinten daarmee goed schoon en schuur ze vervolgens (licht) op. Maak de plinten daarna stofvrij met een doek of een stoffer, zodat je goed aan de slag kunt.

Gronden als dat nodig is

Zodra je de plinten hebt geschuurd en vetvrij hebt gemaakt kun je die gaan gronden. Gebruik grondverf voor hout of voor MDF, afhankelijk van het materiaal van de plinten. En gaat het om kunststof plinten? Gebruik een multiprimer, waarmee je de basis legt voor een goede hechting.

Gebruik een kwast om de grondverf langs de randen aan te brengen. Bij brede of hoge plinten kun je met een roller de grotere delen doen. Breng op die manier voldoende grondverf aan, zonder dat dit gaat druipen of klodders veroorzaakt.

Plinten verven

Je kunt vervolgens de plinten verven. Schuur de grondverf weer even licht op en maak het geheel daarna stofvrij. Schilder met een houtlak in plaats van een muurverf. Op die manier schilder je de plinten op waterbasis, terwijl je kunt rekenen op een uitstekende dekking van het hout of MDF. Veel van de producten kun je ook op kunststof gebruiken, al is het verstandig om dat even na te kijken bij de productdetails.

Houten plinten verven: de beste verf

Benieuwd naar de beste verf om jouw houten plinten te verven? Gebruik een houtverf of houtlak, waarover onze experts in verf en kleur je goed kunnen adviseren. Van Sikkens of Sigma, net als de producten van Flexa en de verschillende andere merken. Goed van kwaliteit en bijvoorbeeld bijzonder kras- en stootvast. Prettig, om de verf op de plinten zo lang mogelijk mooi te houden.

Plinten schuren en verven: jouw experts in verf en kleur

De plinten schuren en daarna verven? We zijn jouw experts in verf en kleur, waardoor we daarover uitstekend met je mee kunnen denken. En wil je schilderen in een specifieke RAL-kleur? Geef het ons aan, dan zorgen wij precies voor de tint waar je naar op zoek bent.

Heb je vragen over het verven van de plinten of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Inspiratie