Laminaat verven, kan dat?
Allerlei verschillende soorten laminaat.

Laminaat verven? Vaak krijgen wij de vraag of dat kan, omdat je op een goedkope en makkelijke manier de vloer een mooie nieuwe kleur kunt geven, met verf die daar speciaal voor geschikt is.


Laminaat verven?

Ons antwoord op deze vraag is om je laminaat niet te verven. Mocht je onverhoopt toch je laminaat gaan verven, omdat het even niet anders kan, dan zetten wij de stappen hieronder voor je op een rij, zodat je evengoed zelf aan de slag kunt. Wij garanderen niet dat het laminaat een mooie afwerking krijgt. Laminaat is een te gladde ondergrond waar de verf niet goed op kan hechten. Er onstaan hierdoor snel slijt- en krasplekken.


Stel je gaat het laminaat toch verven? Dan is het de makkelijkste manier om de vloer er heel anders uit te laten zien. Zonder dat je nieuw laminaat hoeft te (laten) leggen.

Laminaat verven, omdat het niet anders kan? We zetten de stappen voor je op een rij, waarmee je zelf aan de slag kunt. Voor een nieuwe vloer, zonder dat je de planken laminaat hoeft te vervangen.

Stappenplan: verf kopen tot vloer schilderen

Het laminaat schuren en verven? Wij zetten de belangrijke stappen voor je op een rij:

  1. Schoonmaken
  2. Ontvetten
  3. Schuren
  4. Grondverf: primeren
  5. Laminaat verven

1. Schoonmaken

Voordat je het laminaat kunt verven is het belangrijk om dit goed schoon te maken. En belangrijker nog, voor die tijd dien je de vloer helemaal leeg te maken. Haal grote meubels weg, net als de kleinere spullen die er staan.

Tip: de grote meubels makkelijk verplaatsen? Plaats er viltjes onder, om ze zonder problemen over het laminaat weg te schuiven.

Is de vloer helemaal leeg? Ga er met de stofzuiger overheen en zorg ervoor dat je ook de kleinste hoekjes meeneemt. Stofzuig ook de plinten, zodat de volledige vloer stofvrij is voordat je aan de slag gaat.

2. Ontvetten

Is de ondergrond vrij van stof en vuil? Voordat je de laminaat vloer kunt verven is het belangrijk om die te ontvetten. Dat kan met speciale ontvetter, net als met een emmer water waar je een dopje allesreiniger aan toevoegt. Meng het geheel dit goed door te roeren.

Gebruik het vochtige mengsel om de vloer te ontvetten. Doe dat inclusief de plinten en zorg ervoor dat je geen hoekjes of plekken zal overslaan.

Let op: gebruik een vochtige doek, zonder dat de vloer heel nat wordt. Laminaat is niet goed bestand tegen water, dus probeer daar zuinig mee om te gaan.

3. Schuren

Het verven van laminaat vraagt om het netjes schuren van de ondergrond. Gebruik een schuurmachine of doe het met de hand. Schuur de toplaag van het laminaat af.

Tip: zeker weten dat de toplaag eraf is? Het laminaat krijgt een doffere uitstraling.

Schuur zowel de vloer als de plinten, om het geheel goed voor te bereiden op het schilderen. Het is na het schuren belangrijk om nog een keer te stofzuigen, voordat je aan de slag kunt.

4. Grondverf: primeren

Voordat je het laminaat kunt verven met betonverf, met krijtverf of een andere verfsoort dien je daarop de grondverf aan te brengen. Gebruik een primer, nadat je deuren en ramen hebt gesloten. Dat voorkomt dat er vuil naar binnen kan waaien.

Tip: gebruik een primer speciaal voor gladde vloeren. Onze experts in verf en kleur geven je graag aan welk product je hiervoor kunt gebruiken. De meeste van onze universele primers zijn er goed voor geschikt.

Laat de grondverf op het laminaat goed drogen. Je kunt de ramen en deuren eventueel weer openen, als het anders niet lukt om voldoende te ventileren.

5. Laminaat verven

Is de primer goed opgedroogd? Dan kun je aan de slag met het verven van het laminaat. Doe de ramen en deuren weer dicht, zodat er opnieuw geen vuil of stof in kan waaien. Verf het laminaat in lagen en schuur de nieuwe laag na het drogen steeds licht op. Dat garandeert een betere hechting van de nieuwe laag, om de verf er mooi op aan te brengen.

Tip: het laminaat verven in een mooie dekkende kleur? Gebruik twee tot drie lagen, voor een mooi resultaat. Schuur steeds de vorige laag en maak de ondergrond dan weer stofvrij.

Laminaat verven: mooie nieuwe kleur

Het laminaat verven in een mooie nieuwe kleur? Bestel online krijtverf of betonverf, net als de andere soorten die er beschikbaar zijn. In een white wash of andere stijl, waarover we graag met je meedenken. Mooi van kleur, waardoor de vloer er heel anders uit komt te zien. Zonder dat je de planken hoeft te verwijderen en je een nieuwe vloer hoeft aan te schaffen.

Makkelijker dan een nieuwe vloer is het schilderen daarvan. Waarmee je zelf goed aan de slag kan, door de bovenstaande stappen te volgen. Bovendien leggen we je graag uit welke kwasten en rollers daarvoor goed geschikt zijn. Net als andere verfbenodigdheden, zodat je als een vakman de laminaatvloer kunt schilderen.

Heb je vragen over laminaat verven of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.