Structuurverf verwijderen, wat is de beste manier?
Een muur wordt overschilderd met witte structuurverf.

Structuurverf verwijderen en benieuwd naar de beste manier om dat te doen? Onze experts in verf en kleur leggen het je graag uit. Om het zowel snel als vakkundig te doen, bijvoorbeeld als je een oude laag wilt verwijderen van de muur. Met een stoomapparaat of door te egaliseren, net als door het goed te schuren.

Je hebt meerdere mogelijkheden om de structuurverf te verwijderen. We leggen je uit over de manieren, zodat je daar zelf een keuze uit kunt maken. En we vertellen je graag meer over hoe de verf precies in elkaar zit, zodat je de werkwijze daarop goed kunt afstemmen.

Wat is structuurverf?

De naam geeft het natuurlijk al goed aan, omdat structuurverf bestaat uit verf met een structuur. Het gaat om grove of fijne korrels, vermengd met de verf waarmee je een bepaalde kleur aanbrengt. Bijvoorbeeld om de muur meer ‘leven’ te geven of oneffenheden juist minder op te laten vallen.

Tijdens het aanbrengen gebruik je een kwast of een roller, die je recht of in halve cirkels beweegt voor het effect dat je wilt creëren. In de woonkamer en kinderkamer is het gebruikelijk om een fijne korrel te gebruiken, terwijl de grovere korrels geschikt zijn voor het trappenhuis of bijvoorbeeld de gang.

Het verwijderen van structuurverf is in de meeste gevallen een tijdrovende klus. Dat heeft te maken met de structuur van de verf, waarin de fijne of grove korrels verwerkt zitten. Die maken het bovendien lastiger om er zomaar overheen te schilderen.

Tip: wil je structuurverf overschilderen in plaats van verwijderen? Houd er rekening mee dat je meer verf nodig hebt dan wat er staat aangegeven op basis van het aantal vierkante meters (m2).

3 manieren om structuurverf te verwijderen

Benieuwd naar de manieren om structuurverf te verwijderen? We leggen je uit over 3 belangrijke manieren:

  • Schuren
  • Egaliseren
  • Met stoom

1. Schuren

Voordat je een nieuwe verflaag of andere afwerking kunt aanbrengen heb je een vlakke ondergrond nodig. Dat betekent dat je niet zomaar op een bestaande laag met structuurverf kunt werken, omdat er sprake is van fijne of grove korrels.

Je kunt de verf verwijderen door de ondergrond goed te schuren. Daarmee creëer je een glad oppervlak, zodat je dat opnieuw af kunt werken. In een andere kleur of met een andere structuur, net als met andere materialen zoals behang.

Benieuwd hoe je dat aanpakt? Dat kan in een paar stappen:

  1. Gebakken baksteen
    Gebruik een gebakken baksteen om over het oppervlak te wrijven. Op die manier maak je de grove korrels los, waarmee je de grootste stap kunt zetten om de structuurverf te verwijderen.
  2. Oppervlak schuren
    Zodra de grove korrels los zijn kun je het oppervlak verder glad schuren. Dat kan handmatig, net als met een schuurmachine. Gebruik een grove korrel 40 of 60, om de structuurverf goed te verwijderen.

Tip: gebruik een stofmasker als je voor deze methode kiest. Er komt veel stof vrij bij het verwijderen van de structuurverf.

2. Egaliseren

Je kunt de oude structuurverf verwijderen door te egaliseren. Je maakt daarvoor gebruik van een speciale egaliseerpasta, zoals die van Alabastine.

Begin altijd met een ontvetter, om de muur goed schoon te maken. Daarna is het belangrijk om de muur licht op te schuren, waarmee je de buitenste laag verwijdert. Een geschikte voorstrijk voorkomt vervolgens dat de muur de egalisatiepasta op zou zuigen.

Breng de pasta aan op de muur, met een roller en een spaan. Onze experts in verf en kleur denken daarover graag met je mee, zodat je de materialen gebruikt zoals ook de vakman die zou kiezen.

Let op: gebruik egaliseerpasta voor maximaal 2 tot 3 vierkante meter. Zorg er daarmee voor dat je het binnen 30 minuten kunt aanbrengen én gladstrijken.

Laat de laag goed drogen (dit duurt minimaal 12 uur) en breng daarna pas een nieuwe laag aan. Zorg er op die manier voor dat je alle korrels van de structuurverf kunt bedekken.

3. Met stoom

Wil je structuurverf verwijderen met een stoomapparaat? Het is de derde manier, waar je ook een plamuurmes bij nodig hebt.

Je kunt gebruik maken van een behangstomer, waarmee je ervoor zorgt dat je de muur goed kunt stomen. Het plamuurmes gebruik je om de korrels af te steken, waarmee je die verwijdert en zorgt voor een glad oppervlak. Houd er rekening mee dat het op deze manier een tijdrovende klus is. Bovendien valt het niet mee om de fijne korrels op een goede manier te verwijderen. Je loopt het risico dat de muur uiteindelijk alsnog niet mooi glad is, waardoor je daar niet netjes op kunt schilderen.

Structuurverf: kopen en verwijderen

Wil je structuurverf verwijderen en ben je benieuwd naar de meest geschikte methode? Dit hangt af van het type korrel. Stem de werkwijze af op de grove of fijne korrels waarvan sprake is, zodat je daar goed mee aan de slag kunt. Om een gladde ondergrond te creëren, waarmee je zeker weet dat je daarop op een mooie manier kunt schilderen. Met de verf uit ons brede assortiment, bijvoorbeeld om na de structuurverf een prachtige kleur aan te brengen.

Heb je vragen over het verwijderen van structuurverf of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Muur