Verfkwast test, welke is de beste?
Een verfkwast mee daaronder allerlei kleuren verf.

Wat is de beste verfkwast en hoe test je dat? Radar deed onderzoek naar diverse verfkwasten, hoeveel ze kosten bij de bouwmarkt, voordeelwinkels en zoals wij de verfspeciaalzaak.. Ze namen de proef op de som, om zelf te ondervinden of het de moeite waard is om iets meer te betalen voor een goede kwast. Op die manier brachten ze de prijs-/kwaliteitverhouding in kaart. Bovendien nodigden ze een paar verfexperts uit, om twee veelgestelde vragen over kwasten te beantwoorden.

Kwasten en verf in de test

Radar kocht een aantal kwasten, bij verschillende soorten winkels. Het ging om een paar bouwmarkten (Karwei, Hornbach, Gamma en Praxis), de Action en een verfspeciaalzaak. Bij de aankoop werd duidelijk dat de prijzen sterk uiteenlopen, waardoor het de moeite waard is om de verschillende opties te vergelijken.

Uiteraard werden de kwasten gebruikt om steeds met dezelfde verf te schilderen. Het ging om een lak, geschikt om binnenshuis hout mee af te werken. Het was een watergedragen verf, die geschikt was voor de gekochte kwasten. Let op: kies jouw kwast altijd op basis van de ondergrond die je wilt verven en de verf of lak die je gaat gebruiken. Onze experts in verf en kleur adviseren je daar graag over.

Drie experts testen de kwasten

Benieuwd hoe Radar de verfkwasten heeft getest? Het televisieprogramma vroeg drie experts om met de kwasten te schilderen. Bovendien werd er een deskundige uitgenodigd. Het gaat om Hans Hoogwerg, die al jaren schilderdocent is voor de praktijkopleidingen Onderhoud Nederland. Hij brengt jonge schilders het vak graag bij en hield tijdens de test een oogje in het zeil.

Hij wijst bij Radar op de belangrijke zaken om op te letten, voordat je begint met schilderen: “Je voelt eerst of de kwast zacht aanvoelt en of er niet spontaan haren loslaten. Als je een los haartje ziet zitten, snij het eraf voordat je begint met schilderen.”

Een team van drie experts gaat aan de slag met de test en de zoektocht naar de beste verfkwast. Het gaat om Tamara Vrielink als de ‘klusvrouw van Amsterdam’, de kampioen schilderen van 2018 Rutger van Antwerpen en huisschilder Stefan Bakker. Die laatste is naar eigen zeggen opgegroeid tussen de verfblikken, omdat hij komt uit een ware schildersfamilie.

Test en criteria

Alle kwasten die Radar test hebben maat 16. Uiteraard heeft het programma het merk weggestift, waardoor de experts niet kunnen zien waarmee ze schilderen. Ze werken in willekeurige volgorde met de volgende verfkwasten:

 • Spectrum van de Action
 • Professional van de Gamma
 • Perfection van de Praxis
 • Goudmeester van de Karwei
 • Copenhagen Gold van Hornbach
 • Meesterhand Gold van de verfspeciaalzaak

Tijdens de test wordt de experts gevraagd om op een aantal belangrijke punten te letten. Het ging om de volgende criteria:

 • Druppelen van verf van de kwast
 • Verfafgifte tijdens het schilderen
 • Ligging in de hand
 • Stugheid van de kwast
 • Streepvorming na schilderen
 • Strakheid van de gezette lijnen
 • Bevestiging van de haren in de kwast
 • Eenvoud om de verfkwast schoon te maken

De verschillende kwasten zijn getest op de bovenstaande criteria, om vanuit de drie experts vast te stellen wat de beste verfkwast is. Ondertussen hield de deskundige een oogje in het zeil, om erop toe te zien dat zij goed omgingen met de verschillende modellen.


Uitslag van de test: beste verfkwast volgens Radar

Samen zijn zij gekomen tot de volgende uitslag, waarbij de experts het unaniem eens waren over de winnaar van de test:

  Kwast Winkel Prijs Cijfer
1. Meesterhand Gold Verfspeciaalzaak €9,40 8.9
2. Goudmeester Karwei €5,19 7.6
2. Spectrum Action €1,59 7.2
4. Copenhagen Gold Hornbach €8,59 6.2
5. Professional Gamma €5,99 5.9
6. Perfection Praxis €9,29 5.6

Het is de Meesterhand Gold van de verfspeciaalzaak die als winnaar uit de bus komt. Het is volgens Radar de beste verfkwast, met verreweg het hoogste cijfer in de test. De kwast scoort stukken beter dan de nummer twee, die in dit geval afkomstig is van een van de bouwmarkten. Opvallend genoeg scoort de kwast van de voordeelwinkel ook een ruim voldoende, waarmee die dicht in de buurt komt bij de kwaliteit van de bouwmarkt.

Tegenvallend zijn de scores voor de kwasten van de andere bouwmarkten, te weten Hornbach, Gamma en Praxis. Die laatste twee halen slechts een krappe voldoende en gaan letterlijk met de hakken over de sloot.

Het onderzoek naar de beste verfkwast laat goed zien dat het de moeite waard is om iets meer te betalen voor een goed exemplaar. De kwast van de verfspeciaalzaak scoort beter op de verschillende onderdelen. Om mooier mee te schilderen, makkelijker mee te werken en ook weer eenvoudiger schoon te maken om opnieuw te gebruiken. Op die manier is de hogere prijs het meer dan waard, waardoor het de beste keuze is voor ervaren schilders en doe-het-zelvers.

Veelgestelde vragen: informatie over kwasten

Het onderzoek dat Radar liet uitvoeren bood meteen de kans om antwoord te geven op een paar veelgestelde vragen over verfkwasten. Zelfs nu je weet wat de beste kwast is om mee te schilderen kan het zijn dat je nog een paar vragen hebt, waar we je graag antwoord op geven:

 • Kwast schoonmaken: hoe doe je dat?
 • Waarom zit er een touwtje rondom de kwast?

Kwast schoonmaken: hoe doe je dat?

Hoe maak je een kwast bijvoorbeeld goed schoon? Deskundige Hans Hoogwerf legt het bij Radar uit: “Stop je kwast na het schilderen in een emmer water waarin je het vuile water bij elkaar kan houden. De kwast is dan eigenlijk al bijna schoon. In een tweede emmer ernaast spoel je daarna nog eens je kwast af. Je kan zien dat in de tweede emmer het water nauwelijks vervuild is. Het schone water van de tweede emmer kan in het riool, het vuile water van de eerste emmer moet je laten staan. Je krijgt later een bezinksel en dat doe je bij het restvuil.”

Waarom zit er een touwtje rondom de kwast?

Een minstens zo belangrijke vraag is die over het touwtje rond de kwast. In dit geval is het Stefan Bakker die het uitlegt bij Radar: “Als een kwast gemaakt wordt, dan zijn de haren standaard te lang. Door het opbinden van de kwast kan je de kwast stugger maken, want als je er geen touw om zou gebruiken is het onwerkbaar. Naarmate je het langer gebruikt slijten de haren vanzelf en als ze erg kort worden dan zou je het touw kunnen verwijderen, waardoor je de kwast nog langer kan gebruiken.”

Uiteraard heb je online de keuze uit ons brede assortiment met kwasten, waaronder de Meesterhand Gold die als beste uit de test komt. Bestel de beste verfkwast voor jouw project, zodat je daar als een echte vakschilder mee kunt schilderen.

Tags: Nieuws