Houten vloer verven, wat komt er bij kijken?
Een person is een houten vloer aan het verven.

Houten vloer verven en benieuwd hoe je dat aanpakt? Kan dat zonder te schuren en wat zijn de andere stappen die je moet doorlopen? We leggen je uit hoe je de vloer van hout kunt verven. Met een White of Grey Wash en bijvoorbeeld met betonlookverf, krijtverf en andere verfsoorten. Voor een vloer die er weer als nieuw uitziet of die je een heel andere kleur geeft.

Door de houten vloer goed te verven heb je daar (binnen) vervolgens zo’n 10 jaar geen omkijken meer naar. Dat betekent dat je lang plezier hebt van het werk, waarmee je de basis legt voor een sfeervolle uitstraling van de woonkamer, de slaapkamer of de andere vloer die je wilt schilderen.

Welke soort verf?

Benieuwd welke soort verf je kunt gebruiken? Je kunt voor het verven van de houten vloer gewoon gebruik maken van de bekende binnenlakken. Het is lakverf zoals je die ook zou gebruiken op de kozijnen of de deuren, net als de andere houten delen die je zou schilderen.

Uiteraard heb je binnen de soorten lakverf de keuze uit een aantal verschillende glansgraden. Ga je voor mat, zijdeglans of voor hoogglans? Mat en zijdeglans zijn het meest populair om de vloer mee te schilderen. Je voorkomt (te veel) schittering, waardoor de vloer een meer rustige uitstraling krijgt.

Je kunt daarnaast gebruik maken van een paar andere soorten verf:

 • Betonlookverf
  Wil je de houten vloer een stoere en meer industriële of ruige look geven? Dan is betonlookverf geschikt.
 • Let op: gebruik lakverf voor hout in de kleur van beton, als je het hout op een mooie manier af wilt werken. Daadwerkelijke betonverf gebruik je om beton te schilderen.
 • Grey en White Wash
  Wil je een verweerde look creëren? Gebruik een Grey Wash of White Wash. De unieke verfsoorten zorgen voor een doorleefd karakter van het hout, waarmee je dat een bijzondere uitstraling kunt geven.
 • Krijtverf
  Op zoek naar krijtverf voor de vloer? Pas op met een met olie behandelde vloer, omdat de verf daarop niet goed zal hechten. Op andere houten vloeren kun je met krijtverf verven zonder te schuren of gronden.

Stappenplan: in 4 stappen aan de slag

Benieuwd hoe je aan de slag kunt met het verven van de houten vloer? We leggen het je stap voor stap uit:

 1. Reinigen
 2. Schuren
 3. Gronden
 4. Verven

Reinigen

Ga je de houten vloer verven? Begin dan altijd met het reinigen daarvan. Het is belangrijk om de vloer goed schoon te maken en daarna te ontvetten. Dweil de vloer daarna nog een keer goed na met schoon leidingwater. Op die manier bereid je de vloer goed voor om die te gaan schuren.

Schuren

Na het reinigen is het belangrijk om de houten vloer die je wilt verven goed te schuren. Maak daarvoor gebruik van een fijne korrel (P240) als er al sprake is van een verflaag, waar je overheen wilt schilderen (in dezelfde kleur).

Gaat het om een nieuwe en onbehandelde vloer? Schuur in dat geval met een korrel P180. Je schuurt wat grover, waarmee je het nieuwe hout klaar maakt om dat met verf af te werken. En gaat het om een oude verflaag of een beschadiging die je wilt verwijderen? Kies dan een meer grove korrel, om het schuurwerk goed te doen.

Gronden

Het is belangrijk om de houten vloer goed te gronden, voordat je die kunt verven in de kleur die je voor ogen hebt. Gebruik een parketroller die net zo breed is als de planken, om daar gemakkelijk mee te werken.

Breng één of twee lagen grondverf aan en houd rekening met de droogtijd daar tussenin. Schuur de eerste laag weer licht op met een korrel P240, om ook de tweede laag grondverf aan te kunnen brengen. Op die manier creëer je straks de beste dekking en kun je op een meer strakke manier schilderen.

Verven

Heb je het reinigen, schuren en gronden achter de rug? Het is daarna tijd om de houten vloer te verven. Gebruik opnieuw een parketroller, die net zo breed is als de planken die je hebt liggen. Schilder met de houtnerf mee, in de lengterichting van de planken. Zorg ervoor dat je nat en nat werkt, om de verf goed in elkaar over de laten vloeien.

Breng twee tot drie lagen van de verf aan, om de houten vloer mooi te verven. Schuur de aangebrachte lagen na het drogen weer licht op met een korrel P240. Zo krijg je het mooiste resultaat, dat strak oogt en natuurlijk de kleur laat zien die je er graag op wilt aanbrengen.

Houten vloer verven: bestel de juiste verf

Ga je de houten vloer verven? Het is vooral belangrijk om de juiste verf te bestellen. We zetten een paar mogelijkheden voor je op een rij:

 • Sikkens Rubbol BL Rezisto
  Een watergedragen binnenlak, die je goed kunt gebruiken om de houten vloer te verven. In zijdeglans en bovendien zeer stoot- en krasvast. Dat voorkomt beschadigingen van de verf, als je de vloer opnieuw in de lak hebt gezet.
 • Sigma S2U Nova Satin
  Een hoogwaardige verf voor binnen, die bovendien kindvriendelijk is. Fijn als ze veel op de grond zitten te spelen. Natuurlijk is de verf waarmee je de houten vloer kunt schilderen kras- en slijtvast, voor een duurzaam resultaat.
 • Trimetal Permacryl PU Semi Brillant
  Zoek je een zijdeglanzende lakverf? Dan is dit product uitstekend geschikt, om binnen de houten vloer mee te verven. De verf vergeelt bovendien niet, waardoor je daar ook in de lichte tinten goed gebruik van kunt maken.

Heb je vragen over het verven van de houten vloer of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.

Tags: Hout