Schuren, hoe en waarom?
Een man schuurt een houten tuinbank met schuurpapier.

Schuren: hoe en waarom?


Ga je aan de gang met een schilderklus? Voor het mooiste resultaat is het van belang om op de juiste manier te schuren. Denk bijvoorbeeld aan het schuren van verflagen, een houten vloer schuren, parket schuren, kunststof schuren of beton schuren.

Verfexpert van Verf.nl    Verfexpert van Verf.nl:

Om ervoor te zorgen dat verf goed op een oppervlak kan hechten, dien je het oppervlak (licht) op te schuren voordat je gaat schilderen. Hiermee kun je er tegelijkertijd voor zorgen dat eventuele krasjes of kleine beschadigingen van het oppervlak verwijderd worden.

Waarom moet je schuren?

Je kunt verschillende redenen hebben om te schuren:

  • Een ondergrond vlak maken
  • Kale ondergronden of ondergronden met verflagen opruwen om een goede verfhechting te krijgen
  • Roest of verweerd hout verwijderen

Het resultaat van schilderwerk wordt in grote mate bepaald door het schuren. Zowel bij een kale ondergrond als bij een ondergrond waar al verf op zit is schuren belangrijk, omdat dit de ondergrond “open” maakt en het contactoppervlak vergroot. Hierdoor kan de verf goed aan de ondergrond hechten.

Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.

Waar moet je op letten bij schuren?

Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.

Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.

Welke schuurproducten gebruik je?

Je kunt schuren met handmatig schuurpapier of met machinaal schuurpapier. Welk schuurpapier je gebruikt is afhankelijk van de klus. Kleine oppervlakken kun je bijvoorbeeld het best handmatig schuren met schuurpapier en een houten vloer schuren kun je beter doen met een schuurmachine.

Handmatig schuurpapier of schuurmiddel

Voor handmatig schuren hebben wij verschillende producten in ons assortiment. Natuurlijk verkopen wij standaard schuurpapier, maar daarnaast hebben wij ook schuurpads, schuurblokken en schuurvliezen in ons assortiment. Deze producten zijn vaak comfortabeler in gebruik dan standaard schuurpapier, maar zijn niet in alle gangbare groftes/korrels verkrijgbaar.

Machinaal schuurpapier of schuurmiddel

Ook machinaal schuurpapier hebben wij in verschillende soorten en maten in ons assortiment. Wij bieden dit schuurpapier aan in deltavorm, rechthoekige vorm en als schuurschijf. Het schuurpapier is verkrijgbaar in alle gangbare groftes/korrels. Voor zeer fijn schuurwerk, zoals het matteren van aflaklagen, hebben wij ook schuurvlies in ons assortiment.

Dit schuurpapier is geschikt voor gebruik met schuurmachines van onder andere Rupes, Festool, Makita, Bosch en Metabo.

Schuren: verdere vragen

Ben je op zoek naar informatie over roest verwijderen door te schuren? Hierover lees je meer in ons blog over Roest verwijderen.

Wil je graag meer informatie over schuren en schuurpapier? Vraag het onze specialisten, dan leggen we je graag uit hoe je het best kunt schuren. Bel ons op maandag tot vrijdag op telefoonnummer 072 532 3331 of neem contact met ons op. We horen graag van je.

img

Spreek een verfspecialist

Heb je nog vragen over handmatig of machinaal schuren of welke producten je kunt gebruiken voor welke schuurklus? Wij helpen je graag verder!


Maak je klus compleet

Verf (2)

> Binnenverf

> Buitenverf

Benodigdheden (5)

> Alle schuurproducten

> Universol Verfreiniger

> Schuurkurk

> Stoffer

> Kleefdoek