Gipsplaten verven, hoe doe je dat zonder problemen?
Een loods waar de gipsplaten nog geschilderd moeten worden.

Gipsplaten verven? Met onze handige tips kun je dat gewoon zelf. Zonder problemen en in de kleur die je wilt, om die een mooie nieuwe uitstraling te geven. Of om ze voor de eerste keer af te werken, nadat je ze zelf hebt geplaatst.

Tip: vul de naden en schroefgaten eerst op met een gipsplaatvuller. Daarna is het belangrijk om de muur voor te strijken. Dat heft de zuigende werking op, zodat je daarna aan de slag kunt met het verven.

Maak voor het schilderen van gipsplaten bij voorkeur gebruik van latex verf of een moderne interpretatie daarop. Het zorgt voor een waterdichte ‘huid’ op de muur. Dat maakt het makkelijker om eventuele vlekken of vuil af te nemen, omdat het niet in de plaat door kan dringen.

Gipsplaten verven zonder voorstrijken?

Wil je de gipsplaten verven zonder voorstrijken? Dat is geen goed idee, omdat de platen een zuigende werking hebben. Het zuigt de verf als het ware op, waardoor het niet meevalt om een egale en dekkende laag aan te brengen.

Gebruik voorstrijk speciaal voor gipsplaten. Op die manier hef je de zuigende werking op. Er ontstaat een goede onderlaag, die je wel egaal en dekkend kunt schilderen. Een mooi resultaat, zonder dat de verf verdwijnt in de gipsplaat.

Gipsplaten verven: hoe moet dat?

Aan de slag met je gipsplaten verven? Dat kan aan de hand van de volgende stappen:

 1. Vloer afdekken
  Begin met het afdekken van de vloer. Daarmee voorkom je dat er verf op de grond terecht zal komen, die je er later niet altijd meer makkelijk af kunt krijgen.
 2. Muur opvullen
  Het is belangrijk om de naden en bijvoorbeeld schroefgaten in de gipsplaten op te vullen. Dat kan uit een pot of met een kitpistool. Bereid dit voor voordat je aan de slag gaat, zodat je daar tussendoor niet alsnog mee aan de slag hoeft.
 3. Overtollig vulmateriaal verwijderen
  De naden opgevuld? Verwijder het overtollige vulmateriaal. Alleen op die manier kun je de verf op een mooie egale en dekkende manier aanbrengen, zodat je op de gipsplaten met de verf zorgt voor een prachtig resultaat.
 4. Gipsplaat schuren
  Het is belangrijk om de gipsplaten op de oneffen plekken te schuren. Gebruik een schuurpapier met korrel 120. Verwijder uiteindelijk het stof met een borstel en een vochtige doel, zodat je daarop kunt verven.
 5. Muur voorstrijken
  Voordat je gaat schilderen moet je de muur voorstrijken. Het heft de zuigende werking op, zodat je de gipsplaten daarna zonder problemen kunt schilderen. Belangrijk, voor een egaal en dekkend resultaat.
 6. Gipsplaten verven
  Na alle voorbereidingen kun je de gipsplaten verven, uiteraard in de kleur die je wilt. Op oude gipsplaten voor een mooie nieuwe kleur, of op nieuwe modellen die je daarmee netjes kunt afwerken.

Kun je gipsplaten verven? De beste producten

Wil je gipsplaten verven in plaats van stucen? Het is de makkelijkste manier om die netjes af te werken. Met een mooi egaal en glad resultaat, door de naden en schroefgaten eerst op te vullen. Het is dan niet nodig om de platen volledig te stucen.

Heb je vragen over je gipsplaten verven of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.