Fineer verven, hoe doe je dat?
Heel veel verschillende kleuren fineer.

Fineer verven? Veel meubels zijn afgewerkt met een fineerlaag. Wil je het meubel een nieuwe look geven? Dan is het dit fineer dat je zal moeten schilderen. Met krijtverf of met andere verfsoorten, waar onze experts in verf en kleur je graag meer over vertellen.

Tip: wil je kunststof fineer verven? Veel van onze verfproducten zijn geschikt voor zowel hout, kunststof als een paar andere ondergronden. Bekijk de technische details van de verfsoorten of vraag het onze experts.

Wil je een mooie kast verven, gaat het om een tafeltje of een ander meubel waarvoor je zoekt naar een nieuwe look? Wij leggen je uit hoe je daarmee aan de slag kunt, ook als het fineer beschadigd is. Bijvoorbeeld als je het aanrechtblad of een mooi meubel wilt aanpakken.

Wat is fineer?

Voordat je aan de slag gaat, weet je wat fineer precies is? Het is een dun laagje hout op een meubel. Vaak is er sprake van goedkopere materialen of minder mooie houtsoorten. Met een fineerlaag is daar niets meer van te zien. Voor jou betekent dit dat je schildert op hout, waardoor je goed gebruik kunt maken van de verschillende verfsoorten die er beschikbaar zijn. Let op: is de fineerlaag beschadigd? Je schildert dan niet meer op (goede kwaliteit) hout. Daarom is het belangrijk om hier kritischer naar te kijken.

Gaat het om een meubel met kunststof fineer? Het gaat om geplastificeerd spaanplaat, die je op een net iets andere manier moet schilderen. Er is sprake van kunststof of folie, ook al lijkt dit van de buitenkant op hout. Met name kasten uit de bouwmarkt zijn vaak afgewerkt met dit materiaal.

Gebruik in dat geval een multiprimer om de verf straks goed te laten hechten op de gladde kunststof ondergrond. Je kunt dan zonder problemen gebruik maken van krijtverf, acrylverf en de andere verfsoorten bij ons uit het assortiment. Ideaal om de fineerlaag te vergrijzen, een white wash aan te brengen of om voor een andere kleur te zorgen.

Fineer schilderen: hoe werkt dat?

Wil je de fineer van een kast schilderen of gaat het om een ander meubel? Wij zetten voor je op een rij hoe dat werkt:

 • Beschadigingen herstellen
  Is er sprake van een beschadigde fineerlaag? Het is belangrijk om dat eerst te herstellen. Je kunt fineer verven als de laag goed van kwaliteit is. Kijk goed of er sprake is van beschadigingen of houtwormgaatjes. En laat de verf een beetje los? Het is belangrijk om dat goed aan te pakken. Daarmee zorg je voor een degelijke ondergrond, die je daarna goed kunt verven.

  Tip: controleer het meubel op een was- of olielaag. Zit er een vettig laagje op het meubel of is er sprake van een glanzende olie-achtige afwerking? Het is belangrijk om die lagen eerst te verwijderen, voordat je het fineer kunt schilderen.

 • Ontvetten en schuren
  Na het herstellen is het belangrijk om het meubel met fineer netjes voor te bereiden. Is er geen sprake van een olie- of waslaag? Het is voldoende om het meubel goed schoon te maken en te ontvetten. Gebruik een ontvetter, water met ammonia of schoonmaakazijn.

  Let op: aan de slag met eikenhout? Gebruik geen ammonia, het kan daardoor zwart uitslaan. Schoonmaakazijn is geen probleem.
  Het is in principe voldoende om het meubel met fineer mat te schuren. Schuur daarnaast meer grondig als de ondergrond ruw aanvoelt. Dat kan komen door oneffenheden of het opzetten van de houtvezels. Zorg met het schuren voor een gladde ondergrond. En schuur als je aan de slag wil met een beits, wash of wax, omdat de ondergrond dan poreus of onbehandeld moet zijn.

 • Primen en gronden
  Of je het meubel moet gronden hangt af van het materiaal waar je op verf. Op een oude verflaag die je hebt ontvet en geschuurd is dat normaal gesproken niet nodig. Is er in plaats daarvan sprake van een hard oppervlak, een hard kunststof of zelfs tegels? Gebruik een multiprimer, waarmee je de juiste basis aanbrengt.

  Tip: kaal hout moet je altijd gronden of primeren, behalve als het ‘bloedt’. Onze experts in verf en kleur leggen je graag uit hoe je dat kunt vaststellen.

 • Fineer schilderen
  Vervolgens kun je aan de slag: je kunt fineer schilderen. Je kunt het fineer verven met krijtverf of een van de andere verfsoorten. Mooi om het meubel te vergrijzen, een white wash aan te brengen of in een total andere kleur. Mooi effen of met een structuur, omdat je jouw creativiteit de vrije loop kunt laten.

Kunststof fineer op meubels schilderen

Wil je het kunststof fineer op meubels schilderen? Hout er rekening mee dat de kast, het aanrechtblad of het andere meubel dan vraagt om een extra stap. Gebruik een multiprimer. Daarmee bereid je de ondergrond goed voor, zodat de verf daarna beter zal hechten.

Stappenplan: fineer verven en meubels afwerken

Aan de slag met het bovenstaande stappenplan om fineer te schilderen? De mooiste manier om de meubels opnieuw af te werken. Voor een opvallende nieuwe kleur, om de bestaande kleur opnieuw aan te brengen of voor een vergrijsd of white wash effect. Wij laten je graag zien wat er mogelijk is en kunnen je adviseren over de rollers, kwasten en andere benodigdheden die de vakman gebruikt.

Heb je vragen over fineer verven of wil je een grote bestelling plaatsen? We adviseren je graag tijdens kantooruren en regelmatig ook daarna op telefoonnummer 072 532 3331. En vragen op een ander moment? Neem online contact met ons op. We horen graag van je.